Do Turecka a Sýrie s týmem USAR letí i lékaři ÚN

0
1023
Turecka
Na záchrannou misi do Turecka a Sýrie vyráží spolu s hasiči a kynology i dva traumatologové z brněnské Úrazové nemocnice. / Foto: HZSHM Praha

Na záchrannou misi do Turecka a Sýrie, které dnes [6.2.] ráno zasáhlo silné zemětřesení, vyráží se speciálním záchranným týmem [USAR] i dva lékaři z traumatologie brněnské Úrazové nemocnice [ÚN].

Dva traumatologové se připojí k týmu osmašedesáti příslušníků hasičského sboru Prahy a Moravskoslezského kraje, který do zemětřesením zasažených oblastí odlétá dnes v podvečer.

„Naši lékaři jsou klíčovou součástí USAR odřadu ČR, tedy týmu pro vyproštění a záchranu postižených při katastrofě. Lékaři z trauma týmu mají potřebné zkušenosti a znalosti a jsem hrdý, že mohou vyrazit pomoci do postižených zemí Blízkého východu, které zasáhlo ničivé zemětřesení,“ uvedl k výpravě vedoucí lékař trauma týmu brněnské ÚN Radek Veselý.

Spolupráce Úrazové nemocnice s Hasičským záchranným sborem ČR podle něj funguje několik let. A lékaři mají se záchranou lidských životů v obdobných situacích zkušenosti.

„V roce 2005 se náš trauma tým s logistickou podporou hasičů účastnil humanitární mise po zemětřesení v Pákistánu,“ říká Radek Veselý.

Od svých počátků v roce 1987 se specialisté z trauma týmu ÚN Brno účastnili například záchranné mise v Nikaragui [1987], Arménii [1989] a Íránu [1990]. V rámci USAR týmu lékaři pomáhali se záchranu životů i v roce 2020 v libanonském přístavu v Bejrútu, kde došlo k explozi dusičnanu amonného.

USAR: specialisté na pátrání a vyprošťování

Zkratka USAR [Urban Search and Rescue] vychází z anglického termínu pro vysoce specializovanou činnost. Doslova jde o vyhledávání a záchranu osob v městském prostředí. Vyhledávací a záchranný odřad do obydlených oblastí je jedním z odřadů MV-generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR [HZS ČR]. Odřad je předurčen pro vyhledávací a záchranné práce v obydlených oblastech, obvykle po zemětřeseních.

Působí i v Česku, většinou při zřícení budov. Jde buď o takzvaný střední odřad, kdy na záchranou akci na nejméně sedm dnů vyráží 36 osob, nebo o těžký odřad. Při něm do místa neštěstí vyráží na nejméně deset dnů 68 osob. Při těžkém odřadu se záchranáři přepravují letecky. Alternativě pak pozemní cestou do vzdálenosti jednoho tisíce kilometrů.

Těžký USAR, který dnes večer odlétá pomáhat do Turecka a Sýrie, se skládá z osmašedesáti osob. A sice z velitele odřadu, zástupce velitele odřadu, dvou velitelů segmentů [čet]. Dále dvou zástupců velitelů segmentů, dvou týlařů [techniků technické služby, pozn. red.] spojařů, dvou týlařů logistiků, čtyř styčných důstojníků a dvou lékařů. V týmu je IT specialista, statik, bezpečnostní důstojník a důstojník plánování a čtyř velitelů družstev. A nakonec čtyř družstev hasičů, [1+9] a dvou kynologických skupin [1+4].

Zemětřesení zasáhlo jih Turecka i Sýrii

Ničivé zemětřesení zasáhlo dnes, v pondělí 6. února, v brzkých hodinách oblast hranice mezi Tureckem a Sýrií. Podle dosavadních zpráv při něm o život přišlo skoro čtyři tisíce lidí, zraněných jsou tisíce. Počty mrtvých rostou s tím, jak záchranáři pod sutinami budov nacházejí další zavalené. Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana jde o největší zemětřesení od roku 1939, jaké zemi zasáhlo.

Na obou stranách hranice otřesy, které dosáhly síly 7,8 stupně, obyvatele doslova vytrhly ze spánku. V zemi aktuálně panuje chladné počastí, prší a sněží. Meteorologové na příští dny předpovídají další ochlazení. Což nejenže zhoršuje záchranné akce, ale i snižuje šance zavalených osob na přežití. V místě zemětřesení se teploty pohybují kolem minus šesti stupňů.

Vedení měst rozhodlo o otevření mešit pro lidi, kteří přišli při zemětřesení o své domovy. Turecká armáda už zřídila letecký koridor pro dopravu pátracích a záchranných týmů.

„Protože odklízení trosek mnoha budov v oblasti zemětřesení pokračuje, nevíme, jak vysoko počet mrtvých a zraněných stoupne,” řekl prezident Erdogan.

Zemětřesení vážně zasáhlo i severní část Sýrie, která je i tak vyčerpaná z téměř dvanáct let přetrvávající občanské války. Zemětřesení zasáhlo i oblasti ovládané opozičními silami. V těchto chudých regionech žijí čtyři miliony lidí, které konflikt vyhnal z domova. I za běžného stavu je tam špatně dostupná zdravotní péče. Nyní záchranáři tvrdí, že nemocnice praskají ve švech. Pro provincii Idlib, kde se udržuje odpor proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada, a na kterou útočí vládní i ruské letectvo, zemětřesení znamená další utrpení, uvedla agentura AP. Území je přímo závislé na přísunu pomoci z Turecka, včetně jídla a léků. Opoziční Syrská civilní obrana aktuální situaci popisuje jako katastrofální.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here