Ministr Válek odvolal šéfku brněnského Centra ošetřovatelství

1
18043
osetrovatelstvi
Michaela Hofštetrová Knotková končí jako ředitelka Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně. Ministr Válek, který ji loni jmenoval, ji teď odvolal. / Foto: NCONZO Brno

K dnešnímu dni [6.11.] odvolal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] ředitelku Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně Michaelu Hofštetrovou Knotkovou. Důvodem jsou manažerská pochybení.

Byl to přitom ministr Válek, který Hofštetrovou Knotkovou do funkce loni jmenoval. O odvolání Hofštetrové Knotkové teď informuje Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] v tiskové zprávě. Podle vyjádření ministra Válka se lišily jejich vzájemné představy o směřování Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů [NCONZO].

Mluvčí MZ ČR Ondřej Jakob upřesnil, že důvod odvolání ředitelky byla i vážná manažerská pochybení. Ministerstvo podle Jakoba v nejbližších týdnech vypíše výběrové řízení.

S platností od úterý 7. listopadu tak povede Centrum s pověřením ministra náměstkyně pro úsek vzdělávání NCONZO Jana Nekudová.

Neznám krásnější povolání než povolání zdravotní sestry

„Hlavním úkolem paní doktorky Nekudové bude především personální stabilizace Národního centra a spolupráce s Ministerstvem zdravotnictví na zásadním zlepšení fungování procesu specializačního vzdělávání, uznávání kvalifikací v oblasti nelékařských povolání a aprobačních zkoušek,“ řekl ministr zdravotnictví Válek.

Za posledních pět let odchází z funkce ředitele Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů již třetí osoba. Hofštetrovou Knotkovou jmenoval ministr Válek v lednu 2022. V čele centra nahradila farmaceuta Jana Šalouna, který Centrum vedl od října 2019 poté, co jeho předchůdkyně Jana Mikulková rezignovala v červenci z osobních důvodů.

Centrum vzdělává nelékařské zdravotníky

Centrum je obdobou pražského Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví [IPVZ] s tím rozdílem, že brněnské NCONZO nabízí celoživotní a specializační vzdělávání nelékařskému zdravotnickému personálu. Mezi něj patří například všeobecné zdravotní sestry, porodní asistentky, zubní laborantky, fyzioterapeutky, radiologičtí asistenti a další nelékařská zdravotnická povolání.

Zároveň pro ně Centrum organizuje rekvalifikační kurzy nebo vzdělávací akce pro veřejnost. Od loňského února nabízí také jazykové i profesní kurzy pro příchozí ukrajinské běžence pracující ve zdravotnictví v nelékařských profesích.

Specializované sestry snadněji přestoupí do jiného oboru

Již v roce 2019 se k činnosti centra vyjadřoval Nejvyšší kontrolní úřad [NKÚ]. Podle něj tato organizace podobně jako IPVZ, který se věnuje specializačnímu vzdělávání lékařů, porušovaly zákony a jejich vnitřní kontrolní systémy nefungovaly dobře. Neuveřejnily například některé předepsané dokumenty v registru smluv.

„V NCONZO byly kontrolou odhaleny také nedostatky v účetnictví a porušení rozpočtových pravidel,” uvedl tehdy v tiskové zprávě NKÚ.

Úřad tehdy kritizoval i ministerstvo zdravotnictví jako zřizovatele Centra. Vytýkal mu, že je systém vzdělávání lékařů i nelékařů roztříštěný. Ministerstvo ani nevyhodnocuje jeho fungování, přestože na něj každoročně vynakládá stovky milionů korun.

RED/ČTK–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here