Maria Branyasová, nejstarší člověk na světě, zvládla i covid-19

0
651
nejstarsi_clovek_na_svete
Maria Branyasová a předseda katalánské regionální vlády Pere Aragonès. / Foto: P. Aragonès

Nejstarší osoba na světě, Španělka Maria Branyasová, oslavila v pondělí 4. března 117. narozeniny. Je sice na invalidním vozíku a hůře slyší, jinak ale netrpí ani netrpěla žádnými vážnými nemocemi. A zvládla i infekci covid-19.

O 117. narozeninách Marii Branyasové informuje španělská tisková agentura EFE. Na sociální síti ji “osobně” poblahopřál i předseda katalánské regionální vlády Pere Aragonès.

„Všechno nejlepší, Maria! Nejstarší člověk na světě žije v Olotu a dnes je mu 117. Je nám ctí, že je Maria s námi,“ vyjádřil blahopřání na síti X Aragonès.

Maria Branyasová žije od svých 92 let v domově s pečovatelskou službou ve městě Olot v provincii Girona. Za nejstaršího člověka na světě ji úřady uznaly od ledna 2023, kdy ve 118 letech zemřela Francouzka Lucile Randonová. Té se říkalo “sestra André”. I Randonová prodělala onemocnění covid-19. Stalo se to krátce před jejími 117. narozeninami.

Rekord nejdéle žijící osoby zatím stále drží Francouzka Jeanne Calmentová, která zemřela v roce 1997 ve věku 122 let.

I přes nebývale vysoký věk Maria netrpí a neléčí se s žádnými vážnými ani chronickými nemocemi, jako je cukrovka 2. typu nebo nemoci srdeční soustavy. Přirozeně se hůře pohybuje, proto užívá invalidní vozík. Vzhledem ke svému stáří i hůře slyší, žádné jiné zdravotní problémy ji ale netrápí. V době šíření koronaviru dokonce prodělala onemocnění covid-19.

O Mariu se zajímají odborníci na genetiku

Maria Branyasová se narodila 4. března 1907 v americkém San Franciscu. Její rodina ale měla španělské kořeny Do Katalánska se tak vrátila se svojí rodinou ještě jako dítě v roce 1915. O jejím stavu informuje na sociálních sítích právě informuje její rodina.

„Dobré ráno, světe. Dnes je mi 117 let. Dostala jsem se až sem,” napsala na síti X jménem oslavenkyně její rodina v den jejích 117. narozenin.

A přidává citát misionáře Pereho Casaldàliga: „Stáří je svého druhu svátost. Ztrácíte sluch, ale cítíte víc, protože nasloucháte životu, ne hluku. Ve světle smrti získává život specifickou, více definitivní váhu.”

Od svého narození v roce 1907 zažila Maria dvě světové pandemie, a sice španělskou chřipku a v již pokročilém věku pandemii covid-19. V paměti má i španělskou občanskou válku [1936-1939] a pamatuje i poválečné období a Frankovu diktaturu [1939-1975].

Chřipkové viry mají na svědomí stovky milionů životů

 

Zdravotní stav nejstaršího člověka na světě, Marii Branyasové, vzbuzuje zájem veřejnosti i odborníků na genetiku. Vědecký pracovník v oblasti genetiky Manel Esteller a současně ředitel Výzkumného ústavu leukémie Josepa Carrerase už se s ní osobně spojil a před několika měsíci shromáždil její biologické vzorky. Z jejich analýzy chce sledovat strukturu a specifika jejího genomu. A zjistit, proč její organismus úspěšně odolává nemocem i v tak vysokém věku.

Výsledky studie podle Estellera můžou ostatním vědeckým týmům pomoci pochopit procesy stárnutí v těle a jejich vliv na rozvoj nemocí. Jako je rakovina nebo demence.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here