Platby za pojištěnce státu se zvalorizují, potvrdil Stanjura

0
666
Stanjura
Ministr financí Zbyněk Stanjura na jednání sněmovního rozpočtového výboru potvrdil, že se platby za státní pojištěnce do zdravotnictví od ledna 2024 zvalorizují. Přesnou částku navýšení resort uvede příští týden. / Foto: Úřad vlády ČR

Na dnešním [18.7.] jednání sněmovního rozpočtového výboru ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] potvrdil navýšení plateb do zdravotnictví za státní pojištěnce od ledna 2024. Poprvé k tomu vláda použije automatickou valorizaci.

Přesnou částku, o kterou se vůbec poprvé pomocí automatického valorizačního vzorce navýší platby státu za pracovně neaktivní část občanů, takzvaných státních pojištěnců, sdělí resort podle ministra Stanjury v příštím týdnu. Před poslanci výboru ministr rovněž potvrdil, že kabinet rozhodl i o tom, že se v příštím roce nesníží platy státních zaměstnanců v tarifech, jak původně vláda při představování konsolidačního úsporného balíku avizovala.

„Nebudeme měnit tarifní platy, to by musel někdo navrhnout. A nebudeme měnit zákon o platbě za státní pojištěnce. To by také musel někdo navrhnout,“ uvedl na jednání rozpočtového výboru ministr.

A za vládní strany ani jednu ze zmiňovaných změn nikdo nenavrhne, dodal Stanjura. O dalším zmrazení valorizace plateb za státní pojištěnce do systému zdravotnictví se diskutuje od doby, kdy se takový návrh objevil v návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] vysvětlil, že se tento bod, respektive úsporné opatření dostalo do rozpočtového návrhu “nedopatřením způsobeným horlivostí úřednického pera”. Proti dalšímu odložení navýšení plateb státu za pasivní pojištěnce se vyslovili odboráři stejně jako opoziční poslanci.

Odbory ministru Válkovi nevěří a jsou v pohotovosti

Letos platí stát za každého „svého“ pojištěnce zdravotním pojišťovnám 1 900 korun měsíčně. Podle loni schválené automatické valorizace těchto plateb se bude vždy od ledna částka navyšovat podobně jako u současných penzí. Tedy podle růstu spotřebitelských cen a o polovinu růstu reálné mzdy [důchody nově porostou jen o třetinu reálných mezd, pozn. red.].

Dodejme, že podle tohoto modelu se měly platby státu za pojištěnce zvedat již od letošního ledna. Nicméně vláda platnost novinky posunula na leden 2024.

Platy v tarifech vláda o pět procent nakonec nesníží

Vláda nakonec upustila i od pětiprocentního snížení platů státních zaměstnanců od ledna 2024, které bylo součástí vládou v květnu představeného ozdravného balíku opatření na snížení deficitního rozpočtu. Ponechání platů státních zaměstnanců na úrovni letošního roku na rozpočtovém výboru rovněž potvrdil ministr financí.

„Pokud řeknu, že tohle úsporné opatření nepoužiji, a o těch dvou vláda už rozhodla, musíme najít jiná úsporná opatření. Budeme hledat jiná v podobném nebo vyšším objemu,” řekl Stanjura k dotazům předsedkyně poslaneckého klubu ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové.

Šetření se odkládá: Platy státních zaměstnanců vláda nesníží

Zajímala se o to, v jaké fází se jednání o rozpočtu na příští rok nachází. Předběžný návrh předpokládá schodek 235 miliard korun. Premiér Petr Fiala [ODS] ale zmiňuje možnost deficitu až ve výši 270 miliard korun.

„Těch 270 miliard korun je maximum podle schválených výdajových rámců. To znamená 2,75 procenta strukturální saldo. To je zákonný rámec, přes to nemůže rozpočet jít. A já se budu snažit, abychom nevyužili 100 procent možností,” vysvětlil poslancům ministr.

Nyní se podle něj vedou politická jednání o rozpočtových výdajích pro příští rok. Příjmová strana se odvine od makroekonomické prognózy. Tu podle ministra resort zveřejní 18. srpna. Návrh státního rozpočtu na příští rok musí vláda předložit Sněmovně do konce září.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here