Výskyt syfilisu je v USA nejvyšší od roku 1950

0
421
syfilisu
Foto: Freepik.com

Epidemie syfilisu v USA neslábne. Počet hlášených infekčních případů naopak v roce 2022 vzrostl o devět procent. Zcela nečekaně ale přišla i dobrá zpráva. Výskyt kapavky ve Spojených státech vůbec poprvé za uplynulé desetiletí klesl.

Zhruba 59 000 zachycených případů syfilisu v USA v roce 2022 vykazovalo jeho nejinfekčnější formu. Z toho asi jedna čtvrtina připadala na ženy a jedna čtvrtina na heterosexuální muže. Uvádí to zpráva federální vlády o sexuálně přenosných chorobách, které se ve svém článku The US hasn´t seen syphilis numbers this high since 1950. Other STD rates are down or flat blíže věnuje agentura AP.

„Není zřejmé, proč počet nakažených syfilisem vzrostl o devět procent a proč stejnou měrou klesl počet případů kapavky,“ konstatuje americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC], které spadá pod tamní ministerstvo zdravotnictví.

Podle něj je až příliš brzy soudit, zda je pokles v jednom případě spojený s růstem v druhém případě. Upozorňuje ale na rostoucí výskyt syfilisu, který je nebezpečnější než kapavka nebo poševní výtok [chlamydie, pozn. red.]. Důvod je nasnadě. Má totiž větší dopady na homosexuály a bisexuální muže. A navíc se šíří i mezi heterosexuálními muži a ženami, které jej v končeném důsledku přenášejí na novorozence.

To, že jde o vážný problém, dokazuje skutečnost, že v roce 2022 úřady v USA zaznamenaly celkem 207 000 nových případů syfilisu. Což je meziroční nárůst o 17 procent. A jedná se o nejvyšší přírůstek zaznamenaný v USA od roku 1950.

„Statistika nezahrnuje pouze nejinfekčnější fázi onemocnění, ale také latentní případy a případy, kdy těhotná žena nakazila syfilisem svůj plod,“ upřesňují zástupci CDC.

Syfilis se nejvíc šíří v Jižní Dakotě

Syfilis je bakteriální onemocnění, které se může projevit jako bezbolestné boláky na genitáliích, ale může vést až k paralýze, ztrátě sluchu, demenci. Pokud se neléčí, končí nemoc až smrtí. Co se týče USA, velkou vlnu šíření syfilisu tam už ve 40. letech zarazila dostupná antibiotika. Nejnižší výskyt této nemoci úřady evidují v roce 1998. Současná situace ale má do ideálního stavu hodně daleko.

Dětí s vrozenou syfilis v USA přibývá. Selhal systém, tvrdí lékaři

„Je pravděpodobné, že se syfilis šíří v cisgenderové [protiklad transgenderu, pozn. red.] heterosexuální populaci, protože neprovádíme potřebné testování. Nehledáme ho,“ vysvětluje Philip Chan z Brown University, který je přednosta zdravotnického centra pro pacienty z komunity gayů, leseb a transgenderových osob Open Door Health.

Upozorňuje na to, že podle statistiky CDC se tempo růstu výskytu nejinfekčnějších typů syfilisu zvyšuje nejenom napříč americkými státy, ale i napříč rasami a etnickými skupinami, tedy amerických indiánů a domorodců z Aljašky. U těchto dvou skupin je tempo šíření nemoci vůbec nejvyšší.

„Vůbec nejvyšší výskyt případů je v Jižní Dakotě, kde je 84 případů na každých 100 000 obyvatel. To je dvakrát více než v Novém Mexiku, které je na druhé příčce tohoto žebříčku,“ říká.

Jeho slova potvrzuje lékařka a šéfka veřejné zdravotnické služby v Rapid City v Jižní Dakotě Meghan O´Connellová. Podle ní se téměř všechny případy onemocnění vyskytují mezi heterosexuálními lidmi.

„Problém je, že testování a léčení sexuálně přenosných nemocí v izolovaných kmenových společenstvích zatím zaostává a v době pandemie covidu se ještě zhoršilo,“ říká.

Co na šíření syfilisu v USA říkají úřady

Americké ministerstvo zdravotnictví loni svolalo výbor pro boj se syfilisem. Za úkol výbor dostal zastavení šíření sexuálně přenosných chorob především v regionech s jeho největším výskytem. Mezi ně patří Jižní Dakota a dvanáct dalších států.

Syfilis, příjice, lues, je pohlavně přenosná nemoc, za kterou stojí bakterie Treponema pallidum. Tato bakterie proniká kůží a přes sliznice do organismu a díky svému tvaru umí rychle proniknout do krevního oběhu a lymfatických uzlin. Napadá pak nejen kůži, ale také svaly, kosti a centrální nervový systém.

Ordinace pro chudé končí. Syfilis i svrab se mohou vymknout kontrole

Zpráva CDC se věnuje i méně se vyskytujícím sexuálně přenosným nemocem, a sice chlamydii a kapavce. Počet případů chlamydie byl v letech 2021 a 2022 relativně stálý a udržoval se na zhruba 495 případech na 100 000 osob. Pokles nemocnosti úřady evidují u mužů, a zvláště pak u mladých žen. Kapavky rovněž ubylo ve skupině mladých žen.

Odborníci ale neznají souvislosti, proč se počty nákaz kapavkou snižují. Došlo k tomu ve zhruba 40 státech, takže ať je příčina jakákoliv, čísla se odrážejí v celostátním měřítku. Testování na sexuálně přenosné nemoci se v době pandemie covidu neprovádělo. Odborníci se i proto domnívají, že právě to je důvod poklesu případů kapavky v roce 2020.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here