Česko odmítá vypovězení smluv na dodávky vakcín proti covidu

10
11120
Česko
Foto: Pixabay.com

Bulharsko vzneslo požadavek na Evropskou komisi [EK] na vypovězení smluv se společnostní Pfizer a BioNTech o dodávkách vakcín proti covidu. Podle zástupců českého ministerstva zdravotnictví by takový krok ale přinesl jen potíže.

Bulharská agentura BTA citovala [4.3.] bulharského ministra zdravotnictví Asena Medžidieva, který v bulharské veřejnoprávní televizi řekl, že Bulharsko již zlikvidovalo obrovské množství proticovidových vakcín po datu expirace. A jen letos zlikviduje dalších 2,8 milionu vakcín ze stejného důvodu.

„V současnosti už nejsou zájemci o očkování,“ řekl v bulharské národní televizi tamější ministr zdravotnictví Asen Medžidiev.

V Bulharsku je proti covidu naočkovaná nejmenší část obyvatel v EU. Vakcinaci podle základního schématu má asi 30 procent lidí. Zájem o další očkování v zemi podle ministra ale není. I proto Medžidiev EK oznámil, že Bulharsko chce ukončení smlouvy s firmami Pfizer a BioNTech, podle níž je země povinna kupovat vakcíny do roku 2025.

„Rozhodně jsem řekl EK, že Bulharsko je pevně pro ukončení smlouvy se společností Pfizer na nákup vakcín,“ poznamenal s tím, že problematická je účinnost vakcín, když ty nereflektují aktuální mutace koronaviru.

Jako první podpořil Bulharsko v jeho záměru polský ministr zdravotnictví. Přičemž návrh podporuje podle agentury BTA i Litva a Česko. Tuto informaci následně převzaly ostatní přední evropské tiskové kanceláře a média. Jak ale vyplývá z aktuálního vyjádření zástupců českého Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] pro ZdraveZpravy.cz, není pravda, že Česko podporuje bulharský návrh na vypovězení smluv.

ČR vypovězení smluv s Pfizer a BioNTech nechce

Jak pro ZdraveZpravy.cz uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, vypovězení již uzavřených smluv by přineslo jenom další problémy. Proto podle něj Česko rozhodně nepatří mezi země, které podporují vypovězení smluv o dodávkách vakcín se společností Pfizer a BioNTech.

„Ministerstvo zdravotnictví si uvědomuje složitou situaci v dodávkách vakcín proti covidu od společnosti Pfizer, ale v této chvíli plně podporujeme vyjednanou dohodu Evropské komise o úpravě smlouvy. Ta umožňuje redukovat množství objednaných vakcín a také dodávky zbylé vakcíny rozložit do dalších let,“ uvedl Jakub Dvořáček pro ZdraveZpravy.cz.

Upozornil, že smlouvy obsahují loni vyjednané dodatky ke smlouvám, které redukují množství sjednaného počtu vakcín na začátku pandemie covidu a garantují dodání vždy poslední existující varianty vakcíny.

„Česká republika podpisem dodatku ke smlouvě ušetřila až 1,5 miliardy korun a zajistila dodávky vakcín covid-19 až do roku 2026,“ uvedl Jakub Dvořáček.

Zdůraznil, že Česká republika byla jedním z iniciátorů dodatku smlouvy, který pomáhala vyjednávat během svého předsednictví Radě EU. Podle jeho slov by odstoupení od smlouvy v této chvíli znamenalo dlouhá léta soudních sporů a riziko dalších nákladů pro český stát.

„Takový krok by bylo možné učinit až jako poslední možnou, pokud by selhaly veškeré možnosti vyjednávání,“ řekl Jakub Dvořáček pro ZdraveZpravy.cz.

Dále dodal, že pouze „pokud se nepodaří najít dohodu mezi všemi členskými státy a země jako Bulharsko a Polsko, nepodpoří dohodu, bude nutné přijít s novým scénářem a vyjednávat individuálně.“

Česko za vakcíny zaplatilo necelých 15 mld. Kč

Objem kontraktu s farmaceutickou společností Pfizer na dodávky vakcín proti covidu do Česka od začátku očkování do konce loňska činil 19 miliard korun. Nakonec Česko ale prozatím zaplatilo za vakcíny Comirnaty 14,6 miliardy korun.

Náklady na očkování a léčiva v mil. Kč

Pfizer Moderna John&J. AstraZ. Novavax Sanofi Remdes. Celkem
za tři roky 11213,34 2352,50 229,46 87,89 126,06 2,64 604,02 14615,91
2022 5986,34 910,90 68,26 35,09 126,06 1,44 0,00 7128,09
2021 5227,00 1441,60 161,20 52,80 0,00 1,20 428,29 7312,09
2020 175,73 175,73

[Zdroj: Výpočet ČTK podle seznamu zaplacených faktur MZ ČR]

Vakcín dorazilo do konce roku 2022 podle ministerstva více než 37 milionů dávek. Přes 28 milionů od firmy Pfizer/BioNTech. Z odebraných dávek Česko muselo více než sedm milionů zlikvidovat, protože jim končila doba použitelnosti. Jen v půlce loňského roku Česko zlikvidovalo či darovalo vakcíny proti covidu-19 za 462 milionů korun. Celkově dalším zemím darovalo 2,5 milionu vakcín.

Daniel Tácha, ČTK

10 KOMENTÁŘE

    • Na Fb mi byl bez vysvětlení zrušen účet – prý se jedná o soukromou firmu – asi tak soukromou jako je seznam, novinky….

    • Nezmění se to, protože by přišli o penězovody a svoje kšefty. Změnit to můžete jedině vy, nesedět doma, ale chodit na demonstrace a také chodit k volbám, prostě na to nekašlat, ale jít si za svým. Neseďte doma s rukama v klíně ale dělejte něco, jinak se to nezmění.

  1. Takhle se krade ve velkym.. a seznam je žumpa, už ho nemám jako hlavní stránku, ani v oblíbených. Sezname zavři se a zůstaň tak.

  2. Takže tady se bude platit za něco, co nikdo už nechce. Když má někdo z těch „léčiv“ vedlejší účinky, tak se dělá, že si to vymýšlí. No a nakonec to přikáží vojákům, že pokud si do sebe „dobrovolně“ nenechají píchnout další dávku, tak v armádě končí. Jo a Seznam žumpa mě zablokoval také, když jsem napsala něco pravdivého o covidu. Prý jsem nepoužívala své jméno 🙂 No když někdy vidím ta jména tam uvedená …. (tak to nebylo ono)

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here