Dr.Max začne doručovat léky domů v přesně daný čas

0
1093
domu
Nový velkosklad lékáren Dr.Max v Pavlově u Prahy / Foto: Dr.Max

Lékárny Dr.Max loni otevřely moderní logistickou základnu u Prahy a nyní chystají novinku v doručování. Zákazníkům již na podzim nabídnou službu zvanou Same Day Delivery. To je dodání zboží domů již v den jeho objednání.

Většinu objednávek doručí lékárny Dr.Max domů standardně do následujícího dne. Online rezervovat si mohou zákazníci zboží ale i na kamenné lékárně. V případě, že je přímo na prodejně, rezervaci lékárna potvrdí běžně v době kratší dvaceti minut. Nyní se chystají lékárny Dr.Max doručovací služby svým zákazníkům ještě vylepšit. Už na podzim začnou nabízet dodání objednaného zboží do zvoleného místa v den odeslání objednávky prostřednictvím časových slotů.

„Především ve velkých městech existuje skupina zákazníků, která chce doručit objednávku s přesností v řádu hodin přímo do kanceláře nebo domů,“ říká k zavedení nové služby Same Day Delivery generální ředitel společnosti Česká lékárna holding [ČLH] Daniel Horák.

Dodává, že letos na podzim spustí lékárny Dr.Max službu Same Day Delivery v Praze a postupně ji budou zavádět do dalších měst. V příštím roce budou moc využít doručení v tentýž den také zákazníci v Brně a Ostravě.

Doručování domů na čas umožňuje logistické zázemí

Za klíčové při odbavování a doručování objednávek svým zákazníkům považují zástupci síťových lékáren Dr.Max silné logistické zázemí s využitím moderních technologií. I proto se zhruba před třemi lety rozhodli k rozšíření skladových kapacit i do okolí Prahy. V současné době tak provozují tři velkoobchodní sklady, a to tradičně v Brně, Ostravě a nově také v Pavlově u Prahy. To poté, co opustili nedaleký areál v Nučicích, protože jeho kapacita by do budoucna nestačila. V Pavlově je navíc na jednom místě tradiční lékárenská logistika i logistika e-shopu, kterou zatím Dr.Max zajišťoval ze základny v brněnských Heršpicích.

„Touto investicí jsme výrazně zvýšili naše kapacity a příležitost růstu do budoucna,“ říká Daniel Horák a dodává: „Už příští rok tak budeme moci sortimentní nabídku zdvojnásobit.“

Logistické centrum v Heršpicích disponuje kolem 15 tisíc položek, na skladě u Prahy pak bude v roce 2022 kolem 30 tisíc druhů zboží. A do budoucna se počítá s dalším rozšířením skladovaného sortimentu především kvůli rostoucím nárokům klientů.

„K rychlému vyřizování objednávek nám pomáhají i moderní technologie. Díky nim se v Pavlově oproti Nučicím snížil podstatně podíl lidské práce, a tedy i chybovost při odbavování objednávek,“ vysvětluje Daniel Horák.

Další výhodou rozšíření skladovacích prostor je navýšení počtu položek a tím i zrychlení doručení zboží jak do kamenných lékáren, tak přímo k zákazníkovi na jím vybranou adresu.

Lékárny Dr.Max jsou v každém větším městě

Lékárenská síť Dr.Max dnes v Česku provozuje celkem 470 lékáren. Na tuzemský trh vstoupila před 17 lety. V roce 2004 u nás postupně otevřela 39 kamenných prodejen. V současné době zaujímá téměř 33% podíl na lékárenském trhu, v případě e-commerce se jí daří ještě lépe. Její tržní podíl se blíží 38 procentům.

Celá síť lékáren Dr.Max v Česku dosáhla v roce 2020 obratu ve výši 21,098 mld. korun, o rok dříve to bylo 20,015 mld. Kč. Jde tak o 5,5% meziroční nárůst. Na internetový prodej lékáren Dr.Max v roce 2020 připadal obrat ve výši 1,35 mld. Kč, to je 6,5% podíl na celkovém obratu lékáren Dr.Max.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here