Fakulta zdravotnických studií v Plzni dál hledá děkana

0
295
zdravotnickych_studii
Simulační centrum – Fakulta zdravotnických studií ZČU / Foto: FZS

Akademický senát Fakulty zdravotnických studií [FZS] Západočeské univerzity v Plzni včera [3.4.] nezvolil nového děkana. Žádný ze tří nominovaných kandidátů nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů senátorek a senátorů.

Volbu proto akademičtí senátoři zopakují. Kdy? To se zatím neví, termín FZS teprve oznámí. Informaci potvrdila mluvčí univerzity Šárka Stará. Dříve zvolený děkan Lukáš Štich, který měl vést fakultu od 28. března 2023 po dobu čtyř let, po výzvě rektora na funkci 1. února rezignoval. Důvodem byla podezření související s udělováním stipendií na fakultě. Situaci nyní prošetřuje Policie ČR.

„Podle zjištění deníku Právo měl děkan udělovat nejméně jedné studentce stipendia, z nichž si část nechával vracet. S nařčením nesouhlasí a chce poskytnout vysvětlení. Nechce však poškozovat jméno univerzity, a proto rezignoval,” uvedla mluvčí FZS začátkem února.

Vedení univerzity si následně nechalo kvůli těmto podezřením provést na fakultě audit. Avšak po jeho provedení nedospělo k žádným mimořádným zjištěním. Štich, který měl podle prosincového verdiktu senátu fakultu vést další čtyři roky, rezignoval na svou funkci ještě dříve, než ho do ní jmenoval rektor Západočeské univerzity.

O post děkana se ucházeli…

Na post děkana či děkanky FZS včera [3.4.] kandidovali manažer Jan Beránek, lékař Zdeněk Hess a vedoucí katedry ošetřovatelství a porodní asistence fakulty Jitka Krocová. Pro zvolení bylo potřeba získat nadpoloviční většinu hlasů dvanáctičlenného akademického senátu fakulty.

  • Jan Beránek obdržel v prvním i druhém kole šest hlasů.
  • Zdeněk Hess získal v prvním kole tři a ve druhém dva hlasy.
  • Jitka Krocová v prvním kole obdržela tři a ve druhém čtyři hlasy.

Potřebnou podporu tak podle Staré nezískal žádný z kandidátů. Do opakované volby se budou podávat nové návrhy na kandidáty či kandidátky. Vedením fakulty je dočasně pověřen proděkan pro výzkum, strategii a tvůrčí činnost Denis Mainz.

„Termín opakované volby stanoví předsednictvo v nejbližších dnech,” uvedla mluvčí.

Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity

Fakulta zdravotnických studií nabízí vzdělání v bakalářských studijních programech Fyzioterapie, Ergoterapie, Ortotika-protetika, Všeobecné ošetřovatelství, Porodní asistence, Radiologická asistence, Zdravotnické záchranářství a Laboratorní diagnostika ve zdravotnictví.

Levnější i hezčí protézy nabízí výroba 3D tiskem

V kombinované formě nabízí studijní program Všeobecné ošetřovatelství. Studijní programy jsou v souladu se současnými odbornými studijními programy zemí Evropské unie a odpovídají základním principům pro vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.

Fakulta zdravotnických studií má v současné době uzavřeny dohody s více než 20 partnerskými institucemi v zemích celé Evropské unie i mimo ni. Studenti se pravidelně zúčastňují velkých taktických cvičení Integrovaného záchranného systému, workshopů a spolu s pedagogy pořádají osvětové akce pro širokou veřejnost.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here