Ministerstvo asi omezí prodej HHC dřív, než původně počítalo

0
541
HHC
Ilustrační foto: Zdravé Zprávy

Regulace prodeje produktů s látkou HHC asi přijde dřív než s novelou zákona o návykových látkách. Ta prochází druhým čtením v Poslanecké sněmovně PČR. Ministerstvo zdravotnictví ale zvažuje rychlejší omezení prodeje HHC produktů. 

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] zvažuje vydání opatření předběžné ochrany či zařazení HHC na seznam návykových látek. To by v obou případech vedlo k zákazu prodeje i cukrovinek s polosyntetickým kanabinoidem HHC, kterými se v posledních týdnech přiotrávily i děti.

„Situace je vážná, proto ji chceme řešit co nejrychleji. Věřím, že řešení najdeme v řádu dní,” tvrdí mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Připomněl, že ministerstvo navrhovalo zařazení HHC na seznam zakázaných látek už loni v červenci. Vláda s návrhem ale tehdy nesouhlasila. Namísto zákazu připravila skupina poslanců napříč politickým spektrem novelu zákona o návykových látkách.

Poslanci připravili regulaci pro kratom a CBD konopí

Ta takzvané psychomodulační látky nezakazuje, ale zase dává nástroj pro jejich regulaci. Mezi ně patří například zákaz jejich prodeje osobám mladším 18 let. Zároveň ale i dovoluje jejich prodej na určených místech. Nikoli třeba v automatech, jako je tomu nyní. Novela je ve Sněmovně ve druhém čtení.

Volné prodeje i cukrovinek s HHC v Česku

Cukrovinky s HHC se neprodávají jako potraviny, ale nabízejí se jako takzvané sběratelské předměty ve specializovaných obchodech, trafikách nebo i v pouličních prodejních automatech. Pokud by vláda rozhodla, že je zařadí na seznam návykových látek, pak by byl i takovýto prodej nelegální.

Druhá zvažovaná možnost je podle Jakoba takzvané opatření předběžné ochrany. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil měl uvést, že by Státní zdravotní ústav [SZÚ] měl iniciovat kroky směrem ke Státní zemědělské a potravinářské inspekci. V jejích kompetencích je dohled nad potravinami. Výsledkem by měla být vyhláška obecné povahy.

„SZÚ podle zákona provádí hodnocení rizika výrobků či potravin, a to na základě žádosti Státní zemědělské a potravinářské inspekce,” uvedla v této souvislosti Dana Šalamunová z tiskového oddělení SZÚ.

Stáhněte cukrovinky s HHC, žádá prodejce protidrogový koordinátor

Výrobky hodnotí ústav podle informací na obalu nebo fotodokumentace. A dále podle výsledků laboratorních zkoušek zajištěných inspekcí. Samotný ústav analýzu HHC ale neprovádí.

„Vzhledem k tomu, že SZÚ není kontrolním orgánem, kontrolu předmětných výrobků ani odběr vzorků neprovádí. A není ani iniciátorem jakýchkoliv legislativních změn v této oblasti,” doplnila.

Na případy, kdy se i mládež potravinou s obsahem kanabinoidu HHC přiotrávila, v posledních týdnech upozorňují lékaři. Například v Karlovarském kraji, kdy tamní krajská nemocnice na konci ledna varovala před tím, že intoxikací dětí a mládeže touto omamnou látkou přibývá.

Záchranná služba Karlovarského kraje o víkendu vyjížděla k sedmi případům intoxikace HHC. Podle lékařů z karlovarské nemocnice u přiotrávených pacientů přicházejí po požití těchto látek poruchy vědomí, nevolnosti i úzkostné stavy, které mohou trvat 24 až 48 hodin. Někteří pociťují náhlé výkyvy nálad a může se u nich projevit agrese. Otravami potravinami s HHC už se zabývá už i policie.

Výrobci a prodejci cílí na děti a mládež

Zhruba před dvěma týdny na rizikové cukrovinky s obsahem nebezpečného HHC upozornil i národní protidrogový koordinátor Vobořil. Vyzval výrobce a prodejce ke stažení těchto produktů z prodeje.

„Vyzývám výrobce a prodejce produktů obsahujících HHC, aby přehodnotili své postupy a takové produkty stáhli z oběhu. Podobně žádám o totéž s dalšími možnými produkty řady kanabinoidních látek, které jsou již připraveny podle informací k dostupnosti na trhu,“ uvedl v prohlášení protidrogový koordinátor.

Tříleté dítě vypilo e-liquid s HHC, voněl po mangu

Hovořil i o takzvané etické seberegulaci prodejců především cukrovinek s obsahem HHC, která se zřejmě ale minula účinkem. Ostatně tu zmiňoval už v minulých měsících.

Za hlavní problém neregulované dostupnosti zmiňovaných psychoaktivních látek považuje, a nejen on, i to, že výrobci svými produkty cílí především na děti a náctileté. Na trhu si tak dnes i tato skupina velmi jednoduše koupí potraviny s obsahem HHC či CBD. To v nejrůznější podobě od želatinových bonbónů, sušenek, lízátek, cukrových kostiček až po ochucené nápoje a to třeba v prodejních automatech umístěných nedaleko škol.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here