Na pomoc Turecku a Sýrii Češi zaslali miliony korun

0
1470
Turecku
Pátrání po přeživších po pondělním zemětřesení na hranici Turecka a Sýrie. / Foto: Český červený kříž

Od otevření účtů českých humanitárních organizací na pomoc Turecku a Sýrii na ně přišlo téměř 20 milionů korun. Obě země od pondělí [6.2.] zasáhlo několik zemětřesení. Zřítilo se skoro šest tisíc budov.

Člověk v tísni dosud vybral patnáct milionů korun, Charita ČR hlásí 1,3 milionu korun, ADRA na sbírkovém kontu sesbírala bezmála 600 tisíc korun. Přes 100 tisíc korun poslali dárci na účet Českého červeného kříže [ČČK]. Organizace zároveň uvolnily peníze pro postižené. A koordinují pomoc v zemětřeseními zasažených oblastech.

Charita ČR už v pondělí ze svého krizového fondu uvolnila 300 tisíc korun. Následně spustila sbírku na bankovním účtu 55660022/0800 s variabilním symbolem 118. Na sbírku Člověka v tísni na pomoc zasaženým oblastem mohou lidé přispívat prostřednictvím účtu 51945194/0300. Organizace zároveň dala na pomoc ze svého Klubu přátel milion korun. Dárci mohou posílat peníze rovněž organizaci ADRA, to na bankovní účet číslo 66888866/0300, variabilní symbol 389. Český červený kříž zřídil speciální konto pro oběti zemětřesení s číslem 333999/2700 a variabilním symbolem 2301.

„ADRA v první fázi pomůže s distribucí humanitární pomoci pro lidi, kteří při zemětřesení přišli o své domovy. Bude se jednat o potraviny a vodu, teplé přikrývky, spacáky, zimní oblečení a základní hygienické potřeby,” vyjmenoval vedoucí zahraničních projektů ADRA Zbyněk Wojkowski [na fotografii vlevo syrské děti uvízlé v troskách po pondělním zemětřesení v severní části Sýrie, zdroj: Twitter, Sara Mir]

Pomoc podle něj koordinují kolegové z organizace přímo na místě. Reagují tak na aktuální potřeby a podávají podrobnější informace o situaci, dodal Wojkowski.

V Turecku pomáhají i české záchranné týmy

Česká republika vyslala na pomoc s vyhledáváním a vyprošťováním osob do Turecka osmašedesátičlenný tým záchranářů. Jsou mezi nimi převážně hasiči. Dále i stavební inženýři, kynologové a dva lékaři, specialisté na traumatologii z brněnské Úrazové nemocnice.

Do záchranných prací se zapojili v úterý [7.2.] ráno. Tým měl být původně nasazený v provincii Hatay, která je od Adany, kde obě skupiny speciálního týmu pro vyhledávání v sutinách v pondělí v noci přistály, vzdálená zhruba dvě stě kilometrů. Mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp dnes ale avizoval změnu působení českého týmu záchranářů.

„Tým se bude přesouvat do města Adiyaman. Transportovat jej bude turecká armáda pomocí tří letounů CASA, těžké vybavení bude přesunuto pozemní cestou pomocí nákladních vozů,” uvedl Popp.

Město Adiyaman je od letiště v Adaně vzdáleno zhruba tři sta kilometrů. Jde vůbec o první příležitost, kdy je v zahraničí nasazený takzvaný těžký USAR tým. Čeští hasiči s sebou vezou materiál o objemu asi 100 metrů krychlových a váze 26 tun.

Do Turecka a Sýrie s týmem USAR letí i lékaři ÚN

Zemětřesení o síle 7,8 stupně zasáhlo Turecko a Sýrii v pondělí nad ránem. Kolem poledne téhož dne došlo k dalšímu zemětřesení o síle 7,6 stupně. Celkem úřady v Turecku dosud zachytily nejméně 285 následných otřesů, uvedla agentura Reuters.

V noci na úterý 7. února zasáhlo centrální Turecko nové zemětřesení o síle 5,6 stupně, uvedlo podle agentury Reuters Evropské středomořské seizmologické středisko [EMSC]. Jde zřejmě o další z následných záchvěvů půdy po zemětřesení z pondělního rána. Turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací [AFAD] aktuálně uvedl, že záchranáři a dobrovolníci zpod trosek dosud vyprostili 7 840 živých lidí. Zraněných je podle odhadu úřadu více než 20 tisíc. Podle AFAD se v zemi zřítilo nejméně 5 775 budov.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here