Ministr Válek vylučuje skokové zvýšení platů lékařů v Česku

16
2678
valek
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na návštěvě nemocnice v Mostě na jeho cestě po Ústeckém kraji. / Foto: MZ ČR

S navýšením základních platů pro všechny zaměstnance ve zdravotnictví ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] souhlasí. Ale i vylučuje skokové navýšení současných tabulkových platů lékařů s ohledem na stav veřejných financí.

Příběh o finančních podmínkách lékařů v Česku pokračuje. Další jednání o růstu platů a mezd ve zdravotnictví se uskuteční dnes [21.11.]. Na ministerstvu zdravotnictví se setkají zástupci lékařů, odborů s vedením ministerstva. Růst platů a mezd v tabulkách zůstává jediným nedořešeným bodem sporu mezi vedením resortu a protestujícími lékaři.

„My s navýšením základní mzdy pro všechny zaměstnance ve zdravotnictví souhlasíme. Nedokážeme se shodnout na modelu, jakým má k tomu navýšení dojít,” řekl novinářům v pondělí [20.11.] ministr zdravotnictví Vlastimil Válek při své návštěvě nemocnice ve středočeském Nymburce.

Podle viceprezidenta České lékařské komory [ČLK] Jana Přády je nejjednodušší cesta, která se navíc dá stihnout od ledna 2024, navýšení tabulkových platů.

„My ale namítáme, že vzhledem k dlouhodobým nerovnostem v systému jsou velké rozdíly i v základních platech a že bychom se chtěli dohodnout na nějaké nepodkročitelné sumě základního platu,” popsal Válek.

Reforma zdravotnictví začíná u navýšení platů, vysvětlují lékaři

Stanovená by podle něj měla být pro lékaře po škole, po základním kmeni a po atestaci.

„Zítra [21.11.] předložíme lékařům jednak dopočítané pro jednotlivé kategorie lékařů a nelékařů, co by to znamenalo na výplatní pásce,” řekl.

Zároveň vyloučil skokové navýšení platů na dvojnásobek či až trojnásobek současné tabulkové mzdy. To by dle něj vyšlo státní rozpočet na dalších 30 nebo i 50 miliard korun.

Odpovědnost nese ministr Válek, míní protestující lékaři

Protestující lékaři ale žádají navázání základní odměny na průměrnou mzdu. Podle délky praxe by měla být jejím 1,5 až trojnásobkem. To představuje 65 000 až 130 000 korun.

Odpovědnost za současnou situaci nese podle Přády ministr zdravotnictví Válek. Jeho návrhy na řešení považuje za nedostatečné. To přesto, že změny v zákoníku práce se při předchozích jednáních se zástupci ministerstev práce a zdravotnictví podařilo vyřešit.

„Naše akce není protest ani hrozba, ale pouhé dodržování zákoníku práce,” říká Jan Přáda.

Novelu zákoníku práce vláda odsouhlasila, potvrdil ministr Válek

Právě změny v zákoníku práce se staly prvním impulzem protestů. Od října měl totiž stoupnout dobrovolný počet přesčasových hodin za rok až na 832 hodin, dvojnásobek dosavadního limitu.

„Deklarovaná dobrovolnost přesčasové práce ve zdravotnictví není pravda,“ doplnil Přáda.

Neshoda ale stále trvá v otázce zvýšení platů. Protestující lékaři nadále odmítají od prosince nastoupit do přesčasových služeb v nemocnicích. Podle České lékařské komory [ČLK] je jich více než 6 100. Komora čeká omezení plánované péče a zřejmě i delší čekací doby na akutní ošetření. Některé nemocnice již ruší a posouvají stanovené výkony.

Co říká Asociace českých a moravských nemocnic

Do protestu lékařů se otevřeným dopisem premiérovi Petru Fialovi [ODS] a ministrovi zdravotnictví Válkovi zapojila Asociace českých a moravských nemocnic [AČMN]. V otevřeném dopise upozorňuje, že pouhé sjednocení tarifních platů lékařů ve všech typech nemocnic lůžkovou péči nestabilizuje.

„Splnění mzdových očekávání odborů problémy nevyřeší, pouze oddálí jejich další vzplanutí. Je třeba provést systémové změny,“ píší autoři dopisu.

Podle Asociace je návrh na sjednocení tarifních platů za současné situace nesplnitelný. A to kvůli tomu, že se liší úhrady směrem k nemocnicím za stejnou zdravotní péči.

Jen sjednocení platů lékařů problémy neřeší, tvrdí nemocnice

„I dnes je velká část výkonů rozdílně hrazená v rámci historických paušálů a zejména svazové zdravotní pojišťovny hradí za jednotku péče (CM – casemix) v průměru o více než 10 000 Kč méně než VZP,“ píší zástupci AČMN v otevřeném dopise.

Jednotné platy tak podle nich podmiňují jednotné výnosy za stejné výkony. Tedy úhrady od zdravotních pojišťoven, upozorňuje Asociace. Dále uvádí, že by se měl sjednotit systém odměňování nejen u nemocnic, ale i v ostatních segmentech péče.

–ČTK/RED–

16 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den, zmiňované skokové plošné navýšení základních tarifních platů na 65 000 až 130 000 korun je hodně neúměrné. Mladí lékaři totiž nemluví o tom, že k základnímu platu se připočítává osobní příplatek, příplatek za práci přesčas, příplatek za noční práci, příplatek za práci v sobotu a neděli, příplatek za práci ve svátek, příplatek za ztížené pracovní podmínky, příplatek ze vedení nebo za zastupování vedení, za vědecko-výzkumnou činnost, za výuku studentů zdravotnických studentů, za účast na klinických studiích, které jsou uvedeny například v článku https://www.pomedine.cz/platy-lekaru-2023-a-vse-co-o-nich-potrebujete-vedet/.

    Samozřejmě, že ne všechny typy příplatků se týkají všech lékařů včetně mladých. Je však nezbytné připomenout, že výše požadovaným plošným zvýšením základního platu se automaticky zvyšují i některé druhy příplatků, například za práci přesčas. Z výše uvedeného tedy více méně vyplývá, že skutečný plat lékařů včetně mladých je i při současných platových tabulkách přiměřeně vysoký. Požadavky lékařů skutečně vypadají tak, že vydírají společnost držením pacientů jako rukojmích v tomto jejich boji za plošné zvýšení svých základních platů. Ale kdo by nechtěl víc, když je možnost společnost svou potřebností vydírat.

    Problémem je však skutečnost, že jak i v jiných profesích, tak i u lékařů jsou mezi nimi skuteční odborníci, profesionálové, kteří by jsi vysoké platy zasloužili, ale pak existuje skupina lékařů pracujících průměrně až podprůměrně, resp. rutinně, u kterých by bylo takovéto zvýšení platů výsměchem pro společnost. Za svůj život jsem totiž zažil oba druhy lékařů, profesionály i neprofesionály.

    Tento příspěvek není zaměřen proti lékařům a jinému zdravotnickému personálu (potřebujeme je totiž všichni), ale oprávněně se domnívám, že zde zcela chybí seriózní rozbor, jaké mají v současné době lékaři skutečné příjmy, zda po “24 hodinových směnách” za které mladí lékaři bojovali až je vybojovali, ve kterých určitě málokterý lékař pracuje celých 24 hodin na plný výkon, jdou pracovat na další úvazek do jiného zdravotnického zařízení, případně do své soukromé praxe, přičemž jsi pak stěžují na svou přetíženost a vysoký počet odpracovaných pracovních a přesčasových hodin. Zkuste prosím udělat reálný rozbor situace ve zdravotnictví. Tedy pokud to má ještě smysl, protože boj mladých lékařů se blíži ke konci.

  2. No právě jde ale o redukci počtu prescasů, aby lékaři nebyli závislí na kvantech hodin navíc. A příplatky jako osobní apod.,to se nenechte moc vysmat. Na to dnes moc nehraje.

  3. Dobrý den, každá koruna, která se objeví na výplatní pásce se pro příjemce platu nebo mzdy počítá včetně jeho osobního ohodnocení, a to jsem ještě v předchozím výčtu zapomněl na započítávání pravidelných a mimořádných odměn atd. A ne, že ne.

    Mít představu o tom, že základní tarifní plat bude tak vysoký, že z něj v pohodě a za každých okolností uživím sebe i celou svou rodinu a poplatím všechny případné poplatky a hypotéky a všechny příplatky k platu nebo mzdě tak budu moci považovat za pouze extra bonus navíc, lze považovat za zcela scestný. Takovéto složení platu nebo mzdy by určitě uvítali pracovníci i z jiných profesí (oborů) než jsou jenom lékaři. Ale takhle to v životě prostě nefunguje.

    Dále, pokud je nám mladými lékaři předkládáno, že jim jde o dodržování zákolníku práce a jedním dechem k tomu dodávají, že počet 150 přesčasových hodin dle zákona a 416 přesčasových hodin dle smluvního vztahu, je již dávno v průběhu tohoto roku vyčerpán, tak jak navýšení základních tarifních platů dle jejich požadavků a současně vrácení přesčasových hodin ze schválených 832 hodin na původních 416 hodin, problém nedostatku lékařů, resp. potřebu dalších přesčasů v zdravotnictví, vůbec nevyřeší. Podle všech dostupných informací zůstávají nepokryté služby v nemocnicích pro zbytek tohoto roku a ty se budou muset vykrýt dalšími přesčasy, které však mladí lékaři v současné době odmítají odsloužit.

    Tak jak to vlastně bude, když se splní veškeré požadavky mladých lékařů včetně požadovaného zvýšení základních tarifních platů? Ty nezbytné přesčasové hodiny pro zbytek tohoto roku odslouží nebo ne? Bude se však jednat o přesčasové hodiny nad zákonný limit 150 hodin a dobrovolný limit 416 hodin. Pokud je však odslouží, tak budou jejich současná tvrzení o dodržování zákoníku práce zcela falešná a budou také porušovat zákoník práce. Pokud je však neodslouží, tak sice dodrží to o čem mluví, ale pak bude od začátku prosince 2023 nedostatek zdravotní péče pro pacienty přetrvávat. Z toho však logicky vyplývá, že nemá smysl mladým lékařům ve věci skokového navýšení základních tarifních platů ustupovat. Nic se tímto vlastně nevyřeší, kromě případu, že se mladým lékařům ustoupí a základní tarifní platy se skokově navýší a oni odslouží i s vědomím porušení zákoníku práce další přesčasové hodiny, čímž si díky navýšeným základním tarifním platů pouze přijdou na příplatcích za práci přesčas na větší peníze. A o tom to je. A není to jenom můj názor. Stačí si projít diskusní příspěvky pod různými články s touto tématikou.

    • Je vidět,že času máte hodně, když jste schopen se takto rozepisovat. Docela by mne zajímalo v jaké příměsí děláte vy. Tolik prescadu zvláště v akutním oboru není normální. Zažila jsem léta 1600 hodin ročně prescadu v oboru ARO. Jak myslíte,že se to dá dlouho vydržet? Osobní příplatky zvl.v periferních nemocnicích nejsou až tak vysoké. Jediná jistota je tarifní plat,vše ostatní je holub na střeše. Je třeba změnit organizací práce,prescasy přece nemohou tvořit takřka polovinu platu. Nebo se Vám to zdá normální? Kde je bezpečnost pacienta?

  4. Dobrý večer. No nevím,v jakém jste pracoval zařízení vy,já zažila 2. Nikde se nehrálo na nějaké vysoké osobní ohodnocení, odměny? Dobrovolnictví prescasů?🤣 prescasu kvanta až 1600 jodin ročně v oboru ARO. Zeptám se,myslíte že to je normální? A že je normální mít při takovém vzdělání a zodpovědnosti slušný příjem za dvojnásobnou pracovní dobu? Nechce se mi psát o platech politiků soudců atd.

  5. Dobrý den, pokud člověk chce něco udělat, například vyjádřit se k publikovanému článku, tak si čas najde. Protože se jedná o hodně komplikované téma, tak mnohokrát nestačí pro vyjádření se pouze věta. Tolik k času a délce příspěvku.

    Má profese není pro tuto diskuzi relevantní. Každý z nás v životě něco dělá. Domnívám se však, že mám dost životních zkušeností a znalostí na to, abych se dokázal i v problematice požadavků mladých lékařů slušně zorientovat a vyjádřit se k ním.

    Co se týká přesčasů ve výši 1600 hodin ročně, tak to je skutečně mnoho. Pokud jste je však “dobrovolně” odsloužila a byly Vám v plném rozsahu proplaceny, tak je to v pořádku. Určitě by se však mělo do budoucna s tím něco dělat. Avšak plošné skokové zvýšení základních tarifních platů pro lékaře tento problém skutečně nevyřeší. Chybějící přesčasové hodiny nad rámec 150 hodinového zákonného a 416 hodinového dobrovolného limitu bude muset někdo odsloužit, avšak již za podstatně lepších platových podmínek. Nebo je neodslouží a dostupnost lékařské péče se pro pacienty dle předpovědi mladých lékařů sníží.

    Z hlediska plošného skokového zvýšení základních tarifních platů pro všechny lékaře je nutné myslet i na to, že:
    – rozpočet státu v tomto okamžiku na to nemá a pokud tak vláda ale učiní, tak na úkor někoho/něčeho jiného,
    – zvýšené tarifní platy uspokojí lékaře pouze na nějakou dobu, protože stále platí přísloví, že s jídlem roste chuť; prostě se zvýší spotřeba lékařů a jejich rodin a tato přestane být po nějaké době naplňována; pro uspokojení spotřeby budou nutné další peníze,
    – se opětovně zvýší inflace, protože obchodníci velice dobře vědí, jaký je objem peněz mezi obyvateli a tomu přizpůsobují své ceny,
    – k vyšším tarifním platům se dostanou i lékaři, kterých pracovní výkon a znalosti jsou průměrně až podprůměrné. U těchto lékařů však lze s vysokou pravděpodobností předpokládat, že vyšší základní tarifní platy u nich určitě nezvýší motivovanost k práci nebo jejich znalosti. Právě proto jako motivační stimul jakýchkoliv pracovníků slouží osobní ohodnocení a odměny, aby bylo možné rozlišit špičkové a velice dobré pracovníky od těch průměrných a podprůměrných. A nevěřím tomu, že ve zdravotnictví pracují jenom špičkoví a velice dobří lékaři. To by totiž popíralo Gaussovou křivku charakterizující normální rozdělení nějaké statistické veličiny v populaci, v tomto případě v pracovních kolektivech.
    – problematika zvýšení základních tarifních platů se netýká pouze sektoru zdravotnictví, v tomto případě lékařů, ale také profesí v jiných oborech.

    A to raději již nepíši o vybojovaných 24 hodinových směnách mladými lékaři. To je skutečně kapitola sama o sebe.

  6. V podstatě opakujete to samé. Takže několik vět a znovu. Ano,odstoupila jsem “dobrovolne” 1600 hodin prescasu ročně 9 let. O té dobrovolnictví bych však s Vami i ministrem Jureckou hodně polemizovat. V akutním oboru,kde je dlouhodobý nedostatek lekaru je resp.bylo to běžné a nebylo to v pořádku. Rady typu dobrovolnictví mne opravdu rozesměje. Když nebyl k dispozici nikdo jiný či kolega slouzil před tím,myslíte,že bylo jednoduché ručí,já nepřijdu? A o tom že tyto prescasy byly zaplacené,no,žádná hitparáda to nebyla. Je škoda,že nechcete napsat co děláte,čím se životě píšete,že to není relevantní,důležité. Je to důležité,jinak si myslím resp.mohu myslet,že jste dobře placený místním plátkem nebo ministerstvem zdravotnictvi, abyste dobře demontovat kdyby se náhodou někdo ozval. A ZNOVU opakuji. My i starší lékaři bychom se rádi po 30 letech od sametu dočkali důstojného platu za základní pracovní dobu. Není normální že takřka 50% platu tvoří prescasy. Jinak . Toto nevydržím 40 let,takto sloužit. A pokud lekar odejde do profese kde neslouží,tak je záhy na 50% svého příjmu. A tarifní platy opravdu žádná hitparáda nejsou,resp. lékaři rozhodně preplaceni, pokud jsou placení tarifnimi platy,nejsou. Úměrně k tíži studia,následnému postgradualnimu vzdělávání, zodpovědnosti. Takže si nechte cenné rady které zde poskytujete zdravotnickém deniku a zam,světě se nad realitou. A že na to není? Řeknu Vám,je to věc priority. Zdravotnictvi to 30 let nebylo.

  7. Když Vas zde čtu,jedná se evidentně o člověka,který je v managementu zdr.zarizeni či je na straně ministerstva,protože evidentně používáte fráze, které říká protistrana. Rozhodně nejste lékař.

  8. Dobrý den, k tomu opakování se, v pěti Vašich příspěvcích je ve třech uvedeno, že jste odpracovala 1 600 přesčasových hodin ročně. V předposledním příspěvku je i zdůrazněno, že to bylo po dobu 9ti let, což mně hodně zaujalo.

    Když se podíváme na fond pracovní doby, například pro již ukončený rok 2022, tak z něj vyplývá, že tenhle rok měl celkem 252 pracovních dnů, tedy 2 016 pracovních hodin při 8 hodinové pracovní době, 1 953 pracovních hodin při 7,75 hodinové pracovní době a 1 890 pracovních hodin při 7,5 hodinové pracovní době. Pokud tvrdíte, že jste ročně, a to po dobu 9ti let, odpracovala 1 600 přesčasových hodin, tak se to pro každý takovýto rok velice blíží k výše uvedeným počtům pracovních hodin pro různé fondy pracovní doby v roce 2022.

    Prakticky byste tímto způsobem odpracovala skoro dvojnásobek běžné roční pracovní doby. Neříkám, že to není možné, protože v životě je možné skoro všechno, ale nevěřím tomu. Mladí lékaři se vzbouřili při zvednutí přesčasových hodin ze 150+416 (Σ566) na 150+416+416 (Σ982) hodin a Vám by bylo na pracovišti dovoleno odpracovat kromě základní pracovní doby ještě cca 163 % z toho nejvyššího zamítnutého počtu hodin, tzn. 1 600 přesčasových hodin ročně?

  9. Dobrý den, je velice zajímavé se dostat i k jiným informacím, než které se objevují ve zprávách provozovatelů rozhlasového a televizního vysílání. Na odkazu
    https://www.zdravotnickydenik.cz/2023/10/dva-tabory-a-rozdilne-navrhy-budou-tahnout-mladi-lekari-a-sekce-mladych-lekaru-clk-za-jeden-provaz/ jsou uvedeny návrhy spolku Mladých lékařů v čele s předsedou Martinem Kočím, a to pro diskuzi na společném jednání s MPSV nad novelou zákoníku práce, a to například “aby další přesčasová práce nad 416 hodin ročně byla podmíněna navýšením hodinového příplatku na 400 procent průměrného hodinového výdělku, a to na přechodné období tří let. Služba trvající 16 hodin by poté měla být podmíněna příplatkem 100 procent průměrného hodinového výdělku s povinným volnem před službou. Co se týče 24hodinových služeb, ty by měly být povolené pouze o víkendech a svátcích, a to za podmínky příplatku 200 procent průměrného hodinového výdělku.”, s tím, že “Byla by škoda, aby jediným výsledkem další novely bylo navrácení 416 hodin ročního limitu přesčasů a legalizace 24hodinových služeb bez jakéhokoliv dalšího zlepšení našich životů”.

    Sekce mladých lékařů ČLK v čele s předsedou Janem Přádou se však vyjádřila k předloženým návrhům spolku Mladých lékařů odmítavě, a to zejména z důvodu, že by tento jejich požadavek vedl k odklonu od požadavku SML ČLK na navýšení odměn lékařů za práci v základní pracovní době.

    Tak tohle všechno lze považovat za vysoce nadsazené finanční požadavky jedné i druhé skupiny mladých lékařů. Je zvláštní, že jsem doposud nezaznamenal informace o návrzích spolku Mladých lékařů v R a TV zprávách a ani to, že ve skutečnosti existují dvě skupiny mladých lékařů, které mají různé názory na řešení finanční situace a přesčasových hodin ve zdravotnictví.

    • Je patrno,že jste placený tímto plátkem, abyste dementoval případně výtky lékařů. Znovu tedy v tomto případě já opakuji s plným čistým svědomím že jsem v akutním oboru ARO ( a ano bylo to od R. 1993 do r. 2001) odpracovala v periferni nemocnici ročně kolem 1400 hodin prescasu ročně,některé roky I 1600 hodin. Můžete tomu věřit či nikoliv nemám důvod si vymýšlet. Ono,když zůstanete na odd. Ve 3 lidech a střídavě si v těchto 3 lidech v létě si vždy 1 z nich vezme 14 dnů dovolenou,tak jste tak těch 14 dnů každý den v praci a obden sluzba. Nebudu Vám vysvětlovat,jak po takových 14 dnech vypadáte. Nevěřil byste stejně tomu. Ano,já se opakovat musím. Protože tomu asi nechcete rozumět. Znovu ale opakuji,vy jste evidentně placen,je to příliš odborne napsáno,nepíšete to jako nějaký laicky čtenář. Možná by bylo rozumně, se k tomu i přiznat přestože píšete,že to není až tak důležité. Ono to je důležité. Pokud nejste lekar,tak si to ani nedivedete představit. A ano,po těch 9 letech tehle hrůzy jsem z akutního oboru odešla,výhledově to takhle dopadne díky současné vládě i u mladých lékařů. Kdo bude moci odejde do soukromého sektoru. Můj názor na věc se vzhledem k mým zkušenostem nezmění. Navíc je nutno dodat že 70% absolventem je žen takže ženy asi ani nemohou celý život takhle sloužit. Ano,dnes asi tolik hodin prescasu,co jsme zažili my,již není,přesto,když má někdo 800 az 1000 hodin tak to MOV výhra není. Zaplacen má být lekar slušně za normální pracovní dobu plus třeba cca 8 hodin týdně přesčas. Nemůže ale 80000 Kč dělat s takovými hodinami prescasu. Jinak pro Vaši úplnou představu. Nyní bez služeb tarifní plat 10 let před důchodem 61740 Kč s 2 atestacemi. Zda se Vám že jsme přeplaceni?

  10. Dobrý den, dost těžko se dá k Vašim informacím vyjadřovat. Z Vašeho popisu situace však vyplývá, že jste na ARO periferní nemocnice pracovala 9 let s dalšími dvěma kolegy nebo kolegyněmi a odpracovala tak v letech 1993 až 2001 1 400 až 1 600 přesčasových hodin ročně. Z této situace lze dovodit, že tohle oddělení bylo dlouhodobě personálně podhodnoceno. Bez dalšího lze předpokládat, že i Vaši kolegové a kolegyně odpracovali stejný počet přesčasových hodin jako Vy, aby tak recipročně nahradili Vaši nepřítomnost v práci v případě Vaší dovolené, nemoci, ošetřování člena rodiny apod. Pokud tohle vedení nemocnice neřešilo, tak se z jeho strany jedná o velice závažné pochybení. Důvody neřešení tohoto stavu vedením nemocnice jste však ve svém příspěvku neuvedla a z mé strany by se tak jednalo pouze spekulace.

    Pokud se jedná o Vaše postěžování si na výši Vašeho tarifního platu ve výši 61740 Kč, a to s dvěma atestacemi, tak ten považuji za zcela přiměřený. Proč by měl být zásadním způsobem vyšší, například jak to navrhuje Sekce mladých lékařů ČLK v čele s předsedou Janem Přádou, ve výši 65 000 korun měsíčně pro začínající lékaře až po 130 000 korun měsíčně pro starší lékaře? U Vás a nejenom u Vás by měl být vyšší jenom proto, že máte titul MUDr. a dvě atestace, pokud to lze z Vašich příspěvků více méně vysledovat? A dotaz nemyslím špatně.

    Myslí mladí i starší lékaři na to, že ve společnosti jsou i jiné, jak vysokoškolské, tak i nevysokoškolské profese, které také potřebují sladit svůj pracovní a soukromý život a dle možností vydělat v základním tarifu tolik peněz, aby nemuseli mít dvě nebo více zaměstnání nebo brigád? Nemyslete si, že pouze lékaři se musí velice dlouze připravovat na své povolání. Týká se to i jiných povolání, a to jak na začátku pracovní kariéry, tak i v jejím průběhu.

    A není vhodné, aby jste diskutujícího, na kterého příspěvek reagujete, bezdůvodně již několikrát napadala, že je někým placen. Není to na úrovni.

  11. https://www.stream.cz/politalk-video/svymi-prescasy-zachranujeme-rozpocty-nemocnic-a-politiky-takhle-to-dal-nejde-rika-mlady-anesteziolog-64702849 DOPORUČUJI poslechnout. Víte,co mne mrzí na Vašich odpovědích,? Nemáte štábní kulturu představit se,co děláte. Dle Vašich odpovědi jste zcela jasné zainteresovan na 2. Straně. Velmi smutné. Ppddumenzovana odd. personálně ano,jsou. Myslíte,že za to může lekar? Myslíte že jste mohlo říci,že sloužit nebudeme? Je mi z Vašich odpovědi minimálně smutno. Ptala jsem se Vas co platy soudců politiků. Podívejte se i na platy obyčejných regionálních politiků,starostu dále ajtaku,právníků. Na začátku kariéry budiž,lekar má sbírat zkušenosti sloužit,ale po atestaci všude ve vyspělých zemích se mu adekvátně zvýší plat. Vy napíšete takovou nestydatost,že uvedeny tarifní plat je adekvátní. Při náročnosti studia,jak pre tak postgraduálního,plně samostatně zodpovědně práce je to trapné. Jinak většina odborníků kromě politiků samozřejmě se shoduje,že zskl.plat je třeba zvýšit. Asi žijeme oba na jiné straně planety. Děkuji že jste mi osvětlit svůj přístup alespoň vím jací nadi spoluobčané mají smýšlení.

  12. Dobrý den, štábní kultura ve skutečnosti znamená něco úplně jiného než je představování se na diskusním fóru. A není povinností pro diskutujícího se na diskusním fóru jakkoli blíže identifikovat. Neurážím Vás a pouze zde sděluji své názory. Pokud nedokážete vstřebat jiné názory na diskutované téma než máte Vy, tak to skutečně není můj problém. A nezměnil jsem je ani po dnešní vyhrané bitvě Sekce mladých lékařů ČLK nad premiérem ČR Petrem Fialou. Vím totiž velice dobře, proč na svých názorech trvám. Zdravotní péče se totiž i přes zvýšení platů lékařů pro obyvatele ČR nezlepší, jak se to mladí lékaři snaží navenek prezentovat jako jeden z důvodů pro zahájení vydírání Vlády ČR o zvýšení svých platů. A o vydírání až na hranu možného skutečně šlo. A máte pravdu, on čas ukáže, kde je pravda.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here