Vědci testují slibnou léčbu tinnitu pomocí elektropulzů a zvuků

0
816
zvuku
Foto:. Freepik.com

Vnímání šumů a jiných zvuků v uších známých jako tinnitus snižuje bimodální neuromodulace. Jde o novou a zatím testovanou léčbu pomocí různých zvuků a elektrických pulzů skrze sluchadla. Pacienti díky nim nevnímají otravné zvuky.

Nově testovaná metoda léčby tinnitu, jež spočívá ve stimulaci smyslových buněk, vykazuje podle amerických vědců nadějné výsledky. Někteří pacienti metodu označili doslova za zázračnou. Vědecké studie, které již prošly recenzním řízením, uvádí, že pacienti po používání inovativních zařízení pociťovali ústup symptomů. O nové terapii blíže informuje americký deník The Washington Post [WP].

Slibný léčebný postup má název bimodální neuromodulace. Vědci jej popisují jako snahu “přecvičit” mozek. Léčba spočívá v používání sluchátek, ve kterých hraje kombinace různých zvuků, a dalšího zařízení vypouštějícího jemné elektrické pulzy, například do jazyka. Takovýto zdravotnický prostředek podle odborníků pomáhá mozku soustředit se na zvuk ze sluchátek. Opakovaná aplikace metody, při níž mozek nevěnuje tinnitu takovou pozornost, by podle nich mohla nechtěnou aktivitu potlačit.

Nová metoda pracuje s pouštěním zvuků a elektropulzů

Vědci vyvinuli několik souprav pro experimentální léčbu pomocí bimodální neuromodulace. Dosavadní výsledky považují za slibné, píše WP. Studie, které již prošly recenzním řízením, uvádí, že pacienti po používání inovativních zařízení pociťovali ústup symptomů.

Tinnitus vnímají lidé často jako šumy, pískání nebo hučení v uších. U některých se objevuje syčení, tikání, cvakání nebo dokonce bručení a bzučení. Podle odborníků však u většiny pacientů nejde o skutečné zvuky. Proto jej lékaři nedokáží ani diagnostikovat a změřit. Jen minimální část pacientů trápí objektivní tinnitus. Tedy takové zvuky v uších, které dokáží specialisté přístroji jasně detekovat.

S chronickým tinnitem se již dvacet let potýká i Susan Rivasová z amerického státu Colorado, která za tu dobu vyzkoušela veškeré dostupné metody léčby otravného švitoření v uších. Nic ji od tinnitu ale neulevovalo. Po vyzkoušení bimodální neuromodulace ale pocítila zlepšení prakticky okamžitě. Rivasová uvedla, že tinnitus sice stále slyší, už jí ale nevadí.

„Je to tak trochu zázračné. Opravdu vám to změní život,” cituje pacientku WP.

Pravidelné nošení sluchadel prodlužuje délku dožití

Účinnost nové terapie však zatím není příliš probádaná. Zmíněné studie zveřejněné v odborných časopisech zabíraly poměrně malé počty účastníků. A vypracovaly je společnosti a výzkumníci, kteří léčebné soupravy vyvinuli. Testy dvou zařízení nezahrnovaly kontrolní skupiny. Odbornice v čele další studie uznala, že pacienty mohla tak nadchnout představa o léčbě, že zažívali placebo efekt.

Americký lékař James Henry, který se léčbě ušních šumů a tinnitu věnuje přes 30 let, označil dosavadní výsledky za zajímavé. Zároveň ale upozornil, že jakékoli závěry zatím zůstávají v rovině teorií.

„Nemůžeme vyloučit, že za těmito metodami stojí placebo efekt,” řekl.

Méně kofeinu, nikotinu a soli sníží i otravné ušní šumy

Specialisté na léčbu chorob ušních a nosních v praxi podle intenzity zvuku rozlišují tinnitus slabý až kritický. Při léčbě nemoci posuzují jeho dopady na běžný život pacienta, především jeho vliv na spánek a jeho kvalitu, omezení denních činností a celkový psychický stav pacienta. Lékaři upozorňují, že se může zdát, že zvuky v uších jsou jen banální hendikep, není tomu tak. Ušní šelesti vážně ovlivňují soustředěnost, paměť a fyzickou a psychickou kondici.

Ke zmírnění ušních šelestů obvykle podávají látky, které zlepšují prokrvení, například s obsahem ginkgo biloba. Dále vitamíny a ve vážnějších případech i sedativa. Současně doporučují snížit přísun kofeinu, nikotinu a soli. V léčbě pomůže i se vyhýbat hlasitým vjemům. Při vážnějších dopadech tinnitu na psychické zdraví pacienta lékaři doporučují navštívit psychologa. Jen výjimečně podle nich pacienti trpící ušními šumy vyžadují pomoc od psychiatra.

„Někdy se šelesty potlačují zevním generátorem šumu [tinnitus masker], který vysílá speciálně vyladěné zvuky mající překrýt či vymazat rušivě vnímaný zvuk. Lze jej nosit jako sluchadlo,“ upozornili již dříve na podobnou léčebnou metodu, jako nyní testují američtí vědci, odborníci z ORL oddělní pro choroby ušní, nosní, krční a chirurgie hlavy a krku Fakultní Thomayerovy nemocnice [FTN].

Ušní šumy či tinnitus vyvolá i stres a psychické napětí

Některým pacientům předepisují speciální terapii, při které se učí rušivé tóny vědomě nevnímat.

„Tyto metody jsou čistě symptomatické, zaměřené na potlačení symptomu tinnitu. Ve svém důsledku však neumožňují opravdové uzdravení,“ upozorňují lékaři z FTN.

Nejvíce ušní šelesty zmírní, nebo dokonce zcela odstraní, psychická pohoda pacienta, vyvarování se stresu, tvrdí lékaři.

Na příčinu tinnitu lékaři často nepřijdou

Šelesty v uších podle lékařů způsobují i ušní potíže a ztráta sluchu. Například zánět zevního zvukovodu, středoušní zánět nebo perforace bubínku. Ale třeba i porucha sluchu ve stáří, Menierova nemoc, poškození sluchu nadměrným užíváním ototoxických léků – analgetika, antibiotika, chemoterapeutika a antivirotika. Dále diuretika či psychedelické látky. Příčinou ušních šumů mohou být i neurologická a metabolická onemocnění. A jak již bylo zmíněno i psychiatrické nemoci nebo třeba lymeská borelióza.

„Bohužel se daleko častěji vyskytují případy, kdy příčina tinnitu není nalezena. I zde se často předepisují léky na ředění krve a podporu prokrvování, které však nevykazují žádný významný úspěch,“ zmiňují lékaři z ORL FTN.

Největší úspěchy při léčbě tinnitu podle jejich zkušeností z klinické praxe přináší psychické uvolnění a život bez stresu.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here