Výchovné na jedno a dvě děti skončí v lednu 2027

77
152762
Výchovné 500 Kč na dítě od ledna 2027 mají dostávat k nově přiznávaným penzím jen rodiče se 3 a více dětmi. Navrhuje to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. / Foto: Vláda ČR
vychovne

Výchovné 500 korun na dítě přestanou úřady přiznávat k nově schváleným důchodům od ledna 2027. To ale pouze penzistům s jedním nebo dvěma vychovanými dětmi. Rodičům s třemi a více dětmi dávka zůstane.

Změnu ve výplatě výchovného přináší novela zákona o důchodovém pojištění, kterou ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] představil minulý týden. Nyní se novela připomínkuje v meziresortním řízení. Vláda ji projedná na přelomu roku a do Parlamentu ČR se dostane příští rok.

Navrhované změny v důchodech zasahují i do rodinné politiky, to především nově zaváděným institutem “rodinný vyměřovací základ”. Ten mimo jiné od ledna 2027 nahradí výchovné pro nově přiznané penze rodičům, kteří vychovali jedno nebo dvě děti. Důchodci se třemi a více dětmi budou dostávat 500 korun za každé dítě i po lednu 2027.

„To proto, aby tam byl vyšší oceňovací faktor. Ten ocení rodiče, kteří mají tu odvahu a mají tři a více dětí,“ vysvětlil důvody zachování dávky jen pro některé penzisty s dětmi ministr Jurečka.

Obě skupiny penzistů, tedy bez ohledu na počet vychovaných dětí, pak využijí při výpočtu důchodů takzvaný rodinný vyměřovací základ. Jde o to, že do období, kdy daný rodič pečoval o dítě na rodičovské dovolené, se mu při výpočtu penze zahrne průměrná hrubá mzda v daném roce.

„Rodinný vyměřovací základ bude oceňovat dobu strávenou na rodičovské dovolené výší průměrné hrubé mzdy v daném roce,“ potvrdil Jurečka.

Výchovné jen pro rodiče 3 a více dětí

Ministr zároveň upozornil, že všem, kterým úřady do té doby [31. 12. 2026] přiznají dávku výchovného, tak jim i zůstane do konce života. Bez ohledu na to, jestli vychovali jedno nebo tři a více dětí.

Změny, respektive zrušení výchovného od ledna 2027 vysvětluje ministr Jurečka tím, že jde o dávku, která řeší pouze důsledky systémové nerovnosti. K jejímu odstranění podle něj dojde až se zavedením rodinného vyměřovacího základu do praxe.

„Je to řešení té příčiny, kterou tady desítky let máme. Rodiče byli tím systémem potrestáni za to, že se věnovali výchově dětí,“ uvedl důvod zavedení rodinného vyměřovacího základu.

Za seniory odpovídají jejich děti, nejen stát, tvrdí Jurečka

Pokud bude rodič v době rodičovské dovolené pracovat, pak se i jeho výdělek za tuto dobu připočítá k rodinnému vyměřovacímu základu. Čímž se zvýší jeho přiznaná penze. Nyní se pro výpočet důchodu za dobu, kdy byl rodič na rodičovské dovolené, používá průměrný výdělek za odpracovanou dobu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV] ve své tiskové zprávě upozorňuje, že rodiče si i po nabytí platnosti této části novely mohou při výpočtu penze vybrat, kterou z variant uplatní. Současný model výpočtu, kdy se průměruje dosažený výdělek nikoli průměrná penze v době péče o dítě, je totiž výhodnější pro rodiče s vyššími příjmy. Navázání doby strávené na rodičovské dovolené na průměrnou hrubou mzdu v daném období je výhodnější pro rodiče s nižšími příjmy.

Rodinný vyměřovací základ se vztáhne i na pečující

Rodinný vyměřovací základ, který při výpočtu důchodu zohledňuje průměrnou výši hrubé mzdy, se vztáhne rovněž na takzvané pečující o osoby závislé. Nebude se tak u nich vycházet z vyloučené doby pojištění, jako je tomu nyní.

Novela zasahuje i do výplaty vdovských a vdoveckých důchodů. S účinností od ledna 2025 MPSV navrhuje prodloužit dobu, kdy je možné obnovit výplatu tohoto pozůstalostního důchodu. To ze současných dvou nově na pět let. Nyní se vdovský důchod vyplácí jen za splnění podmínek. Jako je dosažení důchodového věku nebo při péči o dítě. V opačném případě nárok na dávku po roce zaniká. Pokud se tyto podmínky nároku na něj obnoví do dvou let od skončení nároku na dávku, pak ho začnou úřady opět vyplácet. A tato doba opětovného nároku se má od roku 2025 nově prodloužit na pět let.

„Tato změna se týká lidí, kteří pobírají vdovský důchod už během aktivní pracovní kariéry,“ upozorňuje MPSV.

Současní příjemci vdovských důchodů souběžně se starobním důchodem tak podle ministerstva o nic nepřijdou.

Veronika Táchová

77 KOMENTÁŘE

    • Takže si to vymyslel pro sebe a Romy!!!!
      To je mozek!!!!
      Proč by měli mít lidi hodně děti, když je planeta přelidněná a vyčerpaná.
      Nezvládl kůrovce, byl vyhozen z pozice ministra zemědělství, tak jo zvolili jako řešitele rodin, seniorů, matek na mateřské dovolené! To je tedy postup. Kam to povede?

      • To je v ČR zaběhlá praxe. Nedávno jsem četl, jak manažer ČD zpronevěřil miliony a pan ředitel ho vzal zpět jako poradce a služební auto mu zůstalo.

  1. Tomu snad odumírá mozek, vždyť už to, že na jedno dítě vyplatí jen 500 kč a na tři 1500 je spravedlivé. Jestli si myslí, že tím bude motivovat lidi, aby měli víc dětí, tak já myslím, že radši nebudou mít žádné.

  2. Pan Jurečka nediskutuje, ani není členem redakce, takže předpokládám, že pokud ho nazvu hňupem podporujícím nepracující menšinu tohoto národa, tak jsem pravidla neporušil.

      • Já už tomu nerozumím, tak jedno a dvě děti výchovné NE, tři a čtyři ANO, ale když má pět a více tak bych už nedala nic. Když Kocourkovo tak ať to stojí zato

        • Nesouhlasím s Vámi. Moje sestra má 6 dětí, z toho 4 vystudovali Karlovku, 1 bakalářka a jedna pouhá středoškolačka. Váš názor bych upravil: Žádné výchovné pro lidi, kteří jen brali sociální dávky, příp. odpracovali jen např. 20 let. Ale to by byla diskriminace, kterou Jurečkové nepřipustí.

    • Tak nějak jsem to chtěl komentovat,takže Rómské maminky , které nikdy nepracovaly a pracovat nikdy nebudou, se už teď mohou těšit na život v blahobytu.

      • Přesně tak. Když se tu všechno mění každý měsíc, kdo ví, co bude, až půjdou dnešní maminky do důchodu za 30, 40 let?
        Přijde další vláda, udělá změnu, za 4 roky další změna….

        Je to na hlavu všechno postavené….. Už by měli táhnout.

    • Ano,peníze za výchovu děti jen pro c [red. upr.],kteří nikdy nepracovali,brali invalidní důchody i když jim nic nebylo.Bože ,tuto vládu odvolat již dnes je pozdě

      • I když tuto vládu považuji za nejhorší od r. 1989, tohle není jen jejich vina. Všechny předchozí – ODS, ČSSD, i ANO těmto invalidům od narození podlézaly.

      • Znáte to…kdyby hloupost nadnášela…
        Když nepracuje, těžko dostane příplatek za děti, když nedostane žádný duchod…

  3. Ty toho ještě do–bů, než vypadnou. Alespoň pokud bude vůle, má budoucí vláda možnosti na populismus, a vše dát zase do latě.

    • Ano přesně tak- on sám má přeci pět dětí.Tak proč by si nekopl malou domů ?Připomeňme -původně když výtvor výchovného lidovci odcizili paní Maláčové,Jurečka vysvětloval,že příspěvek bude určen jen pro jedno dítě a v rodinách s více dětmi jen za to první dítě.Na tomto místě by rychlokvaška měl vysvětlit ,
      proč ČSSZ od 1.1.2023 stále nevyřešila řadu žádostí mužů o výchovné a je zcela nečinná a nekompetentní i v případech ,kdy o výchově dětí po rozvodu manželství rozhodl pravomocně soud .AtˇJurečka vysvětlí ,jakým právem se on a jeho nohsledi se svým dosaženým vzděláním dovolují povyšovat nad kvalifikovaná rozhodnutí soudců ?Možná v tom hraje roli i strach úřednic ČSSZ z rychlokvašky cokoli v této věci čekatelům na výchovné prozradit,jak mi jedna sdělila.

      • Pane Švamberg chyba v návodu: Měl jsem podobný problém stále si mně posílali z okresu na Prahu a odtamtud zpět na okres, až moje žádost trvala 150 pracovních dní. Vyhledal jsem si Jurečkovu mailovou adresu a napsal jsem přímo na něj. A světe div se. myslel jsem si že mně pošlou do kopru, ale ne. Celá moje záležitost byla do deseti dnů vyřízená i s doplatkem. Napsal jsem co si myslím o jeho resortu a jednání s obyčejnými lidmi. Podotýkám že ostře ale slušně. Přeji všem mužům žadatelům mnoho úspěchů.

        • Mému kamarádovi zamítli žádost,že se nestaral o děti první 4 roky..byl 2 r.vojně..potom od 35 let se staral sám, protože manželka spáchala sebevraždu ,léčila se celý život na psychiatrii…

  4. Spočítat správně důchod dělá již dnes problém i místům k tomu speciálně určeným…takže místo toho, aby byl celý systém srozumitelný, průhledný a předvídatelný, tak ho ještě více zkomplikujeme, aby už opravdu nikdo nevěděl co vlastně může očekávat.

  5. to jdu zrovna do důchodu, mám dvě děti, takže nic. Věděla jsem, že to dlouho nevydrží, ale je to teda nefér. Musím déle pracovat, za to budu mít méně. Neměli to vůbec zavádět, když si za tím nestojí, jen naštvou lidi.

    • Možná by to chtělo lépe číst: Ministr zároveň upozornil, že všem, kterým úřady do té doby [31. 12. 2026] přiznají dávku výchovného, tak jim i zůstane do konce života. Bez ohledu na to, jestli vychovali jedno nebo tři a více dětí.

  6. a umí vůbec Jurečka počítat a ví co to jsou děti nechci se vyjadřovat ….všichni víme své reforma dochodu a kde je to není reforma ale sebrání peněz důchodcům kde byl když n´mi měli supr hrubou mzdu a daně špatně se učil chudák

  7. a umí vůbec Ju..čka počítat a ví co to jsou děti nechci se vyjadřovat ….všichni víme své reforma důchodu a kde je- není reforma ale sebrání peněz důchodcům kde byl když ´mi měli supr hrubou mzdu a daně špatně se učil chudák

  8. Nebuďte tak kritičtí, výchovné se týká jen občanů, kteří mají nárok na důchod, tzn. pracovali.
    Ti, co byli na dávkách, nárok nemají i kdyby měli 10 dětí. To si uvědomte.

    • Retardi s koblihou v ruce to nikdy nepochopí. A ti co věří hoaxum taky ne. Nejsou odpracovane roky a jsi jen na dávkách tak důchod nikdy nebude.

      • To jsem si myslela taky, a že jen na max. 3 děti a dál že nic. A to jsem se sakra spletla. Vidím to přímo u mojí příbuzné. Odpracovala jen 8 let a něco, má 7 dětí a bere 500 Kč na včech 7 dětí. Nenechte se mýlit. Já tuhle vládu absolutně nechápu. Trestá nás, kteří jsme celý život pracovali, odváděli daně, ze kterých oni žijí….

  9. A jak to bude, s tím rodinným vyměřovacím základem když budou rodiče rozvedení nebo nebudou manželé. To ty samoživitelky zase utřou nudli.

  10. Mám jedno dítě /1997/, matka samoživitelka, celý život pracuju a odvádím daně do “státní kasičky”. Nikdy jsem nedostala příspěvek na bydlení atd.protože jsem neměla nedoplatky – narozdil od našich jiných rodin v okoli kde rodiče měli 3- 10 děti. Tyto rodiny dostávaly hotově 15 tisíc na dítě ročně na pomůcky do školy, na kroužky…+ za ně ze státních peněz/ tedy i z mých daní/byly zaplaceny dlužné částky za plyn, elektřinu, nájem…rodiče nepracovali- proč taky,že? Pracovat já musela a to jsem měla i brigády abych zaplatila kroužky, školy v přírodě …
    Takže jaký je náš stát? Sociálně spravedlivýa solidární? Tak proč trestá ty, kteří prostě buď nemohli mít víc dětí anebo byli zodpovědní a věděli,že víc dětí nedokáži uživit a zaopatřit aniž by vybírali peníze ze státního?
    Opravdu, Vládo, to se ti povedlo- diky, že mě trestáš!

  11. To je moc prima, mám sousedy – nejsou na tom opravdu dobře. Mají hodně dětí a práce žádná. To by jim mohlo pomoct. Je to krása. Vláda je fajn. Již vidím malého Demeterka jak se radostně usmívá. 👍

    • Samozřejmě, jedno dítě není ani čistá reprodukce…
      Potřebujeme více dětí, aby někdo vydělával na naše důchody. Nejsou děti, nejsou důchody. Tak jednoduché to je…

  12. Měla jsem problém otěhotnět podruhé, další už ne, Jurečka mně uráží, že jsem nebyla schopná mít víc dětí, chtěla jsem, ale život a osud chtěl jinak, budu za to trestaná, a co ty ženy, které mít děti nemohly. To je křesťan, vždyť i v bibli nemohly mít ženy děti, proto jsou za to potrestány. Jurečko a spol, ploďte kolik dětí chcete, ale ponižovat ženy v jejich nezaviněném údělu, to je křesťanské? Jdete do háje a zamyslete se nad sebou.

    • Pokud by byl Jurečka opravdu věřící nikdy by se nedal do holportu s takovou bandou jako je celá vládan a hlavně by se musel třást strachy že ho pánbůh potrestá….

  13. Pan Jurečka je prostě pan Jurečka. Přitom postačí, když se pracujícím maminkám do důchodu započte doba mateřských a rodičovských dovolených jako by v té době ve své profesi pracovaly a pobíraly odpovídající mzdu. Pak nikdo ztratný nebude a nebudou se objevovat patrně nepravdivé fabulace o cílených množírnách.

    • Ale přesně tak to má být! Vlastně lepší, na dobu mateřské/ rodičovské se bude počítat průměrná mzda. Vy jste článek nečetl???

  14. No kocourka. Takže podporu dostanou jen romské rodiny. Tam totiž pod 4 garanta nejdou. To je paráda! Do práce tyhle flakace nikdy nedostaneme.

  15. Když už budou ženy potrestané vyšším odchodem do důchodu…proč ne? Předchozí generace bude pobírat výchovné do konce života,ač má třeba jen 1 dítě,a mohli odpracovat jen 25 let….dnešní generace musí odpracovat 35let….do předčasného 40 let….tvl….to je logika 🙁

  16. Vláda a hl. Ministr Kurečka, by měl zkorigovat Starobní důchody, důchodcům jimž byl vypočten za dobu odpracovaných v době Komunismu. Alespoň přiblížit celkový výměr s těmi, jenž odpracovali léta po pádu Komunismu a následně šly do St. důchodů. Vzhledem k době, ve kterém nyní musíme s těmi ŽEBRAČENKAMI živořit a přežívat v NEJISTOTĚ. Rozhodně by vláda ČR konečně udělala něco pořádného pro Ty, kteří do dnes nemají na výběr. Důchodci se dělí na postižené chudobou kvůli mzdám v Totalitním režimu a St. důchodce po pádu tohoto režimu, kdy mzdy se markantně odlišují. Navíc by se měl konečně dořešit GENDRŮV SYSTEM mezd v jednotlivých zaměstnáních a samospádem také St. důchody postupně doplácet nízké důchody. Např. mně na ČSSZ vypočetla St.důchod pouhých 6999,Kč a jiní jen 4500,Kč a teď žijte při té drahotě nyní. Jediný Ministr Jurečka, až této vlády přispěl za 4 odchované děti 2000,Kč k mému živobytí na tu drahotu. Museli jsme se uskromnit neboť jsem byla u každého na MD jen půl roku a hned do PRÁCE, ale při onemocnění dítěte jsem dostala na měsíc pouze 90,Kč. NE NESPLETLA JSEM SE !!! Žilo se měsíc z malých ALIMENTŮ. Zvažte prosím slova při tomto vašem rozboru FAKTŮ, děkují.

  17. Snad tento zemědělcův přešlap nastupující vláda v říjnu 2025 okamžitě zruší. Domnívám se, že těch nesmyslů bude muset rušit několik tisíc, jeden horší než druhý, snad se také dostane k podstatným věcem. Navíc se domnívám, že jde o diskriminační věc jak v počtu vychovávaných dětí (za jedno nebo dvě nic a za 10 – 5OOO), i to, že je vyplácení jen ženě. Muž by měl dostávat polovinu vyplácené částky, jelikož měl stejnou povinnost jako žena k dítěti či dětem danou zákony této země. Ne všichni muži byly věčně v hospodě pod vlivem nebo v kriminále. Je to nerovnoprávné opatření, zvýhodňující ženy před muži ! Tak se rovnoprávnost praktikovat nedá !

  18. A jak se přihlásím k tomu společnému zakladu, kdyz už je manzel v důchodu. To přece nejde. Odepsali ročníky, které budou odcházet začatkem platnosti. Tedy ženy narozené 1962+

  19. A přemýšleli politici také o tom, že ne všem rodičům je dopřáno mít více než jedno dítě??? Dneska při vysoké neplodnosti jsou některé ženy rády, že mají alespoň to jedno. Jde především o to, aby tyto děti také v dospělosti pracovaly a odváděly do státního rozpočtu. Kolik je ale takových rodin, kde mají i více dětí a žádné nepracuje. Takže ti co vychovali alespoň 1 dítě, které odvádí daně…tak zase doplácí na ty, kteří sice mají dětí hodně, ale výchova nějak selhala. Znám spoustu takových rodin ze svého okolí. Tuto položku si mohl stát ušetřit a nedávat jí raději vůbec.

  20. Kolik že má pán ministr dětí ? Dobře že nezapomněl sám na sebe , měl by málo ! Hnus , jako se v tom zamotávají .Už aby byli pryč !

  21. Já bych ten zákon doplnil podmínkou. Žena dostane výchovné jen tehdy, pokud její tři nebo více potomků řádně pracují a nepobírají dávky… Budete mít pane ministr k tomu odvahu ?

  22. takže ženy , které měly z nějakého důvodu pouze 1 nebo 2 děti měly méněcenné děti ?
    co když žena z nějakého důvodu pak další dítě ít nemohla, To jedno nebo 2 děti budou stejně přínosné pro společnost jako každé jiné.
    Tahle vláda je nehorázný dobytek, vládnou tady lidi co by se se svojí stranou poctivým způsobem ani do sněmovny nedostali, 2,5 % strana díky podělané koalici si tady vymýšlí blbosti, ale pro běžné lidi zatím nic neudělali.

  23. takže ženy , které měly z nějakého důvodu pouze 1 nebo 2 děti měly méněcenné děti ?
    co když žena z nějakého důvodu pak další dítě ít nemohla, To jedno nebo 2 děti budou stejně přínosné pro společnost jako každé jiné.
    Tahle vláda je nehorázný do by tek, vládnou tady lidi co by se se svojí stranou poctivým způsobem ani do sněmovny nedostali, 2,5 % strana díky podělané koalici si tady vymýšlí blbosti, ale pro běžné lidi zatím nic neudělali.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here