FN Ostrava prvně nabídla atestace v kardiologii, nefrologii a oftalmologii

0
261
atestace
Praktická část atestační zkoušky v kardiologii / Foto: FN Ostrava

V ostravské fakultní nemocnici se poprvé v její historii konaly atestace z kardiologie, oftalmologie a nefrologie. K atestaci v prvním oboru se přihlásilo 28 lékařů, v očním lékařství 32 lékařů a v nefrologii pak devět uchazečů.

Organizace atestačních zkoušek ve zmiňovaných lékařských oborech připadla na Fakultní nemocnici Ostrava [FNO]. Přihlásilo se do nich celkem devětašedesát lékařů, a ne všem se podařilo náročnou specializační zkoušku složit. Atestace se skládá z teoretické a odborné části. Přičemž lékaři nejprve prochází praktickou částí zkoušky a teprve po jejím úspěšném absolvování přichází před komisi prověřující jejich teoretické znalosti oboru. V očním lékařství nedokončil atestaci jeden lékař z celkem dvaatřiceti přihlášených.

Ke každému z lékařů byl přiřazen jeden komplikovaný oční pacient, o kterém neměli vůbec žádné informace. Museli si ho sami zdiagnostikovat a pak nastavit správný léčebný postup,“ nastínil průběh praktické zkoušky přednosta Oční kliniky FNO a LF OU a člen zkušební komise Jan Němčanský.

Musela jsem vyšetřit pacientku, která byla dost podobná těm z mé normální práce. Na praktickou část jsem se nijak zvlášť nepřipravovala,“ říká ke zkoušce Petra Mlýnková z Oční kliniky Horní Počernice v Praze.

U teorie už to bylo docela jiné. Na tuto část atestace už se, jak říká, připravit musela.

Atestace v kardiologii složili všichni lékaři úspěšně

V oboru kardiologie skládalo v ostravské fakultní nemocnici atestaci celkem osmadvacet uchazečů a všichni specializační zkoušku úspěšně zvládli.

„Musím říci, že úroveň znalostí lékařů v praktické části byla velmi dobrá. Mě osobně velmi těší, že opravdu excelentní výkony podali také dva lékaři našeho oddělení,“ řekl Marian Branny, primář Kardiovaskulárního oddělení Interní a kardiologické kliniky FNO a LF OU a přiblížil i okruhy praktické části zkoušky.

Jednalo se o klinické vyšetření pacienta, včetně nastavení dalšího vyšetřovacího a léčebného plánu, dále o popis křivek EKG a provedení echokardiografického vyšetření.“

V nefrologii se do specializační zkoušky přihlásilo devět uchazečů. Jeden z nich ale komisi o svých znalostech nepřesvědčil. A k atestaci se bude muset přihlásit znovu.

Atestace organizují lékařské fakulty spolu s fakultními nemocnicemi. V oborech kardiologie, oftalmologie a nefrologie je od letošního roku na seznamu také FN Ostrava a Lékařská fakulta Ostravské univerzity.

Kolegové zkoušející, kteří patří ke špičkám v kardiologii, průběh našich historicky prvních atestací velmi ocenili a vyzdvihli mimo jiné výbornou organizaci jak praktické, tak teoretické částí zkoušky,“ řekl k atestacím přednosta Interní a kardiologické kliniky FNO a LF OU prof. Jan Václavík, který byl i členem komise teoretické části.

Příprava na atestační zkoušku lékařům vezme 24 až 54 měsíců. Přihlásit se k ní může lékař až po absolvování základního kmene, který trvá po ukončení medicíny třicet měsíců. Přihlášku si lékaři podávají až po splnění mnoha kritérií. Jedním z nich je odevzdání a obhajoba atestační práce. Na úspěšné složení zkoušky v daném oboru má lékař tři pokusy.

RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here