Syn polské poslankyně spáchal sebevraždu. I kvůli politice

0
558
poslankyne
Polská poslankyně Občanské platformy Magdalena Filiksová [zcela vpravo] / Foto: Platforma Obywatelska

Polská opozice kritizuje veřejnoprávní média kontrolovaná vládnoucí stranou Právo a spravedlnost [PiS] v souvislosti se sebevraždou syna opoziční poslankyně. Na základě jejich reportáží mohla veřejnost chlapce odhalit jako oběť zneužívání.

Magdalena Filiksová, poslankyně opoziční Občanské platformy ze Štětína, v pátek [3.3.] na sociálních sítích informovala o smrti svého 15letého syna Mikolaje. Portál Notes from Poland píše, že novinář ze štětínské pobočky Polského rozhlasu Tomasz Duklanowski loni v prosinci informoval o případu úředníka, který byl uvězněný kvůli sexuálnímu zneužívání dětí. A kvůli tomu, že jim dával drogy. Ve své reportáži poznamenal, že oběťmi byly dvě děti poslankyně ze Štětína. Zároveň zveřejnil jejich věk. Lidé si tak mohli snadno zjistit, o jaké děti šlo.

O případu následně informovala i veřejnoprávní televize TVP. Jak Polský rozhlas, tak TVP po nástupu k moci v roce 2015 ovládli lidé blízcí PiS. Opozice i nezávislé organizace upozorňují, že se z veřejnoprávních médií stala hlásná trouba národně-konzervativní strany PiS.

Zástupci PiS se kritice brání

Zástupci PiS se bránili tím, že ačkoliv se štětínský případ stal v roce 2020 a pachatel byl odsouzen v roce 2021, veřejnost o něm informoval v prosinci až novinář Polského rozhlasu. Tvrdili, že je to kvůli tomu, že úředník býval členem Občanské platformy.

„Ti samí lidé, kteří křičí o boji proti pedofilii, ukrývají, že v jejich řadách je pedofil,” řekl ve veřejnoprávní televizi TVP ministr školství Przemyslaw Czarnek [PiS].

Mnoho odborníků i nezávislých komentátorů podle článku Notes from Poland ale přináší jiné vysvětlení. Případ podle nich nebyl zveřejněn nikoli kvůli ochraně Občanské platformy, ale kvůli ochraně nezletilých obětí.

Výše trestů za znásilnění jsou v Česku skandální

Czarnka kritizoval vlivný katolický komentátor Tomasz Terlikowski. A ministra obvinil z toho, že se přidal k honu na čarodějnice proti rodičům sexuálně zneužitého chlapce. A že se “podílí na dalším znásilňování tohoto dítěte”.

Terlikowského také rozlítilo utrpení dítěte. To podle něj nejdříve trpělo jako oběť sexuálního násilí a podruhé se stalo obětí ve jménu “špinavé, cynické politiky”. Vyzval zároveň k tomu, aby všichni, kdo za to ve veřejnoprávních médiích nesou odpovědnost, byli odvoláni z funkcí.

Případ syna polské poslankyně vyšetřuje prokuratura

Okolnosti Mikolajovy sebevraždy vyšetřuje prokuratura ve Štětíně. Její zástupci ani nepotvrdili, ani nevyvrátili informaci, že to dělají na základě článku trestního zákoníku týkajícího se podněcování nebo napomáhání k sebevraždě.

V Polsku ukázali muže s krávou. Jdou k soudu

Uživatelé sociálních sítí si podle Notes from Poland všimli, že od pátečního oznámení o Mikolajově smrti někteří lidé spojovaní s PiS ze svých účtů smazali příspěvky, v nichž v uplynulých týdnech komentovali případ pedofilie ve Štětíně.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here