Pásmu Gazy stále chybí bezpečné humanitární trasy

0
80
pasmu_gazy
Foto: WHO

V Pásmu Gazy nefungují bezpečné humanitární koridory, upozorňuje Světová zdravotnická organizace [WHO]. Na egyptském přechodu čeká konvoj se zdravotní posilou, jídlem i vodou. Kvůli chybějící garanci bezpečnosti ale stojí.

Po více než dvou týdnech válečného konfliktu v Pásmu Gazy nefungují do regionů trasy vymezené pro vozidla s humanitární pomocí. Podle mluvčího WHO Tarika Jašareviče v posledních dnech přes hraniční přechod v Rafáhu z Egypta do Pásma Gazy vyjely jen čtyři nákladní auta se zdravotnickou pomocí především pro ošetřování zraněných osob.

„Není to ale zdaleka dostatečné,“ uvedl mluvčí dnes [23.10.] pro BBC.

Na egyptské straně hranice stojí připravené další vozy plné zdravotnického materiálu, potravin a vody. Protože ale nemají bezpečnostní garance, nemohou se na cestu k civilistům do Pásma Gazy rozjet, vysvětlil.

Humanitární pomoc do Pásma Gazy vypravuje WHO i OSN ve spolupráci s Egyptským Červeným půlměsícem. Většina pomoci do Gazy putuje právě přes hraniční přechod Rafáh na hranici s Egyptem.

„Více než 1,6 milionu lidí v Gaze naléhavě potřebuje humanitární pomoc. Děti, těhotné ženy a senioři zůstávají nejzranitelnější,“ píší zástupci WHO.

Lidé v Gaze se skrývají v nemocnicích. Chybí jim voda i potraviny

Potraviny a zdravotnická pomoc mnohým obyvatelům Pásma Gazy podle WHO chyběla již před vypuknutím konfliktu, kdy palestinské teroristické hnutí Hamás napadlo Izrael. A například bruátálně zautočilo na hudebního festivalu [7.10.]. Při svém útoku brutálně zabilo přes 1 300 civilistů a desítky jich odvleklo jako rukojmí. Na teroristický útok Izrael zareagoval vojenskou akcí. Izraelská armáda tvrdí, že cílem jejích útoků proti Pásmu Gazy je zničit vojenskou infrastrukturu radikálního palestinského hnutí Hamás. Podle posledních informací si izraelský útok vyžádal pěti tisíc obětí.

Izrael vyzývá k evakuaci nemocnic na severu Gazy

I přes výzvu k evakuaci ze strany izraelských vojenských úřadů směrem k obyvatelům severní části Pásma Gazy, zůstávají tamní nemocnice plné a k evakuaci pacientů nedochází. Podle Jašareviče je totiž pro zdravotnická zařízení nemožné, aby často i na zdravotních přístrojích závislé pacienty přemístila směrem na jih, kde jsou navíc zdravotnická zařízení přeplněna. Pro mnohé pacienty by značil takový přesun, jak WHO uvedla, rozsudek smrti.

„Jsou v nich pacienti, které jednoduše nejde přesunout. Mnoho z nich je na ventilátorech, jsou tam novorozenci v inkubátorech. Jde o lidi, kteří nejsou ve stabilizovaném zdravotním stavu,” řekl Jašarevič pro BBC.

„Vyzýváme Izrael, aby toto nařízení zvážil,” dodal.

Přesouvání pacientů ze severu Gazy je rozsudek smrti, uvedla WHO

Zpravodaj BBC v Pásmu Gazy uvedl, že řediteli jedné z nemocnic ve městě Gaza [severní část Pásma Gazy, pozn. red.] izraelská tajná služba volala už třikrát. A vyzývala ho, aby zařízení, ve kterém je pět set pacientů, vyklidil. Jelikož ale nemá pacienty kam přemístit, zůstávají stále na místě. A nejen oni. Dalších 1 500 lidí se v nemocnici ukrývá před vojenskými útoky na město v domnění, že zdravotnická zařízení izraelská armáda od odstřelování ušetří.

Zástupce Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě [UNRWA] Thomas White dnes [23.10.] BBC řekl, že někteří civilisté, kteří se na izraelskou výzvu přesunuli na jih Pásma Gazy, už se vracejí zpátky na sever.

„Na severu je to velmi nebezpečné, ale lidé přicházejí o život i na jihu,” uvedl White.

Zpravodaj BBC v Pásmu Gazy, který s rodinou odešel do Chán Júnisu [město v jižní části Pásma Gazy, pozn. red.], které má být bezpečnou zónou, řekl, že za noc město čelilo 60 izraelským náletům.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here