Oběťmi zemětřesení v Afghánistánu jsou nejvíc ženy a děti

0
287
zeny_a_deti
Otec se svou dcerou v provincii Herát v zemětřesením zasažené oblasti míří do stanu UNICEF pro pomoc. / Foto: UNICEF

Sobotní zemětřesení v severozápadní části Afghánistánu má podle tamních úřadů přes 2 500 obětí na životech a další tisíce zraněných. Podle OSN jsou mezi oběťmi v 90 procentech ženy a děti. Většina mužů byla mimo domovy.

Zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy stupnice severozápadní část Afghánistánu zasáhlo v ranních hodinách v sobotu [7.10.]. K dalším silným otřesům došlo na západě země ještě v úterý a následně ve středu rovněž ráno. K nejhůře zasaženým regionům patří provincie Herát [cca 1,9 mil. obyvatel]. Tam otřesy podle představitelů OSN srovnaly se zemí několik vesnic.

„Když udeřilo první zemětřesení, lidé si mysleli, že jde o výbuch, a tak se vběhli ukrýt do svých domovů,” řekl Siddig Ibrahim, vedoucí terénní kanceláře UNICEF v Herátu.

V epicentru zemětřesení Zenda Jan, to je jeden z okresů provincie Herát, podle Ibrahima lidé i úřady stále pohřešují stovky lidí, většinou žen a dětí. Zástupce Afghánistánu pro Populační fond OSN Jaime Nadal navíc uvedl, že o život při zemětřesení přišly hlavně ženy a děti, protože k otřesům došlo ráno.

„A v tuto denní dobu už bývají místní muži mimo domovy,” řekl Nadal agentuře AP.

Vysvětlil, že mnoho afghánský mužů migruje za prací i do Íránu. Ženy pak pobývají doba, starají se o domácnost a pečují o děti.

„Hlavně ženy a děti se ocitly pod troskami. Byl tam jasně genderový rozměr,“ dodal.

Ničivé zemětřesení s následnými silnými otřesy podle něj v provincii doslova srovnaly se zemí celé vesnice, zničily stovky domů z hliněných cihel. Zhroutily se rovněž školy, zdravotnická a další veřejná zařízení.

Norská rada pro uprchlíky označila zkázu za obrovskou

Zprávy o tom, že mezi oběťmi zemětřesení jsou hlavně děti a ženy, potvrdili i pracovníci Norské rady pro uprchlíky.

„První zprávy od našich týmů ukazují, že mnoho z těch, kteří přišli o život, byly malé děti, které byly rozdrceny nebo udušeny poté, kdy se na ně zřítily budovy,” uvádí Rada.

V okresech zasažených zemětřesením podle OSN stále zůstávají děti, jejichž matky přišly o život při otřesech a následném sesuvu budov. Sirotčince, do kterých by úřady děti umístily, v zemi fungují jen vzácně. Některých přeživších dětí se ujímají širší příbuzní nebo zcela cizí lidé a komunity. Úřady řeší i to, jak pozůstalé děti propojit s otci, kteří mohou být mimo provincii i samotnou zemi, aby se ujali jejich výchovy.

Tálibán opět přiostřil. Humanitární pomoc je v ohrožení

V provincii Herát nefunguje ani porodnice. Její budova je totiž popraskaná a kvůli narušené konstrukci hrozí její zřízení. OSN již do místa dodala stany, ve kterých přebývají těhotné ženy a dostává se jim v nich péče zdravotníků, uvedl Nadal.

Při zemětřesení o život přišly hlavně ženy a děti

Mluvčí OSN Stephane Dujarric řekl, že světová organizace již zajistila sanitky do regionální nemocnice a rozvezla solární lampy, hygienické sady a další humanitární pomoc.

„V celé provincii spí na ulicích mnoho rodin. Podle OSN je několik stovek pohřešovaných, lidé mezi troskami stále hledají své příbuzné a pomoc,“ popisují lidé z Norské rady pro uprchlíky.

Podle aktuálních zpráv tamních úřadů zemětřesení zasáhlo přes 17 tisíc lidí v pěti okresech provincie Herát.

Na území Afghánistánu se stýkají arabská, indická a euroasijská zemská deska, čímž v místě dochází k silným zemětřesením opakovaně. Loni v červnu zasáhlo zemětřesení hornatou oblast na východě země. O život při něm přišlo nejméně tisíc lidí a dalších zhruba 1 500 se jich zranilo.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here