Odbory ministru Válkovi nevěří a jsou v pohotovosti

0
521
odbory
Foto: OSZSP ČR

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR [OSZSP] reagoval na návrh rozpočtu 2024 tiskovou konferencí. Nesouhlasí totiž se snížením tarifních platů a nevalorizací plateb za státní pojištěnce. A to i přesto, že ji ministr Válek i nadále slibuje.

V návrhu státního rozpočtu ministerstva financí pro příští rok, který ve čtvrtek [1.6.] unikl do médií, navrhuje resort snížení platových tarifů zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy o pět procent. To již od ledna 2024. Odbory přitom požadují navýšení platových tarifů ve zdravotnictví o pět procent už v letošním roce. A další pak v roce příštím. O jednání v této věci už i požádali o premiéra Petra Fialu [ODS].

Dalším překvapivým škrtem na straně výdajů v rozpočtu na příští rok je zmrazení navýšení plateb za státní pojištěnce podle automatické valorizace, která má vycházet z vyměřovacího základu každoročně navýšeného o součet růstu cen a poloviny růstu reálné mzdy. Nejde o novinku. Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] o tom mluví dlouhodobě. A to i přesto, že ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] zmrazení valorizace plateb za státní pojištěnce dlouhodobě vylučuje.

Odborům se nelibí ani jeden z návrhů

Se zmíněnými úspornými opatřeními ale nesouhlasí odbory ve zdravotnictví a sociální péči.

„Tento návrh tajně připravilo ministerstvo financí a bez připomínkového řízení ho předložilo rovnou do vlády,“ upozorňují odbory na postup ministerstva.

Argumentují, že nedodržení slibu valorizace plateb za státní pojištěnce od ledna 2023 už připravila vláda zdravotnictví o 14 miliard korun. To za situace, kdy ve zdravotnictví i sociálních službách chybějí zaměstnanci a snížení jejich platů v tarifech personální krizi ještě prohloubí.

„Což pro občany znamená zhoršení kvality a dostupnosti potřebné péče a vážné komplikace při vyřizování jejich záležitostí,“ dodávají.

Výkonná rada Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR proto potvrdila stávkovou pohotovost. Zároveň vyzvala členské organizace k zakládání stávkových výborů.

Platové tarify ve zdravotní a sociální péči nejspíš nevzrostou

Další důvod je i návrh na snížení platových tarifů. Odbory odmítají jejich snížení. Naopak už letos požadují navýšení platových tarifů ve zdravotnictví o pět procent. Pozice ministra Válka je v tomto ohledu neutrální. Na jednání s odbory 21. dubna uvedl, že pokud se zvýší tarify ve veřejných službách, tak s návrhem odborů na jejich navýšení bude souhlasit. Avšak pokud nedojde k takovému plošnému zvýšení tarifů, tak pro oblast zdravotnictví o navýšení platových tarifů nepožádá. Zda odsouhlasí i jejich snížení, známo není.

Odbory slovům ministra Válka nevěří

Na rozpočtový návrh pro příští rok, ve kterém ministerstvo kalkuluje se zrušením plánované valorizace plateb za státní pojištěnce, ministr Válek ale zareagoval na Twitteru. Podle něj jde o nedopatření způsobené horlivostí úřednického pera.

„Automatická valorizace plateb za státní pojištěnce se nebude odkládat ani měnit. Její zmínku v pracovním návrhu rozpočtu vidím jako nedopatření způsobené horlivým úřednickým perem,“ uvedl ministr Válek.

Diskuze o rozpočtu podle něj ještě proběhne, ale ne o tomto, zdůraznil a dodal: „Valorizace zůstane tak, jak ji schválila vláda i Parlament.“ 

Stanjura odmítl Válka. Schválená valorizace plateb státu jistá není

Na chaos kolem zrušení valorizací nenechalo bez reakce ani opoziční strany. Předsedkyně sněmovního klubu ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová uvedla, že „by si tím ´horlivým úřednickým perem´ až tak jistá nebyla“.

Raději se připravte, že se příští týden ve Strakovce od ministra Stanjury dozvíte, že to ´kvalitní a dostupné zdravotnictví byla jen taková zkratka z billboardu. Něco jako ta, že ODS nezvýší daně,“ napsala na adresu Válka.

Odbory ujištěním ministra Válka nevěří

Pochyby mají i odbory. Upozorňují na předchozí sliby o zavedení pravidelné a automatické valorizace plateb za státní pojištěnce již od letošního roku. K čemuž nedošlo. Podobně to podle nich nejspíš dopadne i v příštím roce.

Vláda couvla od valorizace plateb za státní pojištěnce

„Až ten materiál bude změněn a odložení valorizace z něj vypadne, tak se může změnit i ten nás postoj,“ řekla předsedkyně OSZSP ČR Dagmar Žitníková s tím, že tvrzení ministra Válka nepovažují odbory za dostatečnou garanci navýšení plateb.

Zároveň se ohradila proti způsobu, jakým se informace o chystaných opatřeních ve veřejných rozpočtech dozvídají.

„Vždycky jsme jako odbory měly možnost se vyjádřit k základním parametrům a opatřením,“ uvedla Žitníková.

Připomněla, že ani plánované škrty v nedávno představeném ozdravném balíku vláda předem neprojednala s odboráři. Ostatně stejně tak ani se zástupci zaměstnavatelských svazů. A na připomínkování návrhu dala stakeholderům pět dní.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here