Anglie omezí hormony pro nedospělé transgender osoby

0
2251
transgender
Transgenderová osoba Dylan Mulvaney se stala globální celebritou. Sponzoruje ji Nike [viz obr] i pivovar Anheuser Busch. I když ten si s propagací pomocí transgender osoby příliš nepomohl. / Zdroj: Instagram

National Health Service [NHS] oznámila, že výzkum o používání hormonů na potlačení dospívání ukazuje, že by nemělo jít v případě dětí a mládeže o rutinní záležitost. Platí to hlavně u lékařské péče o nedospělé transgender pacienty.

Informaci přinesla agentura AP. Britské veřejné zdravotnictví tak podle ní upustí od rutinního podávání léků na zpoždění puberty dětem a dospívajícím. Což platí zejména pro kliniky, kde se děti léčí se svou genderovou identitu. Dospívajícím ve věku do 18 let lékaři tyto hormony podají jen výjimečně. NHS to zdůvodňuje tím, že potřebuje více důkazů o přínosech a rizicích této léčby. Širší klinický výzkum o vlivu těchto hormonů na vývoj dětí zahájí příští rok.

Za tímto účelem zřídí do konce letošního roku čtyři nové regionální kliniky, které nahradí londýnský Gender Identity Development Service [GIDS]. K rozhodnutí vedla NHS skutečnost, že centrum zavalila v posledních letech masivní vlna poptávky po změně pohlaví. A nezletilým lékaři podávali hormony, aniž by měli dostatek důkazů o výsledcích terapie.

Lékařům na nových klinikách NHS povolí tyto léky předepisovat dospívajícím pouze „ve výjimečných případech a případ od případu“. Užití léků také vždy schválí tým lékařských odborníků. Podle AP hned po oznámení vedle sochy admirála Nelsona na Trafalgarském náměstí zavlála duhová vlajka. Vlajka, která je symbolem leseb, homosexuálů, bisexuálů a transgenderové komunity.

Hormonové blokátory v praxi

Hormonové blokátory způsobují oddálení puberty a někdy jsou předepisovány dětem trpícím genderovou poruchou [dysphoria]. Což je ale častým předmětem kritiky. V roce 2020 britský nejvyšší soud navíc rozhodl, že děti do 16 let se nejsou schopny kvalifikovaně rozhodnout o vhodnosti léčby a užívání léků na oddálení puberty. Toto rozhodnutí ale v roce 2021 odvolací soud anuloval. A uvedl, že lékaři mohou dále předepisovat léky na oddálení puberty dětem do 16 let bez souhlasu jejich rodičů.

Petr Weiss: Čeká nás boom žádostí o změnu pohlaví

NHS oznámila, že nová pravidla jsou zatím „v přechodné platnosti“ a že musí následovat další studie včetně vlivu blokátorů na děti s problémy genderového sebeuvědomění a na mladé lidi. Aktuální rozhodnutí NHS ale nebrání dětem a jejich rodinám podávat blokátory. I když je obecně doporučuje nepoužívat. Britská zdravotní služba odkazuje i k výzkumu pediatričky Hilary Cassové publikovaném minulý rok. Jeho výsledky ukázaly, že v případě užívání blokátorů existuje „nedostatek důkazů.“

„NHS i zvažuje, že jakmile získá více dat a schválí nový postup pro blokátory, podmíní jejich užívání mladými lidmi jistým časovým odstupem, než je začnou užívat,“ uvedla AP.

Péče o nedospělé transgender pacienty v USA

AP dále konstatuje, že lékařská péče o nedospělé transgenderové pacienty je rozšířená v USA už více než deset let. V USA ji podporují lékařské asociace.

„Problém péče o genderové sebeuvědomění v případě dětí není v Británii tak aktuální jako v USA. V nich několik států, kde jsou v čele republikáni, blokátory zakázalo zrovna tak jako jiné způsoby léčení transgenderové minority. Ale stále je to ještě předmětem politických a právnických diskuzí,“ uvedla agentura.

Naopak v Americe sílí u části veřejnosti odpor proti podpoře transgenderových témat. Což dokazuje aktuální propad prodejů v USA nejprodávanějšího piva Bud Light, který nyní klesl v prodeji na druhou příčku. Podle médií, která se odvolávají na analýzy poradenské společnosti Bump Williams, Bud Light čelí od dubna bojkotu Američanů, které pobouřilo to, že pivovar zaslal transgender populární osobě s velkým vlivem Dylan Mulvaney speciální plechovku piva s jejím obličejem. Případ se okamžitě stal součástí širšího hnutí proti právům transgenderových osob a marketingových kampaní vstřícným ke komunitě LGBT+.

Například zpěvák Kid Rock či hráč amerického fotbalu Trae Waynes na protest proti spolupráci s transgender Mulvaney nahráli videa, na nichž střílí do plechovek Bud Light. Výrobek se stal terčem bojkotu, akcie pivovarnické skupiny Anheuser-Busch Companies rázem klesly a firma zároveň čelila i kritice fanoušků transgender celebrity, podle nichž se za ni dostatečně nepostavila. Vášně tlumil list The Washington Post [WP]. Ten čtenářům vysvětlil, že faktický propad prodejů piva Bud Light může souviset i s dlouhodobými trendy na americkém spotřebitelském trhu.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here