Plzeňský kraj předá Sušici návrh na převzetí místní nemocnice

0
198
v_Susici
Foto: Pixabay.com

Plzeňský kraj připravuje návrh smlouvy, za jakých podmínek převezme Sušickou nemocnici. Ta nyní patří městu a její provoz je významně ztrátový. O převodu nemocnice v Sušici se obě municipality dohadují déle než rok.

Připravovaná smlouva o možném převzetí Sušické nemocnice Plzeňským krajem upravuje rozsah zachované péče a podmínky provozu nemocnice. Finální znění smlouvy musí ještě schválit krajské zastupitelstvo a poté dokument zašle kraj zastupitelstvu města Sušice.

„Zanalyzovali jsme si současný stav a připravujeme návrh smlouvy na to, za jakých podmínek a jakou péči jsme tam schopni zajistit. Projde to radou a zastupitelstvem,” uvedl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták [Piráti].

Krajští zastupitelé se podle něj sejdou 18. prosince. Do té doby by se měl stihnout připravit návrh smlouvy o podmínkách převzetí Sušické nemocnice. Podle náměstka hejtmana Pavla Haise [Piráti], který je i opozičním zastupitelem Sušice a dříve městskou nemocnici vedl, může kraj zdravotnické zařízení převzít nejdříve od ledna 2025.

„Nebudeme přebírat tu současnou [Sušickou nemocnici s.r.o.], která je pořád zatížená spoustou nejasností. Ale to je bezpředmětné, dokud se město jednoznačně nevyjádří, jestli nemocnici předá kraji zadarmo [za korunu],” vysvětlil.

Před samotným převzetím nemocnice se musí podle Haise provést inventarizace majetku a bude nutné založit novou společnost s ručením omezeným.

Dosáhnout dohody o převzetí se městu a kraji nedaří

Se zatím neoficiálními podmínkami převzetí nemocnice již vyjádřil nesouhlas sušický místostarosta Karel Požárek [Sušická veřejnost]. Ten by do konce letošního září ředitelem Sušické nemocnice a nadále stojí v jejím vedení.

„Už 12. září se konalo jednání pracovní skupiny, kde zatím neoficiálně zazněly podmínky, za jakých by to tady [kraj, pozn. red.] byl schopen provozovat. Jako členovi pracovní skupiny se mi to nelíbilo, nemohu ale mluvit za zastupitele města,” uvedl Požárek.

Podle něj teď město čeká, až návrh smlouvy schválí oficiálně vrcholné orgány kraje. Poté se k němu vyjádří zastupitelé města.

Již v minulosti vedení kraje odmítlo bezplatný pronájem nebo výpůjčku nemocnice tak, jak navrhovalo vedení Sušice. Město má podle Požárka k převodu právní stanoviska, která za stěžejní považují rozsah zachované péče, který by měl kompenzovat hodnotu nemovitostí. Podle Haise udělá kraj návrhem smlouvy o převzetí další z mnoha vstřícných kroků směrem k městu.

„Pak už je to jenom na Sušici,” dodal.

Další oddělení Sušické nemocnice končí, tentokrát interna

Podle memoranda kraje a města může Sušice požadovat od hejtmanství deset milionů korun ročně na krytí ztrát. Začátkem září kraj schválil, že dá nemocnici 5,7 milionu korun na nepřetržitý provoz chirurgické ambulance.

„Nejdřív musí schválit smlouvu zastupitelstvo města, které bude až 8. listopadu, a potom bychom měli peníze hned dostat,” řekl Požárek.

Podle něj zdaleka nepokryjí náklady na ambulanci, které jsou až deset milionů korun. Za mzdy, které stanovil kraj, podle Požárka nikdo do Sušice pracovat nepůjde.

Hospodaření nemocnice v Sušici zůstává ztrátové

V Sušické nemocnici funguje ještě oddělení následné péče s 80 lůžky. V pracovní dny do 15:30 pak navíc interní ambulance.

„Požádáme kraj ještě o peníze na částečné pokrytí ztráty interní ambulance,” řekl Požárek.

Přijetí této možnosti náměstek Hais připustil. Nicméně i dodal, že kraj dosud žádnou kalkulaci nedostal.

„Nechceme dávat bianco šek, peníze musí jít na zajištění péče,“ uvedl.

Stodská nemocnice zavře porodnici. Pediatři chtějí moc peněz

Od 1. října převzal nemocnici ředitel a jednatel Roman Vanžura. Podle Požárka je Vančura kardiolog se zkušenostmi z vedení nemocnic a klinik.

„S provozem se seznamuje už od května. Mám z něj hodně dobrý pocit. Zaměstnanci už ho znají a chápou ho, myslím, jako záruku stabilizace,” uvedl.

Nemocnice má zhruba 190 zaměstnanců, kteří se podle místostarosty stabilizovali a neodcházejí. Letos kalkuluje vedení nemocnice hospodaření se ztrátou 23 milionů korun. Město má v rozpočtu dotaci 30 milionů Kč.

„Daří se nám ztrátu postupně snižovat, jednání o vyúčtování loňského roku s pojišťovnami dopadla dobře. Všechna lůžka následné péče jsou obsazená. Což pomáhá ztrátu snižovat,“ říká místostarosta Požárek.

Nový ředitel podle jeho slov bude jednat s pojišťovnami o dalším navýšení lůžek. Stávající kapacita oddělení je 130 lůžek. Koncem října podle něj proběhne výběrové řízení na dlouhodobou intenzivní lékařskou péči.

Letos v únoru Sušická nemocnice uzavřela oddělení lůžkové interny. Před dvěma roky skončila i lůžková chirurgie. Vedení města jedná o převzetí nemocnice Plzeňským krajem už déle než rok. Do skupiny Nemocnice Plzeňského kraje patří čtyři nemocnice akutní péče v Domažlicích, Klatovech, Rokycanech a Stodu. A dále dvě nemocnice následné péče s léčebnou rehabilitací v Horažďovicích a Svatá Anna v Plané.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here