Ozempic není. Je Rybelsus, Bydueron, Trulicity a Victoza

0
4120
ozempic
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Když včera [3.4.] zástupci ministerstva zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] informovali o výpadku léku pro diabetiky Ozempic, uvedli, že lék je nahraditelný. Jak ale uvádí sám SÚKL, lék je obtížně nahraditelný až nenahraditelný.

SÚKL lék pro diabetiky Ozempic 1mg, který je určen k léčbě dospělých pacientů s nedostatečně kontrolovaným diabetem 2. typu, na svých stránkách popisuje jako “lék obtížně nahraditelný až nenahraditelný“.

Na včerejší [3.4.] tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] a Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] avšak náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček hodnocení podal v docela obráceném gardu.

„Nejedná se o ohrožení pacienta ve smyslu, že jde o léčivý přípravek jedinečný a nezaměnitelný,“ uvedl.

Faktem je, že SÚKL nabízí k léku Ozempic alternativy. Prvním “náhradním” lékem v jiné síle, případně jiné lékové formě je léčivý přípravek Rybelsus. Ovšem změna medikace nutně vyžaduje konzultaci s lékařem. Což ostatně potvrdil i Jakub Dvořáček.

V Česku chybí Ozempic na léčbu diabetu a obezity

„Nicméně v některých případech bude nutné, aby pacient navštívil svého diabetologa a konzultoval s ním změnu léčby a jiný lék, který je pro něho ideální a dostupný,“ uvedl.

Jaké další alternativy se nabízejí

Výpadek léku Ozempic komentoval i výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] David Kolář. Dánská společnost Novo Nordisk, která lék vyrábí, je jejím členem. Z hlediska pacientů uvedl významnou informaci.

„Výpadek léčiva se společnosti Novo Nordisk podařilo zkrátit na období 14 dní, a to do 17. dubna 2023. Předepisující lékaři jsou průběžně informováni o stavu jeho dostupnosti i vhodných alternativách, jsou i nadále k dispozici na českém trhu,“ uvedl a odkázal na stránky Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

informací SÚKL vyplývá, že léků, které může lékař předepsat svým diabetologickým pacientům je více. Podle stránek SÚKL k nim patří:

Podle Davida Koláře je v plné kompetenci lékařů, jaký postup a lék u svých pacientů zvolí. Zároveň požádal veřejnost, aby se vyvarovala off-label užití Ozempicu. To proto, aby byl dostupný pro pacienty, kteří jej potřebují na léčbu diabetu.

Výpadky léků jsou nový normál, říká Martin Šlégl pro ZdraveZpravy.cz

„Dostupnost přípravku ohrožuje zejména off-label využití léku například k regulaci tělesné hmotnosti. […] Off-label využití je takové užití přípravku, které není v souladu se Souhrnem údajů o přípravku,“ vysvětlil.

Skutečností je, že Ozempic se v zahraničí proslavil především kvůli svým účinkům na snížení hmotnosti. To i u lidí, kteří diabetem netrpěli. Jakkoli při jeho vysazení lidé, kteří jej užívali, obvykle opět nabrali.

Ozempic i Wegovy platí za hit, a tak chybí

Dánská společnost Novo Nordisk vysvětlila výpadek léku Ozempic na českém trhu zvýšenou globální poptávkou. Skutečnost je, že Ozempic i jeho novější verze Wegovy jsou populární v západních zemích, kde je lidé využívají ke snížení tělesné váhy. Novinkou pak je, že společnost aktuálně získala registraci na lék Wegovy ve Velké Británii, kde je o něj velký zájem.

Anglie schválila injekce na hubnutí Wegovy. V USA už je znají

„Mohu vás ujistit, že Novo Nordisk dělá vše pro zajištění dostupnosti léčiva pro české pacienty a stabilizaci této nepříjemné situace. Výrobní kapacita společnosti je průběžně zvyšována, výrobní linky fungují 7 dní v týdnu, 24 hodin denně. Novo Nordisk stav průběžně monitoruje a investuje do dalšího strukturálního navyšování výrobních kapacit,“ uvedl David Kolář pro ZdraveZpravy.cz.

V Česku teď docházejí už i léky na průjem

Podle něj výpadek léčiva Novo Nordisk zkrátil na období 14 dnů, a to do 17. dubna 2023. Zároveň ale upozornil, že společnost se aktuálně nepotýká pouze s nedostatkem léku Ozempic, ale i nedostatkem „některých produktů“ k výrobě diabetologických per pomocí technologie FlexTouch. I zde za problémy stojí zvýšená poptávka po lécích Ozempic a Wegovy, jež právě tato pera využívají.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here