Sněmovna schválila konec monopolu u pojištění cizinců

0
788
cizincu
Foto: PS PČR

Monopol společnosti Pojišťovna VZP na zdravotní pojištění cizinců s dlouhodobým pobytem v Česku se zřejmě zruší. Sněmovna to dnes [12.7.] schválila. Ukončení pětiletého monopolu Pojišťovny VZP nyní posoudí senátoři.

Monopol na komerční pojištění cizinců s dlouhodobým pobytem v Česku pro Pojišťovnu VZP, což je dceřiná společnost Všeobecné zdravotní pojišťovny, prosadila Sněmovna v minulém volebním období.

„Za Českou asociaci pojišťoven vítáme dnešní výsledek hlasování v Poslanecké sněmovně. Věříme, že díky zrušení monopolu Pojišťovny VZP dojde k narovnání podmínek trhu v oblasti pojištění cizinců a klienti opět dostanou na výběr a tím i kvalitnější službu,“ uvedl výkonný ředitel České asociace pojišťoven [ČAP] Jan Matoušek.

V senátní novele zvýšila Sněmovna až na 400 000 eur [cca 9,6 mil. Kč] limit plnění zdravotního pojištění pro cizince s dlouhodobým pobytem v ČR, který horní parlamentní komora doporučila pouze zdvojnásobit na nejméně 120 000 eur [cca 2,9 mil. Kč].

Ředitel ČAP zvýšení limitů vítá. Podle něj novela celkově významně posiluje transparentnost u pojištění cizinců.

„Návrat k respektování evropského práva, se kterým byl monopol v kolizi, je dobrá zpráva pro všechny zúčastněné,“ řekl Matoušek.

Tahanice o pojištění cizinců

Zavedení pětiletého monopolu komerčního pojištění cizinců s dlouhodobým pobytem v Česku pro Pojišťovnu VZP prosadila Sněmovna v minulém volebním období. Proti se tehdy stavěla vedle horní komory také ministerstva vnitra a zdravotnictví, Česká asociace pojišťoven a Hospodářská komora. Po pěti letech by mohly podle platného zákona nabízet komerční zdravotní pojištění cizincům i jakékoli zdravotní pojišťovny.

Pojišťovna VZP získá díky poslancům až miliardu ročně

Zastánci nynějšího stavu poukazovali na to, že bylo nutné vyřešit problém s tím, že cizincům, kteří přijedou do Česka za prací, musí lékaři poskytnout zdravotní péči, aniž mají jistotu, že jim bude proplacena. Podle senátorů je ale monopol Pojišťovny VZP v rozporu s evropským právem.

S čím počítá senátní novela

Senátní návrh počítá se vznikem registru zdravotního pojištění cizinců, který by spravovala Česká kancelář pojistitelů. Registr by zahrnoval vybrané údaje o sjednaném komerčním zdravotním pojištění cizinců. Přístup do něj by měla zdravotnická zařízení, případně policie.

Zákonodárci se neshodnou na podobě zrušení monopolu PVZP

Novela cizincům dále umožňuje do tří měsíců vypovědět smlouvu s Pojišťovnou VZP a pojistit se u pojišťovny podle vlastního výběru. Pojišťovny budou podle novely muset obnovit cestovní zdravotní pojištění pojištěnci, kteří o to projeví zájem. Což má zabránit situacím, kdy nemocný cizinec zůstane na českém území bez aktivního pojištění.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here