Přibývá černý kašel. Epidemiologové hovoří o pertusovém roku

1
7871
epidemiologove
Foto: Freepik.com

Nových pacientů s černým kašlem v Česku od začátku roku každý týden přibývá. Za necelých sedm týdnů letošního roku epidemiologové hlásí téměř 700 případů černého kašle. Nejvíce se obávají o malé děti bez dokončeného očkování.

Nejen spalničky, ale nyní už i černý kašel neboli pertuse dělají vážné starosti českým epidemiologům. Každý týden totiž rostou počty nově nakažených. Od nového roku k 13. únoru u nás laboratorní testy potvrdily 698 pacientů s černým kašlem. A počty týdenních záchytů stále rostou. Zatímco v prvním lednovém týdnu jich přibylo osmadvacet, v druhém týdnu už jich bylo dalších 79. A například v posledním uzavřeném 11. týdnu [6. kalendářní týden] přibylo 188 pacientů s černým kašlem napříč věkovými skupinami.

„Pokud by tento nárůst pokračoval stejným tempem, lze předpokládat, že by na konci roku 2024 mohly celkové počty dosahovat tři až čtyři tisíce případů černého kašle,“ varuje epidemioložka Státního zdravotního ústavu [SZÚ] Kateřina Fabiánová.

Takový odhad považuje za velmi reálný. To i s ohledem na předchozí takzvané klidové období pandemie covidu, kdy se u nás potvrdily pouze desítky případů pertuse ročně.

„V období pandemie zasáhla do vývoje většiny infekčních nemocí, černý kašel nevyjímaje, protiepidemická opatření. S tím došlo v některých oblastech k poklesu proočkovanosti,“ poukazuje na jednu z možných příčin současného šíření černého kašle lékařka.

Konkrétní příčinu šíření nemoci ale epidemiologové neznají. Zřejmé ale podle nich je, že v populaci obecně vzrostl počet vnímavých jedinců. Mezi nimi se pak tato vysoce nakažlivá nemoc snadno šíří.

Letos se černým kašlem nakazilo 16 dětí do jednoho roku

„Je tedy třeba se s nejvyšší pravděpodobností připravit na pertusový rok,“ říká Kateřina Fabiánová.

Do Informačního systému infekčních nemocí [ISIN] od počátku ledna 2024 do 13.2. přibylo 698 případů černého kašle. Onemocnění podle dat SZÚ zasahuje všechny věkové skupiny od kojenců po seniory. Avšak nejvíce se infekce šíří mezi teenagery ve věku 12 až 18 let.

„Znepokojující je už 16 infekcí černým kašlem u dětí do jednoho roku života. Podobnou situaci hlásí podle ECDC i další evropské země. Jako například Dánsko, Chorvatsko, Belgie či Nizozemí,“ popisují situaci epidemiologové SZÚ.

Každý jeden týden od začátku roku tak i v ČR narůstá počet hlášených případů pertuse. Od 28 případů v prvním kalendářním týdnu jsme se dostali už na 188 případů v posledním dosud tabulkově zhodnoceném týdnu.

Počet případů hlášených v jednotlivých kalendářních týdnech roku 2024
Týden KT Počet kumulativní Nárůst týdenní
K 7.1. 1 28
K 14.1. 2 107 79
K 21.1. 3 227 120
K 28.1 4 330 103
K 4.2. 5 453 123
K 11.2. 6 641 188
K 13.2. 7* 698* 57*

[Zdroj: SZÚ, *data pouze za první dva dny 7. kalendářního týdne]

Pro srovnání uveďme, že v předchozích deseti letech ISIN eviduje nejvíc případů černého kašle v lednu roku 2014, a sice 244 případů. Což jsme letos překonali. A celkem lékaři do ISIN ve zmiňovaném roce 2014 nahlásili 2 521 nemocných černým kašlem.

Jak zvrátit narůstající trend šíření černého kašle podle epidemioložky Fabiánové: 
  • Udržet dostatečnou proočkovanost ve všech oblastech ČR. A dodržovat včasné očkování kojenců dle očkovacího kalendáře, aby byli chráněni ti nejzranitelnější jedinci. Dostatečná proočkovanosti je, pokud dosahuje 95 až 97 procent očkovaných v populaci.
  • Dodržovat stanovené termíny očkování podle očkovacího kalendáře včetně včasného podání první dávky vakcíny proti pertusi od 9. týdne života. Teprve 14 dní po druhé dávce je dítě chráněno před závažným průběhem onemocnění.
  • Pertuse může mít u dětí mladších 3 měsíců atypické projevy. Při podezření na pertusi je nutné provést vyšetření na pertusi a zahájit léčbu nemocného i jeho kontaktů.
  • Trápí vás kašel a zhoršuje se v noci? Nechte se vyšetřit! Vyšetření probíhá stejně jako odběr z nosu na covid-19.
  • Nejmenší děti chrání před závažným průběhem pertuse po narození očkování matek v těhotenství. Čekáte narození potomka? Nechte se očkovat proti pertusi nejpozději 14 dní před jeho narozením. Svým očkováním zabráníte přenosu infekce.

Epidemiologové apelují na obnovu očkování proti pertusi

Doktorka Fabiánová zároveň zdůrazňuje, že černý kašel ohrožuje hlavně novorozence a plně neočkované kojence. Pertuse je vysoce nakažlivé onemocnění respiračního traktu způsobené bakterií Bordetella pertussis. A patří mezi vůbec nejzávažnější onemocnění dětského věku.

Před černým kašlem ochrání kojence mateřské protilátky

Děti, které mají nízký věk pro očkování nebo nejsou plně očkované vakcínou proti pertusi, jsou ve vysokém riziku onemocnění a případných komplikací. K většině úmrtí spojených s pertusí dochází u kojenců mladších tří měsíců věku.

„Onemocnění zpočátku vypadá jako běžný katar dýchacích cest, může se vyskytnout rýma, slzení, kýchání, zánět spojivek, mírně zvýšená teplota, chrapot, bolesti v krku,“ popisuje počátky nemoci doktorka Fabiánová.

Postupně se kašel proměňuje v záchvaty suchého a dávivého kašle, kdy pacienti až rudnou a promodrávají v obličeji. Může se objevit krátká zástava dechu, po které následuje hlasitý, zajíkavý nádech připomínající zakokrhání kohouta.

Černý kašel dohání odpůrce očkování, nákaz u nich přibývá

 

„Záchvat kašle někdy končí vykašláním malého množství vazkého sputa nebo zvracením. Kašel se zhoršuje v noci a typické je, že nereaguje na běžnou léčbu. Mezi záchvaty kašle pacient nemá obvykle žádné příznaky,“ upřesňuje lékařka.

Úmrtí na černý kašel nejsou vzácná

Připomíná, že v letech 2005, 2007, 2008 a 2009 v Česku zemřely na pertuse čtyři dosud neočkované děti z věkové skupiny do jednoho roku. Očkování ve třech případech lékaři nepodali kvůli nízkému věku a v jednom případě podání vakcíny lékař odložil pro nachlazení. To už ale šlo o první příznak onemocnění pertusí.

V roce 2014 u nás na černý kašel zemřel jeden pětasedmdesátiletý muž. O dva roky později v roce 2016 zemřela dvouměsíční dívka s potvrzeným onemocněním pertusí, když u ní kvůli plicní hypertenze došlo k selhání srdce. A v roce 2018 v souvislosti s pertusí zemřel muž ve věkové skupině 75–79 let.

Záškrt ze světa nezmizel. Přeočkování začíná v 25 letech

V roce 2021 zemřely dvě osoby [muž a žena], věkové skupiny 65-69 let a 85-89 let. U obou těchto případů, laboratorně potvrzených, navíc ISIN uvádí diagnózu selhání srdce, doplňují zástupci SZÚ. Loni u nás na pertuse zemřel šestasedmdesátiletý muž. Šlo zatím o poslední zachycené úmrtí na tuto vysoce nakažlivou nemoc.

–RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here