Krskova Famed Żywiec vstupuje na český trh

0
658
Famed_Zywiec
Foto: Famed Żywiec

Polský výrobce zdravotnické techniky s více než 75 lety zkušeností, společnost Famed Żywiec, oficiálně vstupuje na český trh. Firmu loni v prosinci 100% ovládla společnost BHM Group, která patří českému miliardáři Tomáši Krskovi.

Krska letos prostřednictvím BHM Group koupil i německou firmu Medifa, jež vyrábí zařízení do operačních sálů. Na vybavení operačních sálů se v části svého výrobního portfolia soustředí i polská Famed Żywiec.

„BHM rozšířila svou MedTech část o německou značku Medifa, která má čtyřicetiletou historii. Propojením této firmy s našimi společnostmi Famed, Alvo a Block jsme se stali jedním z nejvýznamnějších evropských hráčů v oboru zařízení pro operační sály,“ uvedl pro server SeznamZpravy.cz generální ředitel BHM Group Jan Černý.

Medifa vyrábí například mobilní operační stoly, chirurgické příslušenství, mobilní karbonové operační stoly a operační světla. Firma je střední velikosti s ročním obratem kolem půl miliardy korun. Medicínská část BHM Group dosahuje ročního obratu necelých čtyř miliard korun.

Patří do ní firma Block z Valašského Meziříčí, která dodává operační sály a čisté provozy především pro farmaceutický průmysl. Dále pod ni spadá německá Köttermann, která vyrábí nábytek pro laboratoře. A její součástí jsou také původně polští výrobci Alvo a Famed Żywiec, kteří výrobky vyvážejí do mnoha evropských států.

Co a jak dělá Famed Żywiec

Famed Żywiec vyrábí operační stoly, nemocniční lůžka a další zdravotnické prostředky. Úspěšná je hlavně v Polsku, Rumunsku, Srbsku, Slovensku, Maďarsku, Bosně a Hercegovině, na Ukrajině a v České republice. U nás od ní již nakoupila zdravotnické prostředky třeba Krajská Nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, Fakultní nemocnice Ostrava nebo nemocnice ze skupiny AGEL v Novém Jičíně. V Česku firma loni zvýšila prodeje o více než 100 procent. Proto se rozhodla oficiálně vstoupit na tuzemský trh.

„Oficiálním vstupem na klíčový český trh chceme být nejsilnějším a zároveň nezávislým hráčem v tomto segmentu v Evropě,“ říká CEE Regional Sales Manager Famed Żywiec Adam Zajac a dodává, že výrobky firmy využívá 113 zemí po celém světě.

Shrnuje zároveň výhody firmy. Výroba všech jejích produktů se soustředí v polském Živci [viz fotografie vpravo, pozn. red.]. A firma tak podle jeho slov nezávisí na rozvětveném externím dodavatelském řetězci. Což, jak zdůrazňuje obchodní manažer Zajac, umožňuje spolehlivé a včasné dodání výrobků koncovým uživatelům.

Klíčové produkty Famed Żywiec

Jádro produktové nabídky Famed Żywiec tvoří operační stůl Famed Flare. Ten využívají například lékaři kardiovaskulárního oddělení FN Ostrava. Stůl pro cévní chirurgii nabízí rekordní průsvitnost desky operačního stolu srovnatelné s 0,33 mm hliníku. Pacienti i zdravotnický personál tak nejsou vystavováni nadměrnému rentgenovému záření. A pořízené snímky jsou mimořádně kvalitní a bez takzvaných artefaktů.

Svou roli mají produkty Famed i ve vzdělávání budoucích lékařů. Školící centrum pro studenty medicíny zřízené Ostravskou univerzitou kromě operačních stolů využívá i polohovatelná lůžka Nexo. V provozu jsou na urologickém, onkologickém, interním, gynekologickém i chirurgickém oddělení ostravské fakultní nemocnice.

Chirurgové ve Zlíně nebo Novém Jičíně již operují na stolech Famed Hyperion. Ty jsou díky nosnosti až 500 kilogramů vhodné také pro bariatrickou chirurgii.

Nadváhou a obezitou trpí 66 % Čechů. A bude hůř, tvrdí lékaři

Společnost Famed Żywiec na medicínském trhu působí od roku 1947. Za více než 75 let praxe společnost dodala zdravotnickým zařízením tisíce nemocničních lůžek, operačních stolů, léčebných křesel a dalšího zdravotnického vybavení.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here