HHC, HHC-O a THCP míří na seznam zakázaných látek

0
592
seznam_zakazanych_latek
V posledních měsících v Česku přibývá otrav dětí a mládež poté, kdy snědí cukrovinky s obsahem kanabinoidu HHC. / Foto: Freepik.com

Na seznam zakázaných návykových látek navrhlo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] zařadit HHC, HHC-O a THCP. Návrh ve středu [14.2.] projedná vláda. Jde o dočasné opatření do doby platnosti novely zákona o návykových látkách.

Informace o tom, že ministerstvo vládě navrhuje na seznam zakázaných návykových látek přidat hexahydrokanabinol [HHC], hexahydrokanabinol-O-acetát [HHC-O] a tetrahydrokanabiforol [THCP], vyplývá ze zveřejněného návrhu.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] ho ve středu [14.2.] projedná vláda. Půjde o dočasné opatření, jak zamezit dalším předávkování dětí a mládeže HHC látkou obsaženou v potravinách. Jako jsou gumoví medvídci, sušenky a čokolády. To do doby, než nabyde platnost novela zákona o návykových látkách.

„Účinek kanabinoidů začíná 30 minut až hodinu od požití látky, je zde tedy zpoždění účinku, proto dochází k intoxikacím. Uživatel si vezme například gumového medvídka s obsahem HHC a nepozoruje žádné účinky, tak si vezme za 10 minut další a pak ještě další, a tak dojde k předávkování,” popisuje resort ve zmiňovaném dokumentu, jak dochází k předávkování.

Na úpravě zákona o návykových látkách od loňského července pracují poslanci několika politických stran. Norma reguluje prodej výše uvedených výrobků, respektive znemožnila jejich prodej osobám mladším 18 let.

Látka HHC se vyrábí synteticky z kanabidiolu [CBD] nebo tetrahydrokanabinolu [THC]. V malých koncentracích může tyto látky obsahovat i konopí včetně technického.

„U těchto látek byla stanovena výjimka pro případy, kdy jsou tyto látky obsaženy v rostlině technického konopí, technickém konopí, konopí extrakt a tinktura a přípravku z technického konopí v množství nižším než 0,3 procenta,” vysvětluje ministerský materiál.

Po požití HHC končí na JIP děti i dospělí

Otrav dětí kanabinoidy přibylo od začátku letošního roku. Například v Karlovarském kraji se podle materiálu v lednu předávkovalo osm dětí a mladistvých, jedno dítě skončilo dokonce na jednotce intenzivní péče [JIP]. V Plzni lékaři za čtvrt roku hospitalizovali kvůli požití HHC jedenáct dětí. Lékaři ze stejného důvodu na JIP pečovali i o tři dospělé. Přičemž jednu ženu museli napojit na plicní ventilaci.

Aktuálně veřejnost informovala mluvčí chomutovské policie Pavla Kofrová o mladistvé dívce, která skončila v nemocnici poté, kdy snědla želatinové proužky s obsahem HHC. Chomutovští kriminalisté, kteří se věci věnovali, případ odložili. Kanabinoid je totiž v České republice zatím legální.

Cukrlátka s HHC nakupuje už i Alena Schillerová z hnutí ANO

Policie uvedla, že dívka nevěděla o tom, že daná cukrovinka obsahuje HHC. Tedy látku, která má povzbuzující účinky.

„Protože tato látka není v rámci legislativy České republiky dosud nijak omezena, doporučujeme rodičům, aby své děti poučili o její nebezpečnosti,” uvedla policie.

Po požití HHC psychoaktivní látky přicházejí poruchy vědomí, nevolnosti, výkyvy nálady, někteří lidé jsou agresivní, jiní utlumení.

Seznam zakázaných látek notifikuje Evropská komise

Hlavní problém podle ministerského materiálu v současnosti spočívá v prodeji potravin s obsahem těchto psychoaktivních látek.

„Prodávají se ve formě gumových medvídků, čokolády, sušenek, nápojů a podobně,” uvádí ministerstvo.

Balíčky s takovými cukrovinkami nejsou oficiálně označené jako potraviny. A nemusí proto splňovat požadavky, které stát na jejich zdravotní bezpečnost klade.

„Děti a mladiství užívají tyto látky zejména v podobě gumových medvídků, které se prodávají pod označením ‘sběratelské předměty’ a lze je koupit i prostřednictvím prodejních automatů,” upřesňuje ministerstvo.

Stáhněte cukrovinky s HHC, žádá prodejce protidrogový koordinátor

Nařízení vlády se seznamem návykových látek souvisí se zákonem o návykových látkách, seznam jich obsahuje asi pět set. Zařazení HHC a THCP na tento seznam policie doporučila již v roce 2022. V červenci 2023 stejný krok vládě navrhlo ministerstvo zdravotnictví, vláda s ním ale nesouhlasila.

Tuto středu se jím bude zabývat znovu. Kdy přesně začne zákaz platit, zatím není jasné. V návrhu je platnost následující den po vyhlášení. Rozšíření seznamu si ale žádá notifikaci Evropské komise.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here