Domácí komunitní péči rodičky roudnické nemocnice vítají

0
251
domaci_komunitni
Foto: Freepik.com

Domácí komunitní péči budoucím rodičkám stejně jako novorozencům a jejich matkám nabízí od konce loňského roku roudnická porodnice. Nově zavedenou službu ženy vítají. Novinkou oddělení je i porodní gauč a nová porodní lůžka.

Součástí porodnice Nemocnice Roudnice nad Labem je od loňska Centrum porodní asistence. V něm o budoucí rodičky pečují již od 36. týdne těhotenství porodní asistentky. to ale za podmínky, že těhotným ženám do jejich péče dovolí přejít lékař s ohledem na jejich zdravotní stav. Porodní asistentky ženy nejen připravují na porod, ale následně je jím i provází.

„Právě individuální přístup a rodinné prostředí je to, co od nás ženy nejvíce očekávají a kvůli čemu jezdí právě do Roudnice,“ říká k novému Centru porodní asistence primářka roudnické porodnice Mária Tkáčová Procházková.

Zároveň upozorňuje, že Centrum spolupracuje a je v úzkém propojení s lékaři. V případě jakýchkoliv komplikací se proto těhotné ženě dostane okamžitá lékařská péče. Novinkou v roudnické porodnici je rovněž chystaný pokoj pro alternativní porody vybavený porodním gaučem a speciální porodní postelí.

Domácí komunitní péče v roudnické porodnici

Velkému ohlasu ze strany rodiček i žen v prvních týdnech po porodu se dostává domácí komunitní péči. Jde o zdravotní službu, kdy porodní asistentky dojíždějí za rodičkami přímo domů, aby je připravily na brzký porod. Součástí této péče je ale i dojíždějí za matkou po porodu, aby mohly co nejdříve opustit porodnické oddělení nemocnice. Součástí této péče je poporodní kontrola samotné rodičky. Toho, jak se cítí, s čím konkrétně potřebuje v prvních dnech po porodu pomoci, a jak se daří miminku.

„Pokud jde o domácí komunitní péči o maminky i děti, tak v této chvíli jsme první porodnicí v regionu, která vůbec něco takového nabízí. A zájem je skutečně veliký,“ říká primářka Tkáčová Procházková.

I komunitní domácí péče před a po porodu podle primářky pomáhá udržet vysokou bezpečnost poskytovaných služeb pro matku a dítě.

„A ženy mají jistotu, že v případě potřeby budou mít k dispozici potřebnou podporu a pomoc i v domácím prostředí,“ vysvětluje.

Císařský řez je mimořádný zásah, ne standard, upozorňují lékaři

Ještě letos na jaře se rozšíří služby roudnické nemocnice v oblasti péče o matku a dítě i o fyzioterapii. Tu nabídne oddělení ženám ambulantně nebo přímo při pobytu v porodnici. K dalším podpůrným službám rodiček patří uvolňovacích techniky pomocí aromaterapie a bylinné napářky. Aktuální novinkou je čerstvě zavedené rebozo [uvolňovací cviky, pozn. red.]. Jmenované služby a techniky pomáhají k uvolnění ženy, a tak i k lepšímu průběhu porodu bez nutnosti podávání léků. A například zmiňované napářky snižují riziko nutnosti nástřihu hráze a porodních poranění.

„Samozřejmě i tak jsou situace, kdy se nelze například ze zdravotních důvodů vyhnout porodu císařským řezem. Pak ale jednoznačně dáváme přednost takzvanému laskavému císařskému řezu,“ doplňuje primářka Tkáčová Procházková.

Zhruba jedna třetina žen podle statistik porodnice loni využila možnost absolvovat předporodní kurzy nebo cvičení pro těhotné. A polovina z nich pak v Roudnici využila i možnost vedení porodu porodní asistentkou.

V Roudnici se loni narodilo 364 chlapců a 349 dívek

V porodnici roudnické nemocnice loni přišlo na svět 713 dětí v téměř vyrovnaném poměru chlapců a dívek. Chlapců se narodilo 364, holčiček pak 349. Z toho 86 procent žen přivedlo na svět své miminko přirozenou cestou. Nejčastějšími chlapeckými jmény byl Tomáš a Jan, zatímco u dívek to byla Ema a Anna.

„Nejmladší mamince u nás bylo 18 let, nejstarší pak 45. Celkově se ale zdá, že trend zvyšování věku rodiček se zastavil,“ poznamenává primářka Tkáčová Procházková.

Přirozeně v Nemocnici Sokolov porodí 80 % žen

Což považuje za dobrou zprávu, jelikož s přibývajícím věkem roste riziko možných komplikací v těhotenství i při porodu. Nicméně na hodnocení, zda jde o „náraz“ na přirozenou biologickou hranici či o změnu v chování rodičů, je podle ní ještě příliš brzy.

„Na nějaké rychlé hodnocení, proč se ten růst zbrzdil je ještě brzy. To ukáží až následující roky. Co je ale jisté, že se i u nás loni poprvé mírně projevil celostátní propad v porodnosti,“ dodává.

Přesto podle jejích slov patří Roudnice ke stálici mezi porodnicemi, kam ženy už roky dojíždí za péčí i stovky kilometrů. A malinko poklidnější atmosféry zaměstnanci využili k tomu, aby si našli čas i na zavádění zmiňovaných novinek.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here