Pěstounka: Nejde o vypočítavost, jak si někdo myslí

3
3231
pestounka
Pěstounka Veronika, která má spolu s manželem v pěstounské péči tři malé děti. / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

„Spousta lidí má pocit, že máme minimálně tak milion měsíčně,“ říká v pořadu České televize [ČT] Plné hnízdo pěstounka Veronika, biologická matka čtyř dětí a dalších tří v pěstounské péči.

Na první pohled houževnatá žena středního věku z Ústeckého kraje jménem Veronika má čtyři vlastní děti a k nim se se svým manželem Petrem rozhodli vzít do pěstounské péče další tři děti. Nejmladšího Danečka jim úřady do péče svěřily, když mu bylo pouhých jedenáct dnů.

„Původně jsme chtěli jedno dítě, pak dvě a pak ještě kluka. A teď to necháváme, jak to bude dál, jestli se poštěstí, nebo ne,“ vzpomíná na počátky pěstounství Veronika, která zřejmě nevylučuje přijetí dalšího dítěte do pěstounské péče.

Problém podle ní nebyl ani v přijetí dětí ze strany jejich biologických potomků.

„Jsou pro mě sourozenci od začátku,“ říká nejstarší dcera.

Stejně hovoří i její babička.

„Přijala jsem je úplně normálně, v žádném případě mezi dětmi nedělám rozdíly,“ odpovídá na otázku, jak si zvykla na nové dětské členy v rodině.

Peníze v tom nejsou, tvrdí pěstounka Veronika

Nicméně ne vše je jen zalito sluncem. Podle Veroniky jejich blízké okolí často nepřijalo skutečnost, že se s manželem Petrem rozhodli stát pěstouny. Od některých se dokonce dozvěděli, že si děti do péče vzali kvůli penězům.

„Spousta lidí má pocit, že máme tak minimálně milion měsíčně,“ vzpomíná na nepříjemné chvíle pěstounka Veronika.

Osočení z toho, že si děti do péče vzali kvůli penězům, slyšeli od svého okolí mnohokrát. Od kamarádů nevyjímaje. Pravda je, že pěstounovi náleží několik sociálních dávek, některé jim vyplácí stát i opakovaně, každý měsíc. Jde o odměnu pěstouna, jejíž výše se odvíjí od počtu dětí svěřených do péče a navyšuje se společně s minimální mzdou. Pokud se pěstoun stará o tři děti, dostává měsíční odměnu ve výši dvojnásobku minimální mzdy, aktuálně tedy 34 600 Kč.

Dále pěstoun dostává měsíční příspěvek na úhradu potřeb dítěte, který činí u dítěte do šesti let 6 290 Kč. U dítěte od 6 do 12 let je 7 750 Kč, na dítě ve věku 12 až 18 let pak 8 870 Kč a pro plnoleté je 9 220 korun [příspěvky se navyšovaly od října 2022, pozn. red.].

Pěstouni si od října polepší o vyšší stovky korun

Pěstounům stát vyplácí jednorázový příspěvek při převzetí dítěte nebo i příspěvek na zakoupení motorového vozidla. To pokud mají v pěstounské péči alespoň tři děti.

Čerpání sociálních podpor pro pěstouny nepopírá ani Veronika: „I s odpisem na děti beru 31 tisíc. Plus k tomu mám pro děti příspěvek na úhradu potřeb, tak na Danečka a Lilinku beru necelých deset tisíc a na Gábinku pět tisíc.“

Na nejmladšího Danečka pobírá ještě rodičovskou dávku ve výši deset tisíc korun.

Pěstouni pomáhají dětem i státu

Zuzana Zárasová z oddělení koncepce náhradní rodinné péče Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV] upozorňuje, že pěstounská péče je se všemi svými příspěvky ve srovnání s ústavní péčí pro stát násobně levnější.

„Pobyt dítěte podle typu ústavního zařízení měsíčně vychází na nějakých 40 tisíc až 100 tisíc korun měsíčně, to podle odbornosti toho zařízení,“ říká Zárasová.

Vůbec nejnákladnější je podle ní provoz výchovných ústavů pro starší dětí nebo naopak zařízení pro nejmladší děti, bývalé kojenecké ústavy.

„Tři děti v ústavním zařízení může stát vyjít na nějakých přibližně 150 tisíc korun měsíčně,“ odhaduje Zuzana Zárasová.

Rodinní pěstouni se opět zapojí do sociálního pojištění

S představemi některých lidí z vypočítavosti pěstounů odmítá i sociální pracovnice Ilona Drašarová. Ta rodinu paní Veroniky doprovází téměř od samého počátku, kdy se rozhodla pro pěstounství.

„Pěstoun do toho musí být zapálený. Není to vypočítavost, jak si někteří myslí,“ říká s tím, že žádné peníze takovou péči neobsáhnou.

„Když by mi teď všechno [příspěvky, pozn. red.] vzali, tak já bych ty děti nedala za nic na světě,“ říká v závěru pořadu ČT Veronika.

–VRN–

3 KOMENTÁŘE

  1. Mame můj velký obdiv a když říkam velký tak velký myslím že plno lidí by dělalo pěstouny ale opravdu jak jste říkali ty peripetie jsou šílené sama mám 8 dětí ale tohle uředníčení je šílene

  2. Dobrý den. Pracuji ve zdravotnictví na rehabilitaci. Naše pacientka potřebovala vyšetření v nemocnici a já jela jako doprovod. Tamní sestřička se v hovoru zmínila o své lásce k dětem a o pocitu bezmocnosti, když vidí, jak na děti někteří jejich pěstouni řvou a jak s nimi zacházejí. Dělají to jenom pro peníze – nám řekla. Nevím, jak zajistit, aby pěstounská rodina byla opravdu ta milující. Ale problém v tom evidentně je.

  3. Každý rozumný člověk ví ,že pro peníze se to dělat nedá musí tam být vztah k dětem láska péče starostlivost . A doufám , že v ČR není nikdo , kdo by to dělal jen pro peníze bez srdce , že za to dostávají plat je úplně v pořádku nebo vy snad pracujete zadarmo ? A příspěvky na děti od státu taktéž nebo si myslíte, že pobyt v dětském domově je zdarma ? Závist některých lidi nezná hranic vidí jen ty peníze to by chtěli , protože péče o děti se u nás nebere jako práce , ale jako něco co se dělá až po práci vždyť to známe i mnozí muži , když odpoledne přijdou z práce tak hned osočují ženu z toho co vlastně s těmi dětmi celý den dělala . Napadlo někoho , že taková práce je vlastně celkem velká dřina a že není co závidět .

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here