Nemocnice Na Františku je ztrátová, převod se nechystá

0
616
Nemocnice_Na_Františku
Návštěva pražského primátora Bohuslava Svobody [uprostřed] v Nemocnici Na Františku. Vpravo stojí její ředitel David Erhart. / Foto: NNF

Hospodaření Nemocnice Na Františku, kterou provozuje městská část Prahy 1, loni skončilo ztrátou 39,7 milionu korun. K tomu má nemocnice neuhrazené závazky v objemu 100 milionů korun. Převod nemocnice na Prahu se nechystá.

Jediná pražská nemocnice provozovaná městskou částí dlouhodobě vykazuje záporné výsledky hospodaření. Na provoz jí přispívá její zřizovatel, tedy Praha 1 a o příspěvku každoročně jedná i s pražským magistrátem. Letos má městská část nemocnici přispět částkou 87,7 milionu korun. A jedná se o vyrovnání loňského ztrátového hospodaření nemocnice.

Podle radního městské části Michala Müllera [ODS] je loňská ztráta příliš vysoká, než aby bylo možné ji pokrýt z rozpočtových rezerv. Pravděpodobně se proto sáhne do úspor městské části.

„Jsem připraven spolu s finančním výborem a radou hledat způsob, jak tento krok ve směru k nemocnici učinit,” řekl.

Radnice podle Müllera hledá způsoby, jak nemocnici s ročním obratem zhruba půl miliardy korun, oddlužit. Podle radního se již vedou jednání s vedením magistrátu o příspěvku na provoz nemocnice. Ten má pro letošek činit 15 milionů korun. Vedení městské části ale chce dosáhnout vyšší částky. Do budoucna chce radnice podle Müllera vyjednat s magistrátem dlouhodobou dohodu o finanční podpoře. A stejně tak o spolupráci nemocnice s dalšími zdravotnickými zařízeními hlavního města.

Město nemocnici dotuje z peněz z privatizace majetku

Oproti tomu opoziční zastupitel Pavel Marc [Zelení] nepovažuje neustálé dotování Nemocnice Na Františku za ekonomické. Praha 1 podle něj nemá dostatečné příjmy na placení provozní ztráty. Současná situace znamená každoroční ukrajování z úspor města.

„Každý rok z účtu, na kterém jsou peníze za privatizace, utratíme cirka 100 milionů za to, abychom si tu nemocnici mohli dovolit,” uvedl.

Pražská Nemocnice Na Františku bude pokračovat dál

Logickým řešením je podle něj převod zařízení na hlavní město. O tom už v minulém volebním období jednali tehdejší zástupci Prahy a Prahy 1. K převodu mělo podle tehdejších plánů dojít od ledna 2020. Po změně ve vedení městské části však z plánu rychle sešlo.

Současní zastupitelé Marcův návrh na převod nemocnice na úterním [18.4.] jednání odmítli. Naopak iniciovali zřízení pracovní skupiny pro řešení budoucnosti nemocnice složené ze zástupců všech klubů zastupitelstva.

Vedení Nemocnice Na Františku

Možnou obnovu jednání o převodu vylučují i slova primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody [ODS]. Ten nemocnici navštívil v minulém týdnu.

„V Praze máme řadu fakultních nemocnic, máme řadu obrovských areálů, ale nemocnici okresního typu, ač bych nerad, aby to působilo pejorativně, vlastně nemáme. A to je právě to, co v centrální části Prahy, kde dojezdová vzdálenost sice není veliká, ale je složitá, potřebujeme,“ vyjádřil se při návštěvě Nemocnice Na Františku pražský primátor.

Ředitel nemocnice David Erhart uvedl, že nemocnice se za poslední čtyři roky posunula dopředu. I zdravotní pojišťovny ji, jak uvedl, vnímají jako respektovaného partnera.

„V současné době je tedy pro nás důležitá i spolupráce s hlavním městem Prahou, protože naše nemocnice poskytuje péči nejen občanům Prahy 1, ale celé Praze a i určité části Středočeského kraje,“ řekl.

Podle něj vedení nemocnice a městské části dlouho uvažuje o výstavbě výjezdového stanoviště pražské zdravotnické záchranné služby. A hovoří se o zcela novém pavilonu urgentní medicíny a traumatologie.

Nemocnice Na Františku vznikla v roce 1354, na konci 18. století byla největším zdravotnickým zařízením v Praze. Jako jedinou pražskou nemocnici ji provozuje samospráva. Zaměstnává přibližně 480 lidí. V současné době má zařízení 172 lůžek, z toho 113 akutních a 59 lůžek následné péče. Ročně nemocnice hospitalizuje cca 5 500 pacientů a dalších 80 tisíc pacientů ošetří ambulantně.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here