Šíření chřipky v Česku zrychlilo. Koluje hlavně mezi dospělými

0
7122
mezi_dospelymi
Foto: Pixabay.com

Chřipkových onemocnění v mezitýdenním srovnání přibylo téměř o pětinu. Nákaza se šíří převážně mezi dospělými ve věku 25 a více let. Na chřipku v aktuální sezoně zemřelo 106 pacientů.

V posledním sledovaném týdnu v Česku výrazně přibylo chřipkových onemocnění. Podle dat Státního zdravotního ústavu [SZÚ] se v porovnání s předchozím týdnem nemocnost zvýšila o 18,1 procenta. Podle Ústavu jde o v letošní sezonně druhou vlnu epidemie chřipky. První započala koncem loňského roku.

„V kategorii chřipkových onemocnění se vzestup celkové nemocnosti blíží 20 procentům a nejvíce nemocných přibylo mezi dospělými ve věku 25 let a více,“ potvrzuje vývoj šíření chřipky vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl.

Říká, že nejde o nic výjimečného. Česká republika kopíruje situaci v ostatních evropských zemích, kde se, jak dodává, v populaci šíří především viry chřipky typu B.

„Lze očekávat, že v řádu několika týdnů i tato druhá vlna pomine,“ dodává.

Nejvíce chřipkových nákaz zachytily laboratoře v Jihomoravském kraji [298/100 tisíc obyvatel]. Dále pak v Olomouckém, Pardubickém a Plzeňském kraji, kde se nemocnost pohybuje kolem 150/100 tisíc obyvatel. Naopak nejméně záchytů chřipek za minulý týden vykazuje Praha [12/100 tisíc obyv.] a Karlovarský kraj, ve kterém připadá na sto tisíc obyvatel osm nemocných.

Posílit imunitu před chřipkou i covidem není nic těžkého

Ani letošní sezona respiračních onemocnění se ale neobešla bez obětí. Podle dat SZÚ k 3. 3. 2023 zdravotnická zařízení nahlásila celkem 291 klinicky závažných případů chřipky s nutností intenzivní péče. Z nich sto šest pacientů na chřipku zemřelo.

Ostatní respirační onemocnění

V letošním 9. kalendářním týdnu mírně přibylo nemocných akutními respiračními infekcemi [do nichž se zahrnuje i chřipka, pozn. red.], to v mezitýdenním srovnání o 0,7 procenta. Celková nemocnost se aktuálně nachází na úrovni 1 422 na 100 tisíc obyvatel.

„Vzestup celkové nemocnosti akutními respiračními infekcemi se týká především dospělých ve věku 25-64 let. Není ale nijak výrazný, u celkové nemocnosti jde o posun zhruba o jedno procento,“ shrnuje data o šíření ARI v minulém týdnu Jan Kynčl.

Následky covidu-19 zmírní tymián, břečťan a levandule

Nejvíce nemocných vykázal nadále Pardubický [2 415/100 tisíc obyvatel] a Jihomoravský kraj [2 210/100 tisíc obyvatel]. Naopak na nejpříznivější situaci ukazují data v Praze, kde nemocnost ARI v minulém týdnu byla 745 nemocných na 100 tisíc obyvatel a dále pak ve Středočeském kaji s nemocností 1 129 pacientů na 100 tisíc obyvatel. V obou regionech připadá nejvíce nemocných na nejmenší děti ve věkové skupině nula až pět let. Nicméně podle Jana Kynčla se respirační viry stále ještě šíří ve všech regionech a ve všech věkových skupinách, koronavirem nevyjímaje.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here