Pětitisícový příspěvek rodinám pomohl, jeho výplata končí

0
253
prispevek
Ilustrační foto: Pixabay.com

Pětitisícový jednorázový příspěvek od loňského srpna dostalo 1,4 milionu dětí. Polovina jejich rodičů z něj nakoupila školní potřeby. Necelá čtvrtina peníze využila na úhradu kroužků pro děti. Výplata příspěvku končí 1. července.

Jednorázový příspěvek na dítě pět tisíc korun dosud dostalo 1,4 milionu dětí. Náklady státu na něj dosáhly 6,9 miliardy korun. Jelikož jej úřady vyplácely hlavně koncem loňského srpna a v září, většina rodičů z něj dětem nakoupila školní a předškolní pomůcky, uhradila zájmové kroužky a jen menší část si jej vyšetřila. Uvedlo to Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV] s odvoláním na průzkum, který pro resort zajistila společnost PAQ Research.

„Podle průzkumu, který jsme si loni nechali zpracovat, příspěvek posloužil ke svému účelu. Kromě nákupu školních potřeb či zaplacení kroužků využily některé rodiny příspěvek na zaplacení nutných výdajů,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Výsledky loňského šetření podle ministra potvrdily, že rodiny příspěvek využily hlavně na potřeby dětí. Polovina rodin příspěvek použila na vybavení do školy či školky. Zhruba 35 procent z nakoupilo další věci pro děti a 23 procent z nich pokrylo výdaje na volnočasové aktivity. Někdy rodiny příspěvek využily i na nutné výdaje, to zhruba patnáct procent dotazovaných příjemců dávky. Podle průzkumu si peníze některé rodiny dokonce vyšetřily, to zhruba jednadvacet procent z nich.

Pětitisícový příspěvek v praxi

„Za školní pomůcky, jako jsou sešity, pracovní listy, učebnice cizích jazyků a další, jsem za dítě zaplatila 1 500 korun. Měsíc obědů mě vyjde na 880 korun, k tomu boty na tělocvik, přezůvky, třídní fond, kroužky a pět tisíc bylo pryč,“ odpovídá na otázku, jak naložila s příspěvkem, matka dvou dětí jedné z pražských základních škol.

Stovky tisíc Čechů trpí depresí a úzkostmi. Na vině je i zdražování

Dodává, že obdobně s penězi naložila většina matek s dětmi v jejím okolí. A ještě poznamenává.

„Znevýhodněné byly matky starších dětí, středoškoláků i vysokoškoláků, kteří příspěvek nedostali, i když výdaje na ně jsou ještě vyšší než za mladší školáky,“ říká.

Pětitisícový příspěvek si vysloužil i kritiku

Pětitisícový příspěvek úřady vyplatily pouze dětem do 18 let věku. Za což si vláda Petra Fialy [ODS] vysloužila nejen u opozičních politiků, ale i široké veřejnosti ostrou kritiku. Sama totiž zdůvodňovala výplatu příspěvku rychlým tempem růstu cen, hlavně potravin a energií. A ty se jistě dotýkají i studentů ve vyšších vzdělávacích stupních. S nepochopením se setkalo i zacílení podpory, kterou dostaly domácnosti s příjmy až do jednoho milionu korun hrubého v předchozím roce 2021.

„Příspěvek jsme koncipovali tak, aby pomohl hlavně domácnostem, jejichž rozpočtů se dotýká navyšování cen energií, potravin a dalších komodit nejvíce. Rodiče s dětmi, především pak samoživitelky a samoživitelé, jsou velmi zranitelnou skupinou,“ vysvětluje zacílení pětitisícového příspěvku ministr Jurečka.

Příspěvek 5 000 na dítě je populismus, myslí si lidé

Vysvětlil i vysoko nastavenou hranici pro příjemce dávky, kdy ji dostanou domácnosti s měsíčním příjmem až do zhruba 83 300 korun.

„Roční příjem ve výši 1 milionu korun hrubého přibližně odpovídá průměrnému příjmu české domácnosti. A proto byla nastavena právě tato hranice,“ uvedl ministr Jurečka.

Výplata příspěvku skončí 1. července

Příspěvek na dítě je jednorázovým příspěvkem, o který se nežádá opakovaně. Pokud žadatel příspěvek již obdržel, není možné, aby ho dostal znovu. Rodiče, kterým se dítě narodilo do konce loňského roku, o příspěvek žádají nejpozději 1. července 2023.

Nejjednodušší je žádost podat online pomocí ministerské aplikace JENDA. V ní se údaje žadatele ověří pomocí Identity občana. Takto o dávku požádalo podle dat MPSV více než 578 tisíc osob. Žádosti mohou lidé odevzdat i osobně na některém z pracovišť Czech Point. O dávku touto cestou požádalo zhruba 241 tisíc lidí. A automaticky příspěvek dostalo přes 240 tisíc příjemců přídavku na děti.

Příspěvek 5 tisíc na dítě není příjem a nedaní se

K žádosti se nic zvláštního nedokládá. Příjmy žadatele si úřady ověří u finanční správy a správy sociálního zabezpečení.

„Nárok na příspěvek mají všichni bez ohledu na to, zda jsou zaměstnáni, podnikají, jsou na mateřské či rodičovské, nebo bez práce,“ uvedli zástupci MPSV.

Jedinými podmínkami jsou zmiňovaný příjem do jednoho milionu korun hrubého za rok 2021 a to, že dítě nesmí být starší 18 let. Pokud o dávku žádají rodiče dítěte odděleně, nárok na něj má jen jeden z nich. Na tom, který z nich příspěvek dostane, se musí ale sami domluvit.

VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here