Kratom a HHC vláda nezakáže, ale zreguluje jejich prodej

0
842
kratom
Ministr zemědělství Marek Výborný [KDU-ČSL] po jednání vlády referoval o plánované regulaci kratomu a kanabinoidu HHC v Česku. / Foto: Úřad vlády ČR

Psychoaktivní látky kratom ani kanabinol HHC se nedostanou na seznam v Česku zakázaných látek. Vláda chce dostupnost obou látek pouze regulovat, a to v chystané novele zákona o návykových látkách.

Na středečním jednání [12.7.] vládní kabinet rozhodl, že nepředloží návrh Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] na zařazení kratomu a HHC i dalších psychomodulačních látek na seznam zakázaných návykových látek.

„Na jednání vlády nebyla většina pro to, aby se schválil návrh ministra zdravotnictví k úplnému zákazu těchto látek,“ uvedl po jednání vlády ministr zemědělství Marek Výborný [KDU-ČSL].

Zároveň ale řekl, že již o den dříve [v úterý 11.7.] dostala předsedkyně sněmovního Výboru pro zdravotnictví Zdenka Němečková Crkvenjaš [ODS] k projednání návrh novely zákona o návykových látkách. Právě ta podle Výborného řeší, respektive reguluje dostupnost jak kratomu, tak látky HHC i ostatních psychotropních látek. Novela navrhuje rozdělit dvě kategorie látek. A sice na ty, které budou striktně zakázané a na ty, které budou regulované. Například zákazem jejich prodeje osobám mladším 18 let věku, jako je tomu nyní třeba u tabákových výrobků.

„Na základě koaliční dohody bude tento zákon [novela o návykových látkách, pozn. red.] co nejrychleji novelizován právě prostřednictvím poslaneckého návrhu, tak to jde nejrychleji,“ uvedl Marek Výborný.

Lidovci jsou poslední, kteří brání legalizaci konopí v ČR

Současný stav „neregulace“ těchto a podobných psychoaktivních látek, které se nově dostávají na tuzemský trh a jsou volně dostupné i dětem a mládeži, je podle Výborného naprosto špatný. Nezletilí si produkty s konopím nebo kratomem volně kupují v prodejních automatech. Navíc často umístěných i v blízkosti škol.

„Ve Sněmovně už je proto na stole novela zákona o návykových látkách, proto se vláda rozhodla jít většinově touto cestou,“ vysvětlil po jednání kabinetu ministr Výborný.

Kratom a HHC vláda nezakáže, ale zreguluje prodej

Na seznamu zakázaných látek je v Česku kolem pěti stovek látek. Rozdělují se do sedmi skupin. Ministerstvo zdravotnictví navrhovalo do dvou nejpřísnějších kategorií, a to třetí a čtvrté, vedle kratomu a HHC zapsat i další substance. Podle ministra Výborného vláda schválila rozšíření třetího oddílu. Mezi zakázané látky by tak měly nově patřit syntetické opioidy brorfin, etonitazepyn a protonitazen.

Vobořil, Piráti a obchodníci spojili síly. Postavili se za kratom

Diskutovaný kratom je opioid získávaný ze sušených listů tropického stromu, který roste v lesích jihovýchodní Asie. Jde o tamní tradiční látku, název kratom pochází z thajského jazyka. Podle užitého množství se odvíjí i účinky kratomu. V nižším množství má na lidský organismus spíše stimulující účinky, ve větším pak euforické až tlumící účinky. Pravidelné užívání kratomu vede k vytvoření tolerance a fyzické i psychické závislosti.

Látka HHC [hexahydrokanabinol] patří do skupiny kanabinoidů stejně jako THC, CBD nebo CBG. Aktivní látka HHC se tak stejně jako zmíněné látky vyskytuje v rostlinách konopí, více pak v jejich semenech a pylu. Na lidský organismus působí HHC podobně jako THC. Jeho uživatelé jej dnes často přijímají ve formě vapování, kdy se aktivní látka do těla uvolňuje vdechováním páry z elektronické cigarety.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here