Lidé v Gaze se skrývají v nemocnicích. Chybí jim voda i potraviny

0
2235
Zranění civilisté ukrývající se v nemocnici v Gaze. / Foto: WHO, Momen Fair

Nemocnice ve městě Gaza se plní civilisty ukrývajícími se před pozemní vojenskou akcí Izraele v severní části Pásma Gazy. Další stovky tisíc lidí v Gaze pobývají v úkrytech OSN. V celém Pásmu dochází voda, elektřina a chybí humanitární cesty.

Prostory nemocnic ve městě Gaza se staly úkrytem pro tisíce palestinských civilistů. Ti se v nich ukrývají před hrozící izraelskou pozemní ofenzívou. Napříč celou Gazou navíc dochází voda, elektřina, chybějí potraviny, zdravotnický materiál a zdravotnická pomoc. Informuje o tom agentura AP. Zástupci OSN a Světové zdravotnické organizace upozorňují, že v Pásmu Gazy stále nefungují humanitární koridory a cesty pro zdravotnickou pomoc.

„Nic nenasvědčuje tomu, že by takový koridor mohl být v dohledné době otevřený,“ řekl Ahmed al-Mandhari, regionální ředitel Světové zdravotnické organizace [WHO].

Do nemocnic v Gaze přiváží denně stovky zraněných k ošetření a mezi oběťmi války jsou i zdravotníci. Při sobotním leteckém útoku na Gazu zemřel chirurg Medhat Saidam s celou svou rodinou krátce poté, kdy se vrátil domů z práce v nemocnici, řekl AP Ghassan Abu Sittah, lékař z nemocnice Shifa v Gaze.

I přes výzvy Izraele k opuštění severního Pásma Gazy zůstávají i tam nemocnice plné lidí a pacientů. Jejich zdravotní stav totiž zdravotníkům nedovolí jejich evakuaci na jih. A někteří lékaři a ostatní zdravotníci se rozhodli, že s nimi zůstanou, aby se o ně postarali.

„Nevyklidíme nemocnici, i kdyby nás to stálo život,” řekl lékař Hussam Abu Safiya, vedoucí pediatrie v nemocnici Kamal Adwan v Beit Lahia, městě v severním Pásmu Gazy.

Při jejich odchodu by podle něj zůstalo minimálně sedm novorozenců na intenzivní péči bez pomoci, a tak by zemřeli. A i kdyby se je rozhodli evakuovat, tak i nemocnice směrem k jihu jsou přeplněné a zdravotní péče by se jim v nich zřejmě nedostala.

„Nemocnice jsou plné,” říká pediatr z Beit Lahia Abu Safiya s tím, že zranění proudí každý den, mnozí bez končetin a s život ohrožujícími zraněními.

V Pásmu Gazy chybí voda

Po nařízení evakuace se 22 nemocnicím se zhruba dvěma tisíci pacienty v severní Gaze podařilo přesunout část „mobilních pacientů“ na jih, řekl al-Mandhari z WHO. U většiny pacientů ale je podle něj přesun s ohledem na vážnost jejich zdravotního stavu nemožný, dodal. Přes 60 procent nemocničních lůžek v pásmu se nachází v severní Gaze, dodal.

Navazující problém podle něj nyní je, že pacienti jsou závislí na dýchacích a jiných přístrojích. Nemocnicím dochází nejen léky, zdravotnický materiál, potraviny, ale i palivo pro generátory pohánějící zdravotnické přístroje. Humanitární pracovníci OSN odhadují, že by k tomu mohlo dojít již dnes, tedy v pondělí 16. října.

Přesouvání pacientů ze severu Gazy je rozsudek smrti, uvedla WHO

Ministerstvo zdravotnictví Gazy naléhavě vyzvalo mezinárodní společenství, aby do regionu vyslala náhradní zdravotnické pracovníky. Podle vyjádření zástupců OSN je zhruba půl milionu obyvatel Gazy v úkrytech. Většina nemá přístup k potravinám, ale i vodě.

Vodu Palestinci mají, tvrdí Izreal

Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan v neděli na televizi CNN řekl, že izraelští představitelé mu řekli, že vodu v jižní Gaze znovu pustili. Mluvčí izraelského ministerstva energetiky a vodohospodářství Adir Dahan řekl, že voda teče v jižní Gaze. Humanitární pracovníci ale tvrdí, že dosud neviděli, že by někde opět tekla voda.

„Po celém území dochází voda,” uvedla Juliette Toumaová, mluvčí palestinské agentury OSN pro uprchlíky, známé pod zkratkou UNRWA.

„Gaza vysychá,” dodala s tím, že týmy OSN začaly přidělovat vodu.

„Čistá voda skutečně došla,“ potvrdila Inas Hamdan, další mluvčí UNRWA.

V celé Gaze tak dostávají rodiny pitnou vodu na příděl. Mnozí přesto musejí pít špinavou nebo poloslanou vodu ze studní nebo moře. Což s sebou nese riziko dehydratace a šíření nemocí přenášených vodou.

Podle OSN voda dochází po celé Gaze a cesty pro humanitární pomoc nefungují a vypadá to, že ani v blízké době fungovat nezačnou.

Obyvatelů Gazy dochází potraviny

V Pásmu chybí i základní potraviny. Izrael přerušil přísun potravin, léků, vody a elektřiny do Pásma Gazy. Lidé tak stojí hodiny před pekárnami, aby obstarali potraviny. V celé oblasti totiž panují obavy z nedostatku potravin, uvádí AP. Jedna z obyvatelek Gazy Umm Abdullah Abu Rizq přišla do pekárny v sedm hodin ráno v naději, že nakoupí jídlo pro svou rodinu a ostatní lidi, kteří se ukrývají v jejím domě.

„Stačí to sedmi rodinám a jejich dětem?” ptala se a v ruce držela malý plastový sáček s jedním chlebem.

Více pečiva se ženě koupit nepodařilo, popisuje situaci v článku Water runs out at UN shelters in Gaza americký server abc NEWS. O moc lepší situace nepanuje ani v jižní části Pásma Gazy.

„Rozdíl s touto eskalací je, že k nám zvenčí nepřichází lékařská pomoc, hranice jsou uzavřeny, elektřina je vypnutá, a to představuje velké nebezpečí pro naše pacienty,” řekl doktor Mohammed Qandeel, který pracuje v nemocnici Nasser ve městě Khan Younis na jihu Pásma Gazy.

Izrael již provedl na Pásmo Gazy několik vzdušných útoků v reakci na teroristický útok [7.10.] palestinského hnutí Hamás na izraelské civilisty. Při nich zemřelo kolem 1 300 osob. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvedlo, že od vypuknutí bojů po teroristickém útoku Hamásu zemřelo přes 2 300 Palestinců. Izrael minulý týden ve čtvrtek 12.10. vyzval obyvatele severní části Pásma Gazy, aby se do čtyřiadvaceti hodin přesunuli do jižní části pásma. Zřejmě kvůli chystanému pozemnímu vojenskému útoku. Jedná se o jeho odvetu na vraždění Hamásu v Izraeli.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here