Válek: Prodej HHC se v Česku obnoví nejpozději od roku 2025

1
227
valek
Foto: Úřad vlády ČR

K chystané novele zákona o návykových látkách připraví Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] do poloviny března komplexní pozměňovací návrh. Novela má regulovat prodej HHC a dalších psychomodulačních látek v Česku.

Poslaneckou sněmovnou chce mít ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] novelu o návykových látkách schválenou do léta, napsal na sociální síti X. Do začátku účinnosti této novely pak má platit zatím ještě neplatný zákaz prodeje těchto látek, který sice ve středu [14.2.] schválila vláda, ale musí ho ještě notifikovat evropské úřady. Ve středu podle Válka o podobě novely, která vychází z návrhu pěti koaličních poslanců a dvou poslanců ANO, jednali poslanci společně s odborníky.

„Legislativci ministerstva zdravotnictví na základě shody všech účastníků jednání připraví do první poloviny března komplexní pozměňovací návrh, abychom vyladili neduhy současného návrhu,“ informoval veřejnost ministr Válek.

Do konce jara chtějí mít zákonodárci normu schválenou ze strany dolní komory Parlamentu, dodal. Po schválení zákona začne jednání o jeho notifikaci Evropskou komisí. Ta je nutná kvůli zásahu do volného pohybu zboží po evropském trhu. Na tu ale musí čekat i vládou ve středu schválený úplný a dočasný zákaz prodeje těchto látek. Po schválení EK začne být jejich prodej i držení trestné a hrozí za něj pokuta do výše 15 000 korun. Při větším objemu držení výrobků s HHC a dalšími jmenovanými kanabinoidy hrozí i odnětí svobody.

Regulovaný prodej HHC se obnoví příští rok, říká Válek

Další zástupce zapojených stran, ministr zemědělství Marek Výborný [KDU-ČSL], ve středu uvedl, že dočasná zmiňovaná notifikace úplného zákazu potravin s HHC je už v EK předjednána. Její vyřízení Výborný odhaduje na deset až 20 dní. Zároveň upřesnil, že Státní potravinářská a zemědělská inspekce [SZPI] nemohla prodeje potravin s HHC zakázat. Nejde totiž o potravinu, ale prodejci je nabízí jako sběratelský předmět.

„Potravinářská inspekce nemohla jen tak stáhnout HHC bonbóny, protože fakticky nejsou potravinou. HHC není v EU jakkoliv ukotveno. Není to ani potravina, ani lék, ani jed! Proto jsme nemohli konat nijak,“ vysvětlil ministr zemědělství.

HHC, HHC-O a THCP míří na seznam zakázaných látek

Jeho vládní kolega ministr Válek na tiskové konferenci po středečním jednání kabinetu uvedl, že zákaz bude nejspíš platit od 1. března 2024. A nejpozději od začátku roku 2025 by pak měl být zregulovaný prodej produktů s obsahem HHC, HHC-O a THCP, které nyní zamíří na seznam zakázaných látek, znovu legální.

Prodejci nesouhlasí. Jsou v panice

Podle dostupných informací by novela ale měla zakázat jejich prodej lidem mladším 18 let nebo prodeje přes internet. Rovněž nebudou také smět být obsažené v potravinách. Právě cukrovinkami, které tyto látky obsahovaly, se v posledních týdnech předávkovalo několik desítek dětí a mladých lidí. Z nich někteří skončili v nemocnici. Podle Asociace bezpečných prodejních automatů [ABPA] se prodejci již nyní snaží zboží vyprodat i za cenu velkých slev.

Cukrlátka s HHC nakupuje už i Alena Schillerová z hnutí ANO

Prodejci jsou dle předsedy asociace Vojtěcha Ulmana v panice. Mají skladem miliony produktů s HHC. I proto zavádí velké slevy. A roste i poptávka.

„Opravdu spatřujeme razantně zvýšenou poptávku zákazníků po HHC,” uvedl Ulman.

Podle prodejců není zákaz šťastným řešením. Výsledkem tohoto kroku bude pouze posun produktů s HHC na černý trh. Což rozhodně nezabrání intoxikaci osobám mladších 18 let, argumentují. Správná je adekvátně nastavená regulace a státní dohled.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Jistě, prodejci ve strachu, že přijdou o výnosný kšeft, budou hrozit čímkoliv. Viděli jsme to mnohokrát. Třeba u EET, tam také prodejci argumentovali, že to bude mít vliv na zdražení, nedostupnost zboží a nevím co ještě. No, nestalo se nic, až po zrušení EET, se mohlo zase začít v pohodě krást. A jak vylétly ceny, (za což asi nemůže zrušení EET, ale naše vždy prozíravá vláda), o tom nemá cenu se zmiňovat. Takže, pane Válku, vybodněte se na nedostatek léků a věnujte pozornost tomu, aby se HHC, vrátilo co nejdříve na trh. Zfetovaný národ, poslušně poslouchající a zfetované děti, které nepotřebují myslet, to je přesně to, co nynější garnitura potřebuje.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here