Reforma zdravotnictví začíná u vyšších platů, vysvětlují lékaři

0
840
navyseni_platu
Ilustrační foto: Pixabay.com

Zdravotnictví se dá podle mluvčího České lékařské komory [ČLK] Michala Sojky reformovat jen přes navýšení tabulkových platů, aby nebyli lékaři v nemocnicích závislí na přesčasech. To podle něj nastartuje změny v systému. 

Uvedl to pro Zdravé Zprávy. Podle něj reforma zdravotnictví začíná u navýšení platů lékařů v nemocnicích za základní, tedy 40 hodinovou týdenní pracovní dobu.

„Ale ta reforma se musí udělat přes ty platy,“ uvedl mluvčí ČLK.

Navýšení tabulkových platů, respektive navýšení platů za základní pracovní dobu je podle jeho slov začátek celého procesu. Ten má podle něj především odstranit závislost lékařů na počtu odsloužených přesčasových hodin, které se podílejí u některých lékařů na jejich měsíčním příjmu i z padesáti procent.

„To, co je dáváno jako průměrný příjem, tak to je často plat za 1,5 až 2 úvazky. Tedy dvě práce,“ vysvětluje důvody tlaku ze strany lékařů na růst jejich platů Sojka.

V praxi to podle něj vypadá tak, že lékař v nemocnici při přepočtu vydělává 200 až 300 korun na hodinu.

„Což je špatně,“ dodává.

O nutnosti reformovat české zdravotnictví podle něj slyší lékaři od politiků už od 90. let. A jde podle něj pouze o sliby. Opakovaně se omílá „napřed musíme udělat reformu a teprve potom bude na platy“.

„Ale ta reforma se musí udělat přes ty platy,“ upozornil pro Zdravé Zprávy Michal Sojka.

Lékaři se s ministrem nedohodli

Lékaři v protestu společně s odbory minulý týden [21.11.] na jednání odmítli návrh Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] na 5% růst platů zdravotníků v tarifech od ledna 2024. Další jednání se uskuteční v pondělí 27. listopadu. Tedy čtyři dny před naplněním protestu, kdy lékaři v nemocnicích přestanou sloužit nepovinné přesčasy a omezí se plánované výkony.

„Velice mne to mrzí, ale odbory dnes odmítly nejvyšší možné navýšení mezd lékařů a zdravotnického personálu, jaké jsme mohli nabídnout ještě nad rámec úhradové vyhlášky,“ uvedl po jednání ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Ministr Válek vylučuje skokové zvýšení platů lékařů v Česku

Resort lékařům podle vyjádření ministra zvýšil i část na odměny z veřejného zdravotního pojištění z původních 6,8 miliardy korun na 8,5 mld. korun pro všechny zdravotníky.

Náš návrh garantoval platy lékařů v přímo řízených nemocnicích u čerstvých absolventů lékařské fakulty na minimálně 44 578 korun, po zkoušce po kmeni na minimálně 52 444 korun a po atestaci na minimálně 65 061 korun,“ dodal ministr na sociální síti s tím, že ho tato “zabetonovaná“ situace trápí a věří v její vyřešení.

ČLK: Reforma zdravotnictví začíná u navýšení platů

A jsou to právě peníze, které zůstaly posledním bodem sporu mezi lékaři a vedením ministerstva zdravotnictví. Protestující lékaři žádají navázání základní mzdy lékařů v nemocnicích na průměrnou hrubou mzdu, to v rozsahu jejího 1,5 až 3násobku podle praxe a dosaženého vzdělání.

Jak pro Zdravé Zprávy vysvětlil mluvčí ČLK Michal Sojka, dobře k problému přistoupili v Německu. Kam ostatně odchází i část českých lékařek a lékařů. Podle Sojky je tam práce lékaře tak drahá, že si po nich tamní systém nedovolí požadovat jinou než lékařkou práci. Administrativní práci tam nechávají na lacinější pracovní síle administrativních profesí.

„A i my chceme, aby lékaři dělali lékaře,“ upozorňuje na mezery v českém zdravotnictví.

Na otázku, co se stane, pokud resort naplní požadavky protestujících lékařů a navýší základní platy/mzdy, odpovídá, že mladí lékaři přestanou odcházet do zahraničí. A někteří se z ciziny začnou podle něj třeba i vracet. Donedávna nás podle něj v tomto ohledu ohrožovaly především Německo a Rakousko. I další země směrem na západ. Dnes už se k nim přidalo i Slovensko. I tam si lékaři v nemocnicích vydělají podle Sojky víc než v Česku.

„Už vidíme inzeráty slovenských nemocnic na naše lékaře,“ říká s tím, že některé české lékařské kapacity už se vydaly za lepšími pracovními podmínkami na východ od nás.

Reforma jde přes peníze, tvrdí Michal Sojka

V této souvislosti pak připomíná, že to navíc byli právě slovenští lékaři, kteří zachránili české zdravotnictví poté, co se Česká republika stala členem Evropské unie. V té době totiž začali naši lékaři odcházet na Západ.

„Tedy ta reforma je přes peníze, přes úhrady zdravotnickým zařízením,“ zopakoval Michal Sojka řešení.

Novelu zákoníku práce vláda odsouhlasila, potvrdil ministr Válek

K jednání lékařů v protestu s ministerstvem zdravotnictví pak říká, že to chce ministerstvo zřejmě takzvaně vysedět, vyčekat. Stejně jako tomu bylo ve většině případů doposud.

Pan ministr na těch jednáních moc aktivní není, chodí na ně často náměstci, kteří v obraze moc nejsou,“ říká s tím, že celou záležitost asi nechají doběhnout do protestu.

„A co bude v příštím roce, to teď nikdo neví,“ uzavřel pro Zdravé Zprávy mluvčí ČLK Michal Sojka.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here