Jak zní černý kašel? Dost jinak než kašel při běžném nachlazení

0
14255
cerny_kasel
Foto: Freepik.com

Od ledna se u nás černý kašel potvrdil u 1 666 osob a lékaři hovoří o pertusovém roku. Typicky se nemoc projevuje dávivým kašlem, kdy pacient doslova lapá po dechu, někdy ho provází i pískot. Mezi záchvaty nejsou obvykle jiné příznaky.

K hlavním zdrojům nákazy černým kašlem nyní patří podle Státního zdravotního ústavu [SZÚ] převážně dospívající a dospělí. U nich se totiž na nákazu bakterií černého kašle [Bordetella pertusis] kvůli nejasným příznakům vůbec nepřijde. Anebo přijde, ale až po delší době, kdy už nakazili část svého okolí. Což je problém.

Mezi lidmi se tak černý kašel snadno šíří. K nákaze postačí pouhé zakašlání, kýchnutí nebo mluvení, při kterém nakažený vylučuje bakterii v miniaturních kapénkách. A lidé se slabší obranyschopností organismu či malé děti se nakažlivým látkám, které produkuje zmiňovaná bakterie jen těžko ubrání. Pak u nich dochází k dávivému a život ohrožujícímu kašli.

„Toxiny napadají a porušují sliznice dýchacích cest, výstelku průdušnice a průdušek, a pronikají také do krve,“ říkají lékaři Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.

Záchvaty černého kašle přicházejí často v noci

Na černý kašel mají lidé podle odborníků pomýšlet vždy, když suchý a dávivý kašel trvá déle než jeden týden. Záludnost onemocnění spočívá podle epidemiologů i v tom, že na začátku se pertuse neboli černý kašel projevuje jako běžné respirační onemocnění. I s rýmou, slzením, kýcháním, bolestí v krku a se zvýšenou teplotou.

„Ale dominantní je rozvoj záchvatovitého, obvykle suchého kašle, s rudnutím až modráním zejména v obličeji. Může se objevit krátká zástava dechu, po které následuje hlasitý, zajíkavý nádech připomínající zakokrhání kohouta,“ popisují hlavní projevy černého kašle.

Kašel je podle nich v některých případech tak silný a dusivý, že končí vykašláním hlenu nebo zvracením. Obvykle se záchvaty kašle zhoršují v noci, kdy je pacient v klidu. K lékaři by pacienta mělo přivést i to, že na kašel nezabírají běžně dostupné a volně prodejné léky.

„Mezi záchvaty kašle pacient nemá obvykle žádné příznaky. To je důležité odlišení od respiračních viróz nebo alergických stavů,“ radí lékaři, jak rozpoznat nákazu černým kašlem od běžné nemoci dýchacích cest.

Černý kašel se loni potvrdil u měsíčního dítěte i 96leté ženy

Pokud se nezačne s léčbou černého kašle včas, obvykle naordinováním cílených antibiotik, pak trvá kašel tři měsíce i déle. U zdravotně slabších osob, a především pak novorozenců a neočkovaných dětí znamená nákaza černým kašlem ohrožení na životě. Dávivý kašel u nich vede k rozvoji dalších komplikací.

Černým kašlem se letos nakazilo 36 dětí do 1 roku věku

Nemocnost černým kašlem od začátku letošního roku v ČR prudce roste každý týden. Zatímco v prvním letošním týdnu se jím nakazilo pětadvacet osob, v posledním 9. týdnu se potvrdilo 449 nově nakažených. Letos se podle dat SZÚ [k 3.3.] černý kašel kumulativně potvrdil u 1 666 osob napříč všemi věkovými skupinami. Avšak nejvíce nakažených je mezi mládeží ve věku 15-19 let, na které připadá bezmála třetina všech případů černého kašle.

Podle odborníků bakterie černého kašle nejvíce ohrožuje děti do čtyř měsíců věku, které ještě nejsou plně naočkované. A jejich imunita nedokáže nemoci dobře odolávat. Letos se černým kašlem v Česku nakazilo šestatřicet dětí ve věkové skupině do jednoho roku.

„Ochrana dětí během prvních šesti měsíců života je možná díky očkování těhotných žen v souladu s naším doporučením a včasným zahájením očkování novorozenců hexavakcínou,“ uvádí k ochraně novorozenců před černým kašlem Česká vakcinologická společnost ČLS JEP ve svém doporučení.

Přibývá černý kašel. Epidemiologové hovoří o pertusovém roku

Rovněž především v současné době považuje za důležité dodržet přeočkování v pěti letech věku dítěte.

„Přeočkování žen je vhodné během každého těhotenství,“ dodávají vakcinologové.

Co do regionálního šíření pertuse, tak se nejvíce nákaz letos potvrdilo v Jihočeském kraji [357] a ve Středočeském kraji [258x]. Dále v Kraji Vysočina [253] a v Pardubickém kraji [216]. Naopak nejméně onemocnění vykazuje Plzeňský [18] a Karlovarský [5x] kraj.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here