Anglie schválila injekce na hubnutí Wegovy. V USA už je znají

0
6610
wegovy
Foto: Novo Nordisk

Britský vládní zdravotní ústav NICE tento týden schválil pro použití v Anglii injekce na hubnutí Wegovy společnosti Novo Nordisk. Injekce jsou podle úřadu bezpečné, účinné a cenově dostupné. Léku ale předchází kontroverzní pověst.

Lék, již delší dobu populární ve Spojených státech, NICE doporučil britskému státnímu zdravotnictví NHS k použití už loni, k širšímu počtu pacientů se ale dostane až po nynějším schválení. K dostání budě jen na předpis a pouze pro dospělé s alespoň jedním zdravotním problémem spojeným s obezitou a hodnotou indexu tělesné hmotnosti [BMI] nad 35.

Jsou to právě účinky na úbytek tělesné hmotnosti, které z léku i jeho předchozí verze Ozempic učinily v USA „horké zboží“. Ačkoli byl lék vyvinut pro diabetické pacienty, podle amerických a evropských médií ho začali zneužívat i ti, kteří chtěli prostě jenom zhubnout. A zřejmě mezi nimi byla nejedna celebrita. Avšak nepředbíhejme.

K čemu lék Wegovy slouží

Preparát Wegovy je semaglutid používaný původně k léčbě cukrovky, konkrétně k udržování hladiny cukru v krvi. Vyvolává také pocit plnosti a následné zhubnutí. Z dat klinických studií vyplývá, že pacienti pod vlivem Wegovy ztratili v průměru 12,4 procenta tělesné váhy v porovnání s těmi, kdo dostali placebo. Lék nicméně nemá fungovat sám o sobě, ale jako doplněk ke cvičení a dietě. To po dobu nanejvýš dvou let.

Z další klinické studie vyplynulo, že lidé, kteří Wegovy přestali užívat, do jednoho roku nabrali téměř všechnu váhu zpět.

„To prokazuje, že obezita je celoživotní problém. A semaglutid ji spíše potlačuje, než léčí,“ řekl k přípravku lékař Simon Cork z britské univerzity Anglia Ruskin.

Nadváhou a obezitou trpí 66 % Čechů. A bude hůř, tvrdí lékaři

Přesto je o lék Wegovy od jeho uvedení na trh velký zájem. Podle společnosti Novo Nordisk jen v USA vzrostl v loňském roce jeho prodej o téměř 300 procent. To navzdory problémům s dodávkami, píše agentura Reuters. Mluvčí společnosti uvedl, že oficiální datum uvedení léku na trh v Británii zatím není stanoveno.

„Ale pracujeme na tom, aby byl k dispozici co nejdříve,“ upřesnil.

O tom, že se lék stane hitem také v Británii nepochybuje. Obezitou v zemi trpí zhruba jeden dospělý ze čtyř. V letech 2018 až 2019 anglické nemocnice přijaly 11 117 lidí, jejichž zdravotní problémy přímo s obezitou souvisely.

Užívání léku je problematické

Média ovšem upozorňují, že lék bývá zneužíván i lidmi, kteří chtějí prostě jenom zhubnout. Příkladem dávají off-label lék Ozempic, což je starší verze léku Wegovy, s obdobnými účinky. Taktéž ho vyrábí společnost Novo Nordisk. Liší se v dávkování a některých účincích.

„Je to lék, který byl původně vyvinut, aby pomohl minimalizovat příznaky diabetu typu dva. Případně zvládat dlouhodobé hubnutí u lidí, kteří bojují s obezitou. Za poslední rok se změnil v něco úplně jiného: v tekuté zlato,“ píše například britský večerník Evening Standard.

Spekuluje o tom, že lék používá mnoho běžných ale i významných lidí. Za příklad dává osobnosti z showbusinessu. Třeba americkou hvězdu Kim Kardashian a její neuvěřitelné zhubnutí o 16 kilogramů během velice krátké doby.

Dolarové miliardářky bodují v žebříčcích. Moc jich ale není

Podle něj a dalších médií za to může právě Ozempic a jeho užívání mimo jeho účel. Samozřejmě, že propírání léku v médiích jako zázračném medikamentu na hubnutí, k němu přitahuje velký zájem. Lékaři ale upozorňují na vedlejší účinky při jeho nesprávném užívání. Což je vždy, když ho užívají ti, jimž není určen. Anebo ho užívají pacienti jinak, než jim předepsal lékař.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here