V Česku chybí Ozempic na léčbu diabetu a obezity

0
2549
ozempic
Foto: Pixabay.com

Dánský výrobce injekčně podávaného léku na diabetes 2. stupně Novo Nordisk oznámil přerušení dodávek léku Ozempic do Česka. Podle výrobce výpadky způsobila vyšší globální poptávka. Lék se užívá i na léčbu obezity.

Výpadek léku na českém trhu by neměl podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka trvat déle než čtrnáct dnů. Uklidňující zprávou pro pacienty podle něj je, že přípravek mohou lékaři nahradit jinými léky. Ať už ve formě denně užívané tablety, nebo injekčně rovněž v týdenním intervalu. Substitucí je na českém trhu podle něj dostatek.

„Nejedná se o ohrožení pacienta ve smyslu, že jde o léčivý přípravek jedinečný a nezaměnitelný. Nicméně v některých případech bude nutné, aby pacient navštívil svého diabetologa a konzultoval s ním změnu léčby a jiný lék, který je pro něho ideální a dostupný,“ řekl na tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] Jakub Dvořáček.

Většina uživatelů má podle něj ozempic předepsaný na delší dobu, obvykle až s tříměsíční zásobou. Pacienti by si podle něj pro jistotu ale měli jeho zásoby zkontrolovat. Ti, kterým předepsaný lék nepostačí na následující dva až tři týdny se mají včas objednat ke svému diabetologovi, aby s ním vyřešili případný přechod na jiný lék.

Lék diabetolog nahradí jiným lékem

Dostupné lékové náhrady Ozempicu potvrdil rovněž vědecký sekretář České diabetologické společnosti [ČLS JEP] Jan Šoupal. Pacientům s diabetem 2. typu podle něj lékaři nabídnou lék se stejnou účinnou látkou. Například ve formě tablety, která se užívá jedenkrát denně.

„Je to stejná účinná látka s podobnou účinností jako ten Ozempic, který se píchá jedenkrát týdně,“ potvrdil Šoupal.

Mnozí pacienti podle něj ocení užívání léku ve formě tablety namísto injekčního podání. Výpadek se podle jeho odhadu dotkne spíše tisícovky pacientů, nikoli desetitisíců.

„Předpokládáme, že situace se významně zlepší v druhé polovině dubna. V tom týdnu od 17. dubna už jsou tam slíbené dodávky léčivého přípravku v takové míře, aby byl trh a pacienti plně saturováni,“ uvedl Jakub Dvořáček.

Cukrovky se lidé v Česku nebojí a vesele dál hodují

Ozempic s účinnou látkou semaglutid u nás lékaři předepisují dospělým pacientům s nedostatečně kontrolovaným diabetem mellitem 2. typu. Podle Karla Rychny ze zastoupení Novo Nordisku v České republice stojí za omezením dodávek léku zvýšená globální poptávka.

„Zvýšená globální poptávka po přípravku Ozempic způsobila nedostatky, které budou podle očekávání pokračovat po celý rok 2023. Přestože se budou dodávky nadále zvyšovat, není jisté, kdy budou dostatečné k plnému pokrytí současné poptávky,“ píše v hlášení o výpadku pro SÚKL Karel Rychna.

Zároveň vylučuje, že by výpadek nějak souvisel s vadou kvality přípravku či jeho bezpečnostním rizikem.

Ozempic dobře funguje na redukci tělesné hmotnosti

Lék s obchodním názvem Ozempic pacienti užívají nejen na léčbu diabetu 2. typu, ale osvědčil se rovněž v léčbě obezity. A jak ukazují data Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL], preskripce léku se za posledních několik měsíců až zdvojnásobila. Z čehož je zřejmé, že se lék předepisuje, byť v off label režimu, i na léčbu jiných onemocnění, než jen diabetu 2. typu.

„Nárůst od loňského června do letošního března je tam téměř 100%. To znamená, že je tady důvod se domnívat, že je předepisovaný i v jiných indikacích,“ uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová.

Anglie schválila injekce na hubnutí Wegovy. V USA už je znají

Ministerstvo zdravotnictví proto podle Jakuba Dvořáčka dočasně omezí předepisování léku na léčbu jiného onemocnění než diabetu 2. typu. K dalším opatřením patří podle Dvořáčka zákaz vývozu Ozempicu. A to nejen v síle jednoho miligramu, u kterého je hlášený výpadek. Zákaz platí i pro ostatní dostupné síly léku. Doporučení pro lékaře, kteří ho takto předepisují, připraví podle Jana Šoupala také odborná společnost.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here