Přesouvání pacientů ze severu Gazy je rozsudek smrti, uvedla WHO

0
1771
Gazy
Foto: Samantha Maurin, Lékaři bez Hranic

Přesun pacientů ve vážném stavu z nemocnic na severu Pásma Gazy do jeho jižní části je nemožné. I pokus o to by pro tamější pacienty znamenal smrt, uvedla dnes [13.10.] Světová zdravotnická organizace.

K přesunu až 1,1 milionu Palestinců ze severu na jih vyzval ve čtvrtek 12.10. Izrael. Výzva může být podle odborníků předzvěstí rozsáhlého pozemního vojenského útoku. Evakuovat se obyvatelé severního Pásma Gazy mají podle izraelské výzvy do čtyřiadvaceti hodin.

Před nepřijatelnými následky takového přesunu dnes ale varovala WHO. Podle mluvčího Světové zdravotnické organizace [WHO] Tarika Jašareviče se v nemocnicích v severní části Pásma Gazy nyní nachází mnoho pacientů závislých na podpůrných přístrojích, aby přežili.

„Přesouvat tyto lidi by bylo rozsudkem smrti. Žádat to po zdravotnících je za hranicí krutosti,” reagoval na požadavky mluvčí Jašarevič, který se odvolal na informace palestinských úřadů.

Lékaři bez hranic: Izraelci terorizují Palestince v Masafer Yatta

WHO již dříve upozornila, že se nemocnice v Pásmu Gazy spoléhají na vlastní dieselové agregáty. Po víkendových útocích palestinského hnutí Hamás totiž uvalil Izrael na oblast “totální blokádu” dodávek vody, elektřiny a potravin. V oblasti tak dochází k výpadkům proudu. Bez dalších dodávek paliva nemocnicím hrozí, že vyčerpají své zásoby pro agregáty během několika málo dní. To by mělo podle WHO zdrcující dopady na pacienty ležících na jednotkách intenzivní péče. Ale třeba i na předčasně narozené děti.

„Další problém, na který tamní nemocnice upozorňují, je akutní nedostatek léčiv,” uvedli zástupci WHO.

Lékaři výzvu k přesunutí Palestinců z Gazy odmítají

Proti je i arabská obdoba Červeného kříže. Mluvčí palestinského Červeného půlměsíce podle BBC uvedla, že lékaři evakuaci nemocnic v severní části Pásma Gazy odmítají. I podle nich je odchod více než milionu lidí během 24 hodin nemožný.

Také podle OSN není přesun 1,1 milionu Palestinců ze severu na jih Pásma Gazy v tak krátké době možný, aniž by takový krok nepřinesl ničivé humanitární následky. Už nyní obyvatelům Pásma Gaza chybějí i jen základní potraviny.

Válka na Ukrajině je jednou z mnoha válek na světě

To přesto, že například turecký Červený půlměsíc dnes [13.10.] odpoledne oznámil, že v Egyptě přistálo jeho první letadlo s humanitární pomocí pro Palestince v Pásmu Gazy. Stalo se tak na letišti v Aríši nedaleko od přechodu do Pásma Gazy v Rafáhu.

Zástupci Červeného půlměsíce uvedli, že pomoc je výsledkem sbírky mezi Turky. Mnohé krabice vyfocené na zveřejněných snímcích však měly nápis tureckého státního úřadu pro mimořádné situace AFAD, podotkla agentura Reuters. Podle turecké televize TRT Haber jsou v humanitární dodávce hlavně jídlo a léky.

Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy uvedlo, že při izraelských náletech od 7. října zahynulo přes 1 500 Palestinců a dalších více než 6 600 utrpělo zranění.

Ozbrojenci palestinského hnutí Hamás při útoku na jižní Izrael minulou sobotu [7.10.] podle izraelských médií zabili 1 300 lidí, většinou civilistů. Dalších více než tři tisíce lidí utrpělo při teroristických útocích zranění.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here