Transfuzní stanice VFN nemá krev. A tak shání dárce

1
2039
transfuzni_stanice
Foto: Pixabay.com

Transfuzní stanice pražské Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] shání krev. Aktuálně je bez krevních skupin 0 Rh [D] pozitivních a A Rh [D] negativních. Uvítá i dárce ostatních krevních skupin.

Obvykle se s úbytky krevních zásob transfuzní stanice potýkají v období letních prázdnin, kdy pravidelní dárci odkládají darování krve na období po návratu z dovolené do podzimních měsíců. Kritický nedostatek krve ale hlásí už v těchto dnech Fakultní transfuzní oddělení pražské VFN [FTO VFN]. Žádá všechny stávající i nové dárce o to, aby přišli a krev darovali.

Prosíme všechny stálé dárce, ale i ty, kdo se ještě rozhodují, zda krev darovat, aby neváhali a přišli do našeho Fakultního transfuzního oddělení co nejdřív. Všem dárcům děkujeme za ochotu pomáhat,“ říká primářka FTO VFN Daniela Dušková.

Krevní zásoby nemocnice se podle ní zúžily v posledních dnech v důsledku nutnosti podat větší množství erytrocytů několika pacientům se silným krvácením.

Transfuzní stanice potřebují i prvodárce

V registru FTO VFN spravují jeho pracovníci podle dat z poloviny loňska přibližně deset tisíc pravidelných dárců. Daniela Dušková by ale přivítala minimálně dalších pět až osm tisíc nových pravidelných dárců krve.

„Takový počet by zajistil dostatečné a stabilní zásoby krevních přípravků nejen pro naši nemocnici, ale i pro další zařízení, kam VFN krev dodáváBez dostatečných zásob krve, včetně rezerv pro mimořádné situace, se naprostá většina zdravotnických systémů zatím rozhodně neobejde,“ říká primářka.

Aktuálně podle ní transfuznímu oddělení VFN zcela chybí přípravky krevních skupin 0 Rh [D] pozitivních a A Rh [D] negativních.

Připomíná, že většinou se s nižšími počty dárců potýká nemocnice v době letních dovolených, kdy naopak ale přibývá úrazů a s tím spojená větší potřeba krve. Při autonehodách a dalších velkých úrazech může pacient akutně potřebovat i stovky transfuzních jednotek, tedy pomoc od stovek dárců, vysvětluje. Méně krve mívají transfuzní oddělení i v době vysoké aktivity klíšťat. Kousnutí klíštěte totiž vyřazuje dárce z možnosti darování krve na minimálně jeden měsíc.

Český registr dárců ročně přijme 30 tisíc prvodárců

Ve všech nemocničních transfúzních zařízeních registrují zdravotníci přibližně 250 tisíc pravidelných dárců krve. Ročně přibude asi 30 tisíc nových dárců. Celkový počet dárců krve by u nás měl být podle doporučení odborníků alespoň 300 000. Počet prvodárců má činit cca 35 tisíc ročně. Jedině tak se pokryje přirozený úbytek, obvykle kvůli věkovému omezení nebo nemoci tradičních dárců.

„Stávající počet dárců je ještě dostatečný pro pokrytí potřeb pacientů, ale chybí rezervy pro případ mimořádného výdeje,“ říká k zásobám krve v České republice prezident Českého červeného kříže Marek Jukl.

Dodává, že s rozvojem dalších léčebných metod roste stále i potřeba krve získávané od dárců. V průměru dostane každý občan za svůj život 4x krevní transfúzi a 12x přípravek vyrobený z krve.

Světový den dárců krve láká k darování, v ČR krev chybí

Registry dárců plné krve a krevních složek mají podle doporučení Světové zdravotnické organizace [WHO] zahrnovat jeden až pět procent celkové populace dané země. Konkrétní číslo se odvíjí od věkové struktury populace země, dostupnosti léčebných možností a výskytu nemocí v zemi. V Česku by mělo být podle doporučení Společnosti pro transfuzní lékařství ČLS JEP pro zajištění národní soběstačnosti v registru dárců plné krve a krevních složek 300 tisíc evidovaných dárců. To odpovídá zhruba třem procentům populace.

Odměna za darovanou krev

Akt darování krve je v legislativě České republiky uveden v několika obecně závazných právních předpisech. Darování krve a jejích složek je považováno za úkon ve veřejném zájmu, na který je nutno brát zvláštní zřetel.

Darování krve je bezplatné, ale ne tak docela. Dárce krve a jejích složek má nárok na pracovní volno v den darování, a to s náhradou mzdy. V případě, že mu krev nemohla být odebrána, má nárok na volno s náhradou mzdy po dobu cesty na a z darování krve. Dále si může odečíst až tři tisíce korun od základu daně za každý odběr krve. Jinak vyjádřeno, za každý jeden odběr dostane od finančního úřadu zpátky na daních 450 korun.

–VRN–

1 komentář

  1. fajn.
    at jde darovat první senát,a vláda.a zbytek tříkolky a koloběžky.
    +jejich lidi na ministerstvech ,a samo rodinní příslušníci.
    v čele jim půjde zastrčil a pepa.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here