Italy drtí ceny těstovin. Vláda krizově zasedá

1
1915
testovin
Foto: Pixabay.com

Italská vláda je v pohotovosti. Řeší problém, který trápí celý národ. Ceny těstovin prudce stoupají. Růst jejich cen už více než dvakrát překonal inflaci. O situaci informuje dokonce i americký server ABC News.

Problém si podle zapojených stran žádá rychlé řešení. Italský ministr pro podnikání a Made in Italy Adolfo Urso už předsedal urgentnímu čtvrtečnímu zasedání vlády, obchodních a spotřebitelských asociací a distributorů. Tématem krizového zasedání byla rostoucí cena těstovin. Přičemž už minulý týden v úterý zasedala komise pro sledování prudkého růstu cen. Její členové se sešli poprvé od založení uskupení v březnu v římském Palazzo Piacentini.

Nejde totiž o žádnou maličkost. Podle italských statistik zkonzumuje každý Ital 23 kilogramů těstovin ročně. Itálie je také největší vývozce těstovin na světě. Statistiky uvádějí, že v roce 2022 vyvezla 2,4 milionu tuny těstovin.

Drahá pasta ohrožuje jídelníčky Italů

Italský Národní institut pro statistiku oznámil, že cena těstovin v březnu meziročně vzrostla o 17,5 procenta a v dubnu o 16,5 procenta. Stalo se tak navzdory tomu, že cena obilí vhodného pro výrobu mouky na těstoviny klesla o 30 procent.

Krizový výbor hodlá prověřit vývoj cen těstovin na trhu, monitorovat jejich dynamiku, která přispěla ke stoupajícím cenám zboží z těstovin. Rovněž chce analyzovat vývoj cen v příštích měsících letošního roku.

„Jednání bylo velmi plodné,“ uvedl Ettore Preandini, prezident Unie italských farmářů.

Tomáš Popp: Základní suroviny jsou nejzdravější

Situaci označil za „anomálii, která by se měla prověřit“. Drahé těstoviny podle něj zdůrazňují důležitost aktivace kontroly systému dodavatelských řetězců, které se na tvorbě cen významně podílejí.

Zastropování cen italská vláda přesto odmítá. Doufá, že zapracují tržní mechanismy a kontroly.

„Aktuální průzkum už naznačuje mírné snižování cen, což by mohlo předznamenat pád cen v dalších měsících,“ uvedl kabinet ve svém prohlášení.

Těstoviny nejsou základ jídelníčku jen v Itálii

Těstoviny jsou v podstatě nudle vyráběné z vajec, vody a pšeničné mouky. Prodávají se v různých tvarech a připravují krátkým povařením ve vroucí vodě. Většina těstovin prodávaných v obchodech obsahuje pšeničnou mouku. Nicméně na trhu jsou běžně dostupné i těstoviny z jiných druhů obilovin, jako jsou rýže, ječmen nebo pohanka.

Nejoblíbenější druhy těstovin
  • Špagety
  • Tortellini
  • Ravioli
  • Penne
  • Fettuccine
  • Těstovinová rýže Orzo
  • Makaróny

Některé druhy těstovin jsou průmyslově upravovány a jsou z nich odstraněny otruby a klíčky, které jsou nejbohatším zdrojem živin. Někteří výrobci těstovin je po odstranění otrub a klíčků obohatí různými živinami. Zejména vitamíny skupiny B a železem, čímž se část živin do těstovin vrátí zpět.

Ve specializovaných obchodech si lidé kupují také celozrnné těstoviny, které obsahují jak klíčky, tak otruby a jsou nejbohatším zdrojem živin.

Michal Achremenko

Poznámka autora: Zpráva z Itálie by mohla připomínat slavnou stanici Radio Jerevan, která vždy spolehlivě vše uvedla na pravou míru. Anebo aprílový vtip. Zasedá se v palácích, vláda vydává prohlášení a cena speciální mouky na výrobu těstovin stoupá a stoupá. Nezastaví ji ani krizový štáb. Podobnost čistě náhodná? I český ministr zemědělství nedávno řešil s prodejními řetězci cenu mouky. Pochlubil se úspěchem, aby se později ukázalo, že šlo jen o jednodenní akční slevu. Růst cen mouky nelze svalit na válku na Ukrajině, a tak se marně hledá viník. Třeba nám ho Italové vydají, až ho vypátrají.

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here