Bioprotézu chlopně implantují olomoučtí lékaři i bez nutnosti stehů

0
277
bioprotezu
Sada pro bezstehovou bioprotézu, která nahrazuje nefunkční srdeční chlopeň. / Foto I,II: FN Olomouc

Zúženou aortální chlopeň nahrazují olomoučtí kardiochirurgové biologickou protézou bez chirurgických stehů. Bioprotézu k srdci upevní v aortální pozici pomocí kovového stentu. Výkon je kratší, jelikož nedochází k protětí hrudní kosti.

Selhávající srdeční chlopeň [aortální stenóza] nahrazují kardiochirurgové i v Česku již několik let u pacientů biologickou protézou. Tu k srdci fixují pomocí chirurgických stehů. Specialisté Fakultní nemocnice Olomouc [FN Olomouc] ale už více než rok pracují i s náhradou chlopně ve formě bezstehové bioprotézy. Tedy takové náhrady, která nevyžaduje její uchycení pomocí chirurgických stehů.

„Bezstehová aortální bioprotéza implantovaná chirurgickou cestou [na obr. vpravo, foto: FN Olomouc] je již ověřenou alternativou klasické, chirurgickými stehy fixované bioprotézy. Poškozená chlopeň je při tomto výkonu vystřižena a nahrazena bezstehovou protézou,“ říká k moderní metodě v kardiochirurgii přednosta Kardiochirurgické kliniky FN Olomouc doc. Martin Šimek.

Při výkonu pacienta lékaři napojí na mimotělní oběh se srdeční zástavou obdobně, jako je u klasických bioprotéz. Ovšem s tím rozdílem, že bezstehová metoda operace je v porovnání s výkonem vyžadující stehy kratší a tedy bezpečnější. Docent Šimek upozorňuje i na další výhodu, kterou přináší bezstehová implantace špatně fungující chlopně.

„Pro zdárnou implantaci bezstehové bioprotézy navíc nemusejí chirurgové přistupovat k podélné střední sternotomii, tedy k protětí hrudní kosti v celé její délce. Nýbrž jim stačí miniinvazivní přístup. A to buď cestou částečná horní sternotomie, kdy je rozetnuta pouze horní třetina hrudní kosti, nebo cestou pravostranné minitorakotomie, tedy krátkým řezem mezi druhým a třetím žebrem,“ vysvětluje.

Náhrada chlopně bez nutnosti chirurgických stehů

Aortální stenóza neboli zúžení aortální chlopně je nejčastěji operovanou srdeční vadou. Onemocnění brání dostatečnému otevírání chlopně během stažení srdeční svaloviny. A tím ztěžuje výtok krve z levé komory srdeční. Olomoučtí kardiochirurgové úspěšně implantují bezstehové bioprotézy do aortální pozice již déle než rok. Protézy dosud implantovali dvanácti pacientům s diagnózou degenerativní aortální stenózy.

Namísto chirurgických stehů tak při této metodě specialisté bioprotézu fixují v aortální pozici pomocí kovového stentu.

V Česku je nová metoda pro kardiostimulátory. Hradí ji pojišťovny

„Podobně jako u aortálních náhrad určených pro transkatetrovou implantaci, neboli TAVI,“ doplňuje docent.

U některých pacientů jde v případě onemocnění jde o vrozenou srdeční vadu, u jiných se rozvine během života například při revmatické horečce.

Bioprotézu dostávají až vážně nemocní pacienti

Aortální chlopeň uzavírá výtok z levé srdeční komory do aorty, tepny, která odvádí krev ze srdce. Plní funkci jakéhosi ventilu usměrňujícího tok krve jedním směrem. To ze srdce do těla, do velkého krevního oběhu. Aortální stenóza je pak onemocnění chlopně, kdy dochází k jejímu zúžení a následně k obstrukci toku krve z levé komory srdeční do aorty a jejímu tlakovému přetížení.

Onemocnění se ve svých počátcích nijak výrazně neprojevuje. V prvních letech nemoci o něm pacienti často ani nevědí. K prvním příznakům patří dušnost a zadýchávání se při větší námaze, později dochází u pacientů k dušnosti i v době klidu, ve spánku. V pozdějších stadiích nemoci pacienti s aortální stenózou omdlévají a často je provází pocity na omdlení. Pociťují bolesti na hrudi, bušení srdce, jsou unavení a více kašlou.

Srdeční arytmie odstraní kardiologové IKEM o desítky minut rychleji

Pacienti s nikoli vážnou stenózou chlopně obvykle docházejí na pravidelné sledování stavu nemoci ke kardiologovi. Při zhoršení jejich stavu specialista předepisuje léky. U pacientů s vážným poškozením funkce chlopně pak obvykle lékaři přistupují k implantaci náhradní aortální chlopně zmiňovanou protézou.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here