Cukrlátka s HHC nakupuje už i Alena Schillerová z hnutí ANO

4
15453
HHC
Opoziční poslankyně Alena Schillerová na nákupech cukrovinek s HHC. / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Opoziční poslankyně hnutí ANO Alena Schillerová vyrazila na nákupy potravin se stimulační látkou HHC. Sušenky a sladkosti s kanabinoidem nakoupila za deset minut. O svých nákupech natočila video, které zveřejnila na sociálních sítích.

„Sušenky a bonbóny s HHC jsem koupila během deseti minut, jsou stejně dostupné jako pomeranče nebo rohlíky,“ říká ve videu s nápisem STOP HHC a v ruce drží krabičku se sušenkami a sáčkem s bonbóny s obsahem této látky.

A dodává, že jen za poslední týden skončilo kvůli požití v Česku volně dostupného a nijak neregulovaného kanabinoidu více než deset dětí v nemocnici. Směrem ke koaliční vládě pak vznáší otázku.

„Pane Válku, pane Fialo, kdy zastavíte boom nebezpečné látky HHC? Nebo budete čekat až se stane něco horšího,“ říká ve svém videu někdejší ministryně financí Schillerová.

Ministr zdravotnictví: HHC dočasně zakážeme

Dostupnost výrobků s HHC zaměstnává ale už ministra zdravotnictví Válka. Ten v minulých dnech informoval, že HHC ministerstvo zdravotnictví zařadí mezi zakázané látky. To do té doby, než legislativním procesem projde novela zákona o návykových látkách. Tím podle něj dojde k zastavení jeho prodeje a nabízení.

„Dočasně dáme na seznam zakázaných látek HHC a podobné produkty tak, abychom zabránili dalšímu riziku, které z prodeje těchto produktů vyplývají pro děti a nezletilé,“ řekl ministr Válek.

Stáhněte cukrovinky s HHC, žádá prodejce protidrogový koordinátor

Vláda jeho návrh již schválila. Ministr se tak v podstatě shodl s opoziční poslankyní v tom, že počty dětí a mládeže, kteří po konzumaci těchto potravin [sušenek, gumových medvídků s HHC aj., pozn. red.] končí v nemocnicích, stále rostou. Také ale vyzval rodiče, aby své děti hlídali, jestli neužívají tyto nebezpečné potraviny s obsahem kanabinoidu.

„Tyto látky jsou opravdu zdraví škodlivé. Při konzumaci vyššího množství může dojít k závažným komplikacím,“ vysvětlil.

Dostát výzvě ministra zdravotnictví ale není pro rodiče dětí a dospívajících jednoduché. Produkty i s vysokým obsahem této látky si totiž děti koupí kdekoliv během několika minut často i v prodejním automatu. Navíc v lákavém designu třeba ve formě barevných pocukrovaných cukrátek.

Zákaz kanabinoid dostane do doby přijetí zákona

K pouze dočasnému zařazení látky HHC a jím podobných psychostimulačních látek mezi zakázané látky dojde proto, že v poslanecké sněmovně čeká na projednání ve druhém čtení novela o návykových látkách. Na té skupina poslanců napříč politickým spektrem pracuje od loňského července.

Mládež končí na detoxifikaci kvůli pervitinu a THC. Lůžek je málo

Novela přináší nikoli zákaz některých látek, jako je HHC, ale pouze je reguluje, tedy zakazuje jejich prodeje dětem a mládeži do 18 let věku. A znemožňuje jejich prodeje ve zmiňovaných automatech. Rovněž se v ní má upravit i forma nabízení těchto produktů.

„Příští týden ve středu se posune ve zdravotním výboru [novela zákona o návykových látkách, pozn. red.] tak, aby co nejrychleji proběhlo druhé čtení ve Sněmovně,“ uvedl ministr Válek k dlouho připravované novele.

Norma by měla látky jako HHC a další jemu podobné v Česku alespoň regulovat. A to tak, aby si je legálně nekupovaly nedospělé osoby.

–VRN–

4 KOMENTÁŘE

    • protoze vi ze ji to neinformovany konzervativni starsi obcan bude zrat i s navnadou…a doufa ze si ho ziska pro jeho hlas u voleb…proto…!!…(;…

    • Četla jste pořádně ten článek? Zákonem schváleným zákaz není, resp. v době, kdy bylo natočeno video paní Schillerovou ani nebyla tato látka nijak regulována! Až po tomto videu začal náš “excelentní” ministr zdravotnictví něco dělat !! Je mi opravdu líto lidí, kteří neumí už ani pořádně číst a pobrat ten text.

  1. Když na hřebíky napíšete “dárkový předmět – není určeno ke konzumaci” tak je přeci normální člověk jíst nebude.
    Tady je to stejné, jen použít mozek.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here