14 % dospělých a 12 % dětí je závislých na průmyslových potravinách

0
216
prumyslove
Foto: Pixabay.com

Čtrnáct procent dospělých a dvanáct procent dětí vykazuje závislost na vysoce průmyslově zpracovaných potravinách. Sem patří například čokoládové tyčinky. Uvádí to článek zveřejněný v odborném časopise The British Medical Journal.

Autoři textu analyzovali 281 odborných studií ze 36 různých zemí. Závislost na takzvaně ultra průmyslově zpracovaných potravinách se projevuje nejenom zvýšenou konzumací, ale i ztrátou kontroly nad množstvím zkonzumovaných potravin.

„Závislost na průmyslově zpracovaných potravinách se projevuje podobně jako závislost na alkoholu, nikotinu nebo například kokainu,“ řekla deníku The Guardian hlavní autorka studie Ashley Gearhardtová z Univerzity v Michiganu.

Gearhardtová dále upozorňuje, že nadměrná konzumace průmyslových potravin stojí za psychickými problémy, nadváhou, obezitou a zdravotními problémy. Podle jiných studií průmyslově zpracované potraviny výrazně zvyšují riziko rozvoje vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice. A souvisí i s rozvojem cukrovky 2. typu a rakoviny.

Důležitý je i životní styl

Autorka studie Gearhardtová se například setkala s pacientkou s diabetem 2. typu, která si dobře uvědomovala, že konzumací potravin s vysokým podílem cukru riskuje vážné zdravotní problémy. Přesto je ale dále jedla.

„Nebylo to tak, že by si dala jeden donut. Dávala si jich celou krabici a říkala, že prostě nemůže odolat,” popisuje badatelka.

Podle ní významnou roli sehrává i životní styl, respektive pohodlný způsob života, kdy lidé zapomínají na základní suroviny a roste u nich také nechuť k vaření.

Tomáš Popp: Základní suroviny jsou nejzdravější

„Nepodceňujte faktor pohodlí. Kdybych si měla sama vyrábět čokoládu nebo pizzu, tak bych je asi tak často nejedla,” podotýká Gearhardtová s tím, že nakoupit tyčinky nebo pizzu je přece jen snadnější.

Závislost se může podle ní potenciálně projevit i u jídla, které si člověk sám vyrobí. Jako jsou například domácí sušenky. I ty obvykle obsahují cukr a máslo, tedy sacharidy a tuky.

„Člověk ale málokdy sní celý plech domácích sušenek na posezení. Naproti tomu u sušenek prodávaných v obchodě, které jsou propagované reklamou a jejich získání člověka nestojí tolik úsilí, spíše hrozí závislost,“ vysvětluje souvislosti vědecká pracovnice.

Spotřeba průmyslově zpracovaných potravin roste

Celosvětová spotřeba průmyslově zpracovaných výrobků, jako jsou cereálie, proteinové tyčinky, šumivé nápoje, hotová jídla a rychlé občerstvení, v posledních letech prudce vzrostla. V Británii a USA tvoří nyní více než polovinu stravy průměrného strávníka. Pro některé lidi, zejména mladší, chudší nebo ze znevýhodněných oblastí, je typické, že jejich strava obsahuje až 80 procent maximálně zpracovaných potravin.

Průmyslově zpracované potraviny zvyšují riziko infarktu a mrtvice

Vysoce průmyslově zpracované potraviny se rozpoznají tak, že obsahují ingredience, které obvykle lidé nemají v kuchyni. Dalším z jejich znaků je, že tyto potraviny obsahují vysoké množství rafinovaných sacharidů a přidaných tuků. Často obsahují obě tyto složky najednou, jako právě čokoládové tyčinky. Naproti tomu nezpracované nebo jen málo zpracované potraviny, jako je například jablko či losos, mají menší podíl sacharidů a tuků. A málokdy obsahují oboje zároveň.

Zdravé recepty kuchaře Dragana? Zde!  >

Ultra průmyslově zpracované potraviny při výrobě procházejí několika konzervačními procesy. Často vykazují vysoký obsah soli a cukru a jsou v nich přídavné látky a konzervanty. Mají málo vlákniny a chybí v nich živiny obsažené v čerstvých nebo minimálně zpracovaných potravinách. Jako je ovoce, zelenina, obyčejný jogurt nebo domácí chléb. Podle odborníků by tyto výrobky měly být jasně označeny varovnými štítky

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here