Bezdětné ženy jsou v české společnosti podezřelé, říká Pekarová

69
102428
bezdetne_zeny
Předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR a šéfka TOP 09 Markéta Adamová Pekarová promlouvá na akci Bezdětné ženy v byznysu. / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

„Jsem předsedkyní Poslanecké sněmovny a nemám děti,“ řekla na úvod debaty Bezdětné ženy v byznysu, kterou pořádala společnost Vodafone a organizace Czechitas, předsedkyně Poslanecké Sněmovny PČR Markéta Adamová Pekarová.

A dodala, že bezdětné ženy jsou v české společnosti podezřelé. Předsedkyně Sněmovny, která převzala nad akcí záštitu, ve svém krátkém vystoupení ale i upozornila, že ženy se nebojí žádného tématu.

„Ani takového, které se nás osobně dotýká,“ řekla odhodlaně a upozornila, že podle jejích zkušeností se na důvody bezdětnosti společnost obvykle ale už neptá mužů.

„A mě to přijde v dnešní době naprosto přežité,“ uvedla pak k diskuzi na téma, proč některé ženy nemají či nechtějí mít děti.

I když jde podle ní v otázce mít, nebo nemít děti v některých případech o dobrovolné, a v některých případech o nedobrovolné rozhodnutí každé ženy, v české společnosti se příčiny bezdětnosti u žen stále ještě zkoumají. A to podle jejích slov není správné.

„Moje osobní zkušenost navíc je, že ženy nejsou nikdy ve správném věku,“ řekla pak šéfka Sněmovny i TOP 09, která letos oslaví 40. narozeniny.

Ženy nejsou nikdy v tom správném věku

Markéta Adamová Pekarová dále vysvětlila, že po škole ženy hledají práci, kde se jejich zaměstnavatel často nejvíc obává toho, že nastoupí na rodičovskou dovolenou. Při přijetí matky s malými dětmi se zase obává absence kvůli nemocnosti dětí a zajišťování hlídání pro ně.

„No, a když děti odrostou, tak nejste v dobrém věku, stárnete, nejste dostatečně perspektivní a v ideálním věku,“ nastínila svůj pohled na postavení žen – matek.

„Přesně takto se společnost v České republice dívá na ženy,“ uvedla s tím, že pokud děti ale nemají, pak jsou v očích společnosti rovněž podezřelé.

Závěrem svého vystoupení zmínila, že její bezdětnost proti ní mnozí používají i jako nadávku.

„Dočtu se o sobě, že jsem jalová. Že jsem kariéristka, která děti ani mít nechce. A to je fuj,“ uvedla s tím, že ani k tématu bezdětnosti by se ženy neměly bát vyjadřovat.

Naopak podle ní mají o tématu otevřeně hovořit.

Úspěšné, ale bezdětné ženy v české společnosti

Veřejně o důvodech své bezdětnosti promluvilo na zmíněné debatě hned několik vysoce postavených a úspěšných českých manažerek. Jednou z nich byla Ilona Mančíková, partnerka společnosti Sotheby’s International Realty ČR.

Uvedla, že od dětství snila o tom, že vycestuje. A to se jí i podařilo. Práce, byznys a cestování jí však vzaly všechen čas a na mateřství zkrátka nedošlo.

„Nedokázala jsem si představit, že bych z toho vypadla, měli jsme s manželem úspěšnou firmu,“ nastínila situaci v době, kdy už její známé přiváděly na svět děti.

Argumentovala tím, že se narodila v roce 1977, na pracovní trh vstupovala v 90. letech, tedy v době velkých příležitostí a možností.

„Najednou tady byly obrovské možnosti a já se vezla na vlně objevování a možností,“ připomněla dobu, kdy po škole vstupovala na pracovní trh.

Mladí lidé se vzdávají dětí i kvůli ochraně klimatu

Čas ale, jak řekla, plynul. A došlo i na rozvod a nového partnera, se kterým kvůli vysokému věku na děti už nedošlo. Dodnes Ilona Mančíková hodně cestuje. Žije střídavě v Itálii a Česku.

„Jediný moment, kdy jsem si říkala, že dítě možná chci, bylo, když můj partner děti měl a já je chtěla, abych se vyrovnala té jeho bývalé ženě,“ odpověděla na otázku, zda o dítěti někdy vážně přemýšlela.

Rovněž vyzdvihla některé výhody bezdětnosti: „Byla jsem ideální zaměstnanec, protože jsem neměla děti a také ideální parťák.“

Na druhou stranu se ale kvůli tomu i často potýkala s útoky především od žen. To i od svých podřízených, které ve sporech argumentovaly, že jim nerozumí, protože nemá děti.

„Když si to člověk sám neprojde, tak to nikdy úplně nechápe… Každá žena má nějaký příběh a nikdo neví, jaký, a co za ním je,“ dodala.

I bezdětné ženy mají své ne vždy šťastné příběhy

O dalším důvodu bezdětnosti promluvila Dita Stejskalová, Business Director & Partner společnosti Ogilvy ČR.

„Můj příběh je jiný, já jsem v sobě nikdy neměla pud a potřebu mít děti,“ vysvětlila, proč nemá děti.

Nicméně se s Ilonou Mančíkovou shodla v tom, že určitou roli v její bezdětnosti sehrála již zmíněná 90. léta plná nových příležitostí.

„Já jsem ročník 1970 a po škole jsem měla najednou obrovské možnosti. […] Nedovedla jsem si představit, že bych se zastavila a měla děti,“ řekla Dita Stejskalová.

Na otázku, zda by své postoje změnila, odpověděla, že by se zachovala stejně.

„Nikdy jsem nezažila moment, kdy si žena řekne, ‚chci mít děti‘,“ řekla s tím, že stejně tak nikdy nepociťovala lítost nad tím, že žije bez dětí.

„Já si prostě vystačím,“ dodala.

Podstatně jiné důvody stojí za životem bez dětí u Veroniky Brázdilové, viceprezidentky pro firemní zákazníky společnosti Vodafone.

„Já děti mít nemůžu, ve třiatřiceti letech jsem si prošla předčasným přechodem,“ uvedla důvod života bez děti Brázdilová.

Lékaři jí nejprve nabídli otěhotnění s pomocí náhradního, tedy darovaného vajíčka.

„To pro mě bylo šokující,“ vysvětlila a dodala, že nechtěla, aby její muž měl dítě s jinou ženou a ona “jim ho pouze odnosila”.

Nakonec přeci jen s manželem podstoupili asistovanou reprodukci. Jako problém se ale ukázalo její zdraví.

„Proto jsme se s manželem rozhodli, že se dětí vzdáme. I tak žijeme plnohodnotné životy,“ řekla.

Některé ženy děti nechtějí, jiné je mít nemůžou

Svým příběhem do diskuze přispěla i Martina Hynková Vrbová, moderátorka a autorka knihy Žiju bez dětí a dnes matka třech dětí. I ona zažila období plné zajímavé práce, úspěchů a cestování. Později se s manželem rozhodli založit rodinu, avšak neúspěšně.

„A nedařilo se to ani s IVF. To bylo pro mě traumatizující. Měla jsem pocit, že jako žena selhávám,“ popisuje období, kdy se s manželem neúspěšně pokoušeli počít dítě.

Nakonec se začala smiřovat s tím, že matkou nikdy nebude. A jak řekla, ohromně se jí ulevilo.

„Najednou jsem sejmula šest let plných pokusů, stresu a traumatu. Byl to obrovský pocit svobody,“ popisuje moderátorka.

Asi rok poté se rozhodli s manželem pro adopci a za půl roku od adopce moderátorka otěhotněla přirozenou cestou. A dnes má tři děti.

„Když jsem se s tím smířila, ale stále jsem chtěla být matkou, tak to začalo jít. Už jsem nešla proti proudu,“ sdílela veřejně svůj životní příběh Martina Hynková Vrbová.

Veronika Táchová

69 KOMENTÁŘE

  1. Já v žádném případě neřadím Pekarovou mezi úspěšné bezdětné ženy.U mě je to protivná narcistka a stará panna

    • A přesně kvůli takovým jako jste Vy, je třeba tohle téma otevírat a zbavit se konečně předsudků. Bezdětná neznamená ani sebestředná ani stará panna, naopak je mimořádně omezené vnímat ženu jen jak stroj na plození dětí.

      • a nic naši společnosti nedají,jen jejich sobectví je zajímá,ale že většina žen ,dala naší společnosti děti,a tak pomohla přežít Č.R.

        • Jaké pak sobectví? Je to její svobodná volba a nemá žádnou povinnost to nikomu ani vysvětlovat. kdopak si myslíte, že platí ty vaše mateřské, přídavky, rodičovské? Právě ti, co děti nemají a na rozdíl od těch s dětma platí nemalé daně. Takže bych to vyrovnala – každý pěkně za své. Ti co mají děcka nechť si do nich investují svoje peníze na stáří. A ti co děcka nemají, tak snížit daně, protože už dnes se o sebe starají sami a rozhodně je dost pochybné, že mnohočetné rodiny jim v budoucnu něco zaplatí!!!

      • U ní to není o tom, že nemá děti, ale o člověku jako takovém…je to člověk sebestřetný, chladný atd….bez ohledu jestli má děti nebo nemá….i když žena co má děti vše cítí prostě nějak jinak…

        • Zatímco matky s dětmi jsou vždy srdečné, nesobecké, vřelé a srdečné ke všem potřebným. Ano, ženská s dětma to cítí jinak, protože dyž je náhodou odpovědná, tak se má co ohánět, aby se o ně postarala. A když zodpovědná není, tak ty děcka hodí na krk státu a ten jí platí přídavky, sociální, zdravotní, nekonečnou rodičovskou nejdelší na světě…

      • Žena, není stroj na plození. Žena je žena. A patří na tento svět stejně, jako muž.
        A díky současným pomatencům, zaniká jedno i druhé? Ne, nezaniká. Ti současní pohlavní umělci by si měli vyhraničit svůj svobodný svět a tam se pozoruhodně křížit, množit. Ale neměli by mít možnost, ničit život ostatním. Ani necpat do hlaviček malých dětí, aby se z jejich nezralým rozumem, snažily experimentovat.
        To co říkám, není omezování svobody, ať si najdou ten svůj Ráj a jdou.
        Přeji všem i těm zmíněným, aby už měli klid, každý jinde.

    • Pekarová očividně trpí silnou paranoiou. Nejsem psychiatr. Ale u ní je to očividné. Navíc je příliš zahleděná do sebe. Ve vládě taková osoba nemá co dělat. Kdyby byla aspoň hezká, že by tam byla na okrasu….

      • Paní Pekarová, bezdětné ženy jsou věsměs docela nešťastné, ale to prosím neplatí na Vás. Váš problém je v tom, že spolu s Černochovou sloužíte této vládě, která podporuje válku, která je možná i částečně spravedlivá, ale podle mě jen proto, že ji vede Putin a cílem je dostat NATO na hranice Ruska. Jsem přesvědčen, že i v Rusku (nevím jak na UA, tam jezdíte Vy) je dost těch kteří ji nechtějí, především ruské mámy. Už Vás obě vidím, jak s radostívyprovázíte svého syna do takové války.

  2. Jak typické pro tuto osobu. Zvedá témata které nejsou problémem ve většinové společnosti. Upozorňuje na sebe a svojí hloupost ať už se děje cokoliv a snaží se překrýt svoje skutečné přešlapy jak ve funkci tak v osobním životě. Snaží se mistrovat lidi kterým je spíš pro smích. Škoda že jim je dáván prostor místo lidí kteří mají co říct. Ale doba už je takhle divně vykloubená dlouho.

  3. Pekárová zatoužila po”karieře” a děti dala stranou.Starou panou snad ještě ne,ale její chování tomu napovidá.Horší pro ní bude budoucnost,vypadne ze Sněmovny a ani pes po ní neštěkne.

  4. Co se týká Pekarky, tak je to klasický příklad člověka, který když nemá děti, tak jede systém po mě potopa. Nebere ohledy na ostatní a taky ji chybí mateřský pud, kterým my co máme děti se snažíme dělat věci tak, aby tu bylo pro naše potomstvo bezpečno. Tento magor je válečný štváč, vítač inteligence z východu a o sociálním cítění se netřeba rozepisovat.

  5. Soudružka surikata MPA , je hloupá kariéristka ,prodejkyně mobilních telefonů – ilustruji její omezenost a hloupost :k smíchu je jeden její výrok o mobulech “od Iphonu” ona která je zaujatá proti Číně ani neví ,že 99 % mobilů se vyrábí v Číně !!!!!

  6. Tady ale nikdo nekritizuje bezdětné ženy. Kritizujeme Markétu, který to, že je narušená kouká z očí 😉 Kdyby měla zdravotní problémy, všem by to omlátial o hlavu a nikdo by nemoh říct ani prd. Nebo kdyby řekla, že se snažej ale zatim se nedaří. U ní je to stopro rozhodnutí děti nemít. Dost možná i zachraňuje planetu, ale já sázim na horší scénář. Je to fakt probém, když politik který má na starosti budoucnost národa je misantrop. 😉 A to je věc, kterou těžko přizná… proto mlží.

    • Myslím, že denně každý z nás potkává spoustu ženských, u kterých si řekneme, že by nikdy děti mít neměly. A přesto je mají, protože si z tohoto státu dělají přes děcka dojné krávy. Vychovávají pochybné jedince, co končí v lepším případě na pracáku, v horším v kriminále a vyrábějí další a další potomstvo závislé na sociálních dávkách. Za úplnou katastrofu považuji to, když si vědomě pořizují dětí, které po nich získají závažné genetické poruchy. Všichni pak natahují ruku po státu a chtějí sociální příspěvku, léčbu zdarma, levné bydlení a další výhody, o které se nezasloužili. tato destruktivní sociální politika tento stát jednou zničí. Jak k tomu přijdou lidé, kteří se o své děti řádně starají, jsou zodpovědní, poctivě odvádějí daně státu a vychovávají své děti a ve výsledku vlastně sponzorují nezodpovědné jedince? Nemít děti je minimálně stejné právo jako je mít. Ale co je v tomto Mamateroru víc ? Mizerná matka je v této společnosti ceněna více, než vzdělaná ženská bez dětí! Tak to jsme úplně v háji.

  7. Nic žádné nevytykam,ale pokud žena nemá zdravotní,či jiný závažný problém mít děti,tak si myslím,i v zachování rodu,státu a české společnosti,by děti měla mít.Soucasny stav české společnosti,propopulační politika,ekonomická situace a otázka bydlení zapříčiňují,že klesá počet narozených dětí,což pro budoucnost jak národa tak společnosti není dobře.O to horší,kdyby kvůli realizaci žen ať už jakýmkoliv způsobem a z jakéhokoliv důvodu,se rodilo ještě méně dětí.Ale znovu nikomu,žádné ženě nic nevytykam,jen upozorňuji na problém naší spolecnosti

    • Je to každého věc, zda má nebo nemá děti. A hodně mne obtěžuje, když se ze svých daní a odvodů musí prostřednictví státu starat o cizí děcka nezodpovědných rodičů. Zachování takových rodů není na místě, i v minulosti přežili jen ti silní a schopní své potomky uživit.

  8. Celá řada komentářů se naváží do ŽEN, které nemají ( z různých důvodů) děti. Proč se nikdo nenaváží do bezdětných mužů? Mám dvě děti a jsem za ně nesmírně šťastná. Ale NIKDY by mě nenapadlo soudit jiné za to, že děti nemají.

    • Milá Marie, věc se má tak, že Vy jste kvůli svým dětem leccos musela v životě obětovat a podřídit potřebě vychovat další generaci, díky níž jednou budeme mít klidné stáří. Díky nim můžeme očekávat, že společnost bude fungovat dál i když my už nebudeme mít sil to zajistit. Nejde jen o vyplácení důchodů, jde i to, že někdo bude řídit autobus, sedět za kasou, nebo třeba vykovávat manažerskou funkci ve společnosti Ogilvy. A to zajistí jedině děti nás rodičů a spoléhají na to i ti, kteří se rodiči nestali.
      Bezdětné ženy v podstatě nadávají na to, že se Vám tohoto uznání za Vaši zásluhu dostává. Prostě očekávají, že výchova dětí nebude ve společenské prestiži ženy hrát naprosto žádnou roli, jako by to nic neznamenalo.

      • To se ale mýlíte. Tato společnost se začíná měnit na mamateror. Nikde není žádná záruka, že děti budou vždy kvalitní zárukou zachování společnosti a jejím přínosem. Přesto většina státních příspěvků jde na rodiny s dětmi, slevy na daních, výhody, nepracujíc rodiče žijí ze sociálních dávek a nikdo to nezohlední. Jistota návratnosti není však u všech stejná. Nejhůře na tom jsou rodiny poctivě pracujících rodičů, co nečerpají žádné dávky. Přesto všichni v zájmu dětí mají stejná práva na vzdělání, zdravotní péči a i sociální zabezpečení. Proč jedni rodiše musí dotovat ty jiné, méně zodpovědné?

  9. Víte kolik jsem zažila lékařských vyšetření….kolik marných pokusů….kolik zklamání…kolik slz…
    kolik ” dobře míněných rad” jsem vyslechla …ano, taky patřím k těm bezdětným ženám…úmrtí manžela zhatilo i adopci …
    Později jsem si i vyslechla výčitky, že přeci nemohu vědět, co cítí matka …když děti nemám…
    Sestřiny děti mě nahrazují moje vlastní a jejich problémy i radosti prožívám s němi a i za ně…
    Myslím si , že žena by měla ,pokud ji příroda nezabrání, porodit aspoň jedno dítě…
    Jak jinak bude naše společnost existovat , když v ní neporostou další generace….
    Když každá nadaná žena dá přednost kariéře před dětmi,tak budeme mít další generace jenom z té méně obdařené vrstvy?? Kam ta společnost půjde….
    N
    Mám pocit, že dnes chtějí mladí dlouho studovat, potom budovat kariéru, cestovat …a až možná potom děti…no a když to zrovna nejde , tak už si tak zvyklí na své pohodlí, že zůstávají bezdětní….

    • Neodsuzovat, co je špatně? Pořídit si dítě s prvním mamlasem nebo čekat na chlapa s kým se nebudu bát děti mít…. když ho najdu ono to třeba nejde, co teď? Ženská čeká léta, než se to povede, pak zkusí třeba IVF a aby nemusela odpovídat na blbé otázky tak říká, že prostě děti nepotřebuje, je sice za kariérní krávu, ale má klid. Každopádně neustálé dotazy nikomu neprospívají a už vůbec ne zdárnému průběhu akce. Nebuďte tak protivní

      • Přesně, proč by každá ženská musela mít děti. kdo by pak přispíval na děcka těch, co se ně stará sociálka?

    • Napsala jste to přesně, bohužel stejný případ jsem měl v rodině, ale s dobrým koncem, když se mu ve 40 ti letech narodila dcera.

    • Nemusíte se omlouvat, ani nikomu nic vysvětlovat. Je to čistě vaše věc, ale chápu, že jste se setkala se spoustou urážlivých reakcí. Tahle společnost si myslí, že rodit děti je to nej nej… No není!!!

  10. Ing. Pekarová, uvědomuješ si vůbec že urážíš všchny ženy co nemohou mít děti? Tyto ženy by zoufale děti chtěly, ale z určitých důvodů otěhotnět nemohou. Bohužel. Já jesem o jedenadvacet let starší než ty a jsem z devíti dětí, ty nemáš ani jedno, proč? Se ptám za všechny ty ženy co nemohou otěhotnět a mít alespoń jedno děcko a znám jich docela dost. A tímto člankem si je pěknš naxxxla!!! Měla by si rezignovat na svou funkci šéfky poslanecké sněmovny ČR, protože co vypustíš z tvé nevymáchané hxxy tak děláš akorát ostudu tohoto státu a kryješ to svou funkcí predsedkyně PS ČR.

  11. Stejné stigmatizaci v naší společnosti čelí muži, kteří se rozhodli dobrovolně nechodit do práce. Proč by vágus, který strávil celý produktivní život na podpoře, neměl požívat stejné společenské prestiže jako Business Director & Partner společnosti Ogilvy ČR?

  12. Tahle žena ať se radši nemnoží!!! Ať redakce zajede do Svitav, zeptat se sousedů a hlavně rodičů co si o ní doopravdy myslí! Nebo běžte se zeptat ji kdy naposledy přijela jako normální člověk do svého rodného města… Myslím si že otec lituje že ji neutřel do záclony… Jak se za ní stydí!!!

  13. Nejsou podezřelé, ale většinou se pak derou do vedoucích pozic, kde se rozhoduje. a tím pádem, že jim chybí přirozenost a souznění s přírodou pak dělají rozhodnutí co lidem jen komplikuje život. to je celé. Aby byly bezdětní jako ona. Takže škodí.

  14. Bezdětné ženy nejsou v české společnosti podezřelé, ale podezřelá jste vy z hlouposti a neshopnosti, paní Pekárová

  15. V tomto s ní souhlasím. Každopádně ona dítě dříve dlouho chtěla a když se povedlo, šla na potrat, protože měla zrovna novou práci,..

  16. Nemusíte se omlouvat, ani nikomu nic vysvětlovat. Je to čistě vaše věc, ale chápu, že jste se setkala se spoustou urážlivých reakcí. Tahle společnost si myslí, že rodit děti je to nej nej… No není!!!

  17. Ve vašem případě je lepší se nemnožit…Asi byste byla špatná i jako matka.. Protože nejste dobrá vůbec v ničem ..Ale aspoň že to víte a děti nechcete

  18. Markéta Adamová Pekarová (TOP 09) říká, že bezdětné ženy jsou v české společnosti podezřelé, ale ona sama žádné nemá. To víte, lidi. Nikdy nebyla příliš bystrá (tzn. chytrá)…

  19. Mě je se surikaty Pekarové na blití. Hlavně ten její komentář “dejte si 3 svetry”. Nebo “stát není zaopatřovací ústav”. Stát vše zdaní a pak si má peníze nechat pro tyto surikaty co vládnou nebo jak to mám chápat?

  20. pani Pekarova,je tak leda uspesna ve svych vyrocich,treba oblecte si teply svetr. myslim, ze se tehdy zapsala do hostorie a nicim jinym. A kazdymu je uplne jedno, jestli ma deti, spis mozna diky bohu, ze ne.

  21. Všichni zapomínáte na historickou skutečnost. Aby národ nevymřel musí připadat na jednu ženu 2,5 dítěte! Což souvisí s argumentem, že v budoucnu nebude na důchody. Když jsem se před 70 roky zeptal táty, proč jsme jen tři bratři odpověděl? Jeden je za mne, druhý je za mámu a třetí je pro stát! Dnes se ptám, kde se vzal tento názor u člověka narozeného v roce 1911? Byl vyučený truhlář s pokračovací školou a kvůli lásce ke koním skončil u Finanční stráže. Asi vzal za vlastní co prezident T.G. Masaryk tvrdil, že rodina je základ státu!

    • Množit se jen kvůli důchodů je tedy hodně velký nesmysl! Důchody v současné podobě jsou přežité a měly by se zrušit. Jako současný důchodce vím, o čem mluvím. Jako pracující plátce daní dotujeme kdekoho, ale v důchodu z toho vidíme minimum. Babka s malým příjmem a dotovanýma fakanama má stejný důchod jako ten, který pracoval, odváděl daně, žádné dotace nedostal – to je politika dnešní úplatné vlády. A když to nemá v důchodu, dostane to v příspěvku na bydlení nebo v podobném nesmyslu. Jediné řešení jsou individuální účty, ať si každý užívá za to, co do systému vložil. Živit nemakačenka a zbytečné úředníky nepotřebujeme!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here