Specialisté lákají na placené preventivní prohlídky

0
7529
specialiste
Ilustrační foto: Pixabay.com

Ambulantní specialisté lákají veřejnost na preventivní prohlídky. Ceny prohlídek se pohybují od několika stokorun až po tisíce koruny. Specialisté argumentují precizním vyšetřením i rychlejším odbavením než u praktika.

Podle ambulantních specialistů pacient nemusí nutně chodit nejdříve k praktikovi, aby mu vystavil žádanku na vyšetření u specialisty. Zadarmo to ale není. Například vyšetření zjišťující přítomnost nepravidelností srdečního rytmu vyjde samoplátce na cca 500 korun. Velmi podrobná kardiologická prohlídka se zátěžovým testem a ultrazvukovým vyšetřením srdce se pohybuje kolem 3 500 korun. Preventivní prohlídce u specialisty často předchází i vstupní prohlídka a ani ta není zadarmo.

Sdružení ambulantních specialistů ČR [SAS] vyzdvihuje zdravotní aspekty prevence u specialisty. Ve svém aktuálním prohlášení jeho zástupci uvádí: „Prohlídkou u praktika správná prevence nekončí. Pacienti k nám mnohdy chodí, až když je pozdě.“

Sdružení dále upozorňuje, že na pravidelné preventivní prohlídky co dva roky, jak je hradí zdravotní pojišťovny, chodí k praktikovi jen 32 procent populace. I když se účast na nich pomalu zvyšuje, stále je podle ambulantních specialistů nízká. Problém podle nich spočívá v tom, že v Česku jen málo pacientů ví, že preventivní vyšetření mohou podstoupit i přímo u konkrétního specialisty – například kardiologa či neurologa.

„Přestože si za návštěvu připlatí, mají jistotu hloubkové a precizní diagnostiky v prostředí, které se úzce specializuje na jeho problém,“ uvádí SAS.

Specialisté zajistí precizní vyšetření, tvrdí SAS

Kontroly u praktického lékaře bývají často jedinou formou preventivní péče o zdraví, kterou pacienti dodržují. Rozsah takového vyšetření pro dostatečnou prevenci podle SAS mnohdy ale nemusí stačit.

„Ambulantní specialisté mohou zdravotní problémy odhalit mnohem dříve, díky přístrojům, které umožňují podrobnější rozsah prohlídek. Pacienti mohou na preventivní prohlídku zamířit přímo k nim, nepotřebují k tomu ani žádanku,“ uvádí Sdružení.

Lidé ale o této možnosti buď nevědí, nebo ji opomíjejí. U ambulantních specialistů tvoří preventivní prohlídky, jak tvrdí kardiolog a předseda SAS Zorjan Jojko, pouhých pět procent všech jejich úkonů.

Podle něj přitom platí, že krok, kdy před odesláním na vyšetření ke specialistovi pacient navštíví svého praktického lékaře často s prosbou o žádanku, je „tak trochu pozůstatkem z dob minulých“. A upozorňuje na další problém.

„Pro většinu pacientů prohlídkou u praktika veškerá preventivní péče končí a mají na dva roky takzvaně vystaráno. Tento přístup je ale u některých onemocnění krátkozraký a může přinést komplikace. Pacientům, kteří mají podezření na konkrétní onemocnění, nebo jej mají v rodinné anamnéze, proto doporučujeme navštívit rovnou ambulanci specialisty, a to i bez žádanky,“ vysvětluje.

Příkladem dává praxi ve své specializaci. Jediná kontrola za dva roky, kterou v současnosti hradí zdravotní pojišťovny v rámci prevence, sestává obvykle z rozhovoru s lékařem a takzvaného fyzikálního vyšetření. Jeho součástí bývá přeměření krevního tlaku, kontrola hladiny cukru a tuků v krvi a v některých případech EKG natočené v klidovém stavu. Podle něj je to z hlediska prevence ale kriticky málo.

Výhody návštěvy přímo u specialisty

Stejně jako u praktického lékaře je i výstupem vyšetření specialistou lékařská zpráva. Zoran Jojko znovu opakuje, že specialisté mají lépe vybavené ordinace a přirozeně hlubší znalosti ve svém oboru než praktici. Precizněji stanoví diagnózu.

„Prohlídky u specialistů mají potenciál odhalit i subtilnější příznaky onemocnění. Pacientům se tak dostane léčby podstatně dříve, což je u většiny nemocí zásadní,“ tvrdí.

Z hlediska nákladů pacientů a zdravotních pojišťoven argumentuje tím, že včasným záchytem onemocnění nebo odhalením rizika jeho vzniku specialisté prostřednictvím preventivních prohlídek chrání zdraví pacientů a zároveň snižují náklady na další léčbu. Předcházejí tak zbytečným hospitalizacím a nutnosti nákladných operací.

„V neposlední řadě si pacienti ušetří cestu pro žádanku k praktickému lékaři a s ní spojené vysedávání v čekárně,” dodává v prohlášení SAS.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here