Průmyslově zpracované potraviny zvyšují riziko infarktu a mrtvice

0
665
Ilustrační foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Průmyslově zpracované potraviny výrazně zvyšují riziko rozvoje vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice. Napsal to list The Guardian s odkazem na dvě na sobě nezávislé studie.

Celosvětová spotřeba silně zpracovaných výrobků, jako jsou cereálie, proteinové tyčinky, šumivé nápoje, hotová jídla a rychlé občerstvení, v posledních letech prudce vzrostla. V Británii a USA tvoří nyní více než polovinu stravy průměrného strávníka. Pro některé lidi, zejména mladší, chudší nebo ze znevýhodněných oblastí, je typické, že jejich strava obsahuje až 80 procent maximálně zpracovaných potravin.

Dvě rozsáhlé studie prezentované na největší světové konferenci o srdci ukázaly, jak ničivě tyto výrobky dopadají na kardiovaskulární zdraví. Naopak strávníky, u nichž průmyslově zpracované potraviny tvoří méně než 15 procent stravy, ohrožují srdečními problémy nejméně. Závěr vyplývá z výzkumu Čtvrté vojenské lékařské univerzity v čínském Si-anu.

Jedna z autorek druhé studie Anushriya Pantová z univerzity v Sydney uvedla, že mnoho lidí si neuvědomuje, že potraviny, které považují za zdravé, jsou ve skutečnosti takzvaně ultra [průmyslově] zpracované výrobky. Více potravin tohoto typu podle ní jedí ženy než muži. Jde zejména o sendviče, wrapy, polévky, ale třeba i nízkotučné jogurty.

Co zjistily studie

Výsledky studií, jež se zabývaly dopady takzvaně průmyslově zpracovaných potravin, autoři prezentovali na výročním zasedání Evropské kardiologické společnosti. Akce se konala v Amsterodamu.

První studie, která sledovala 10 000 žen po dobu 15 let, konstatuje, že ty, jejichž strava obsahovala nejvyšší podíl průmyslově zpracovaných potravin, měly o 39 procent vyšší pravděpodobnost vysokého krevního tlaku. Hypertenze přitom zvyšuje riziko závažných srdečních onemocnění, včetně ischemické choroby srdeční, nemoci periferních tepen, aneurysmat aorty, onemocnění ledvin a vaskulární demence.

Tomáš Popp: Základní suroviny jsou nejzdravější

Druhá studie, která se zaměřila na více než 325 000 mužů a žen, ukázala, že lidé, kteří jedli nejvíce průmyslově zpracovaných potravin, měli o 24 procent vyšší pravděpodobnost kardiovaskulárních příhod včetně infarktu, mrtvice a anginy pectoris.

Ultra průmyslově zpracované potraviny

Už dřívější studie spojovaly konzumaci vysokého množství průmyslově zpracovaných potravin se zdravotními problémy včetně obezity, cukrovky 2. typu a rakoviny.

Anushriya Pantová řekla, že je zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistilo, nakolik problémy působí i reklama na ultra zpracovanou stravu a nízkotučné potraviny. Velkou roli podle ní může propagace sehrávat u žen.

Na jedlý hmyz si zvykne i Evropa, je zdravý a levný

Ultra průmyslově zpracované potraviny při výrobě procházejí několika zejména konzervačními procesy. Často mají vysoký obsah soli i cukru a obsahují přídavné látky a konzervanty. Mají málo vlákniny a chybí v nich živiny obsažené v čerstvých nebo minimálně zpracovaných potravinách. Jako je ovoce, zelenina, obyčejný jogurt nebo domácí chléb. Podle odborníků by tyto výrobky měly být označeny varovnými štítky

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here