V centru Prahy otevřela nová zubní pohotovost

0
904
pohotovost
Ordinace nově otevřené zubní pohotovosti v pražské Nemocnici Na Františku / Foto: NNF

Zubní pohotovost v centru Prahy od října otevřela Nemocnice Na Františku. Ve všední dny funguje od pěti hodin odpoledne do deseti hodin večer. O víkendech a svátcích pak od deseti hodin dopoledne do deseti hodin večer.

Nátlak pacientů hledající akutní zubní ošetření v Praze a často i Středočeském kraji zmírní od října otevřená nová zubní pohotovost v Nemocnici Na Františku. Na její provoz dostala nemocnice podporu od hlavního města Prahy.

„Jsem moc ráda, že se nám během pár měsíců podařilo vedle zubní pohotovosti pro děti a dospělé v poliklinice ve Spálené dojednat a společně s Prahou 1 a Nemocnicí Na Františku teď otevřít novou zubní pohotovost,“ uvedla při otevírání ordinace náměstkyně pražského primátora pro zdravotnictví a sociální péči Alexandra Udženija [ODS].

Nemocnice Na Františku [NNF] je příspěvkovou organizací městské části Praha 1. Ročně v ní zdravotníci hospitalizují kolem 5,5 tisíce pacientů. K ambulantnímu ošetření jich do nemocnice ročně dorazí přibližně 80 tisíc.

Nová zubní pohotovost ošetří pouze dospělé pacienty, ostatně stejně jako celá NNF. Město podle náměstkyně primátora jedná s Fakultní Thomayerovou nemocnicí o rozšíření její zubní pohotovosti i pro dětské pacienty. Po zrušení dětské zubní pohotovosti v motolské nemocnici totiž ošetří akutní dětské pacienty v Praze pouze v Městské poliklinice ve Spálené.

„Měli bychom mít jednání koncem října,” řekla Udženija s tím, že na schůzce vedení krčské nemocnice představí svoji koncepci a finanční náklady.

Zubní pohotovost má i Všeobecná fakultní nemocnice na Karlově náměstí, v ní se lékaři ale specializují na stomatochirurgické zákroky. Například na ošetření po úrazech, při zánětu nebo komplikacích po chirurgických výkonech. Jiné pohotovosti provozují soukromé kliniky.

Zubní pohotovost v Nemocnici Na Františku

Letos v červnu odsouhlasili pražští radní dotační podporu pro zubní pohotovost v NNF ve výší 2,5 milionu korun. Z peněz nemocnice pořídila vybavení do ordinace. Dalších 870 tisíc Praha nemocnici poukázala jako příspěvek na provoz zubní pohotovosti.

Z dotace nemocnice pořídila stomatologické křeslo, panoramatický a intraorální rentgen a vyvolávací systém pro pacienty. Vybavení ordinace vyšlo na téměř 2,2 milionu korun. Zbývajících 360 tisíc korun nemocnice využije na dovybavení zubní ordinace.

Nemocnice Na Františku je ztrátová, převod se nechystá

A problém nemají v Nemocnici Na Františku podle tamní vedoucí lékařky stomatologie Báry Malíkové ani s personálním zajištěním pro vykrytí služeb od října otevřené zubní pohotovosti.

„Nedílnou součástí vybudování pohotovosti je sestavit profesní tým. A to se podle mě povedlo velmi dobře. Ukázalo se, že pokud se nastaví dobré podmínky, jako je moderní vybavení a adekvátní platové ohodnocení, zájemci z řad lékařů se hlásí sami a jejich nedostatkem rozhodně netrpíme,“ uvedla při otevírání ordinace Malíková.

Ordinační doba zubní pohotovosti v Nemocnici Na Františku je ve všední dny od pěti odpoledne do deseti hodin večer a o víkendech a svátcích pak od deseti hodin dopoledne do deseti hodin večer.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here