Centra pro léčbu rakoviny se snad dočkají i v Karlovarském kraji

0
200
v_Karlovarskem_kraji
Foto: Freepik.com

Obyvatelé v Karlovarském kraji spolu s obyvateli ve Středočeském kraji nemají Komplexní onkologické centrum [KOC]. Tamější onkologičtí pacienti tak za specializovanou onkologickou péčí dojíždí desítky nebo i stovky kilometrů. 

To by se ale mělo již brzy změnit. Otevření KOCu, který poskytuje péči specialistů na léčbu nádorových onemocnění a podávají se v něm moderní léky na rakovinu, obyvatelům Karlovarského kraje přislíbil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. O chystaném otevření KOC v Karlovarském kraji se rozhovořil na včerejší tiskové konferenci [7.2.] po akci zvané Poslanecká sněmovna proti rakovině. Podle něj půjde o samostatné centrum provázané s Fakultní nemocnicí Plzeň. Cílem je podle Válka standardizace léčby tak, aby byla stejně kvalitní péče ve všech KOC.

„Aby se pacient nemusel stresovat, že se nedostal do nemocnice A, protože v nemocnici B je péče horší,” vysvětlil ministr.

Do půl roku by mělo v Karlovarském kraji rovněž začít fungovat stanoviště letecké záchranné služby, dále zmínil na akci ministr. Je to právě Karlovarský kraj, který dlouhodobě vykazuje největší mezery v šíři poskytovaných zdravotních služeb.

Co se týče KOCů, nyní čítá jejich síť v Česku třináct pracovišť. Některá se skládají z více pracovišť. KOC nejcitelněji chybí právě v Karlovarském kraji, nejbližší zařízení tohoto druhu je v Plzni. Dále KOC nefunguje ve Středočeském kraji, kde ale zajišťují spádovost pro obyvatele kraje pražská KOC. Nádory krve se pak léčí v šesti specializovaných centrech a solidní i hematoonkologické nádory u dětí se léčí jen v Brně a v Praze.

KOC se snad letos otevře v Karlovarském kraji

Data Národního onkologického registru uvádí, že v roce 2021 v Česku na nádory zemřelo přibližně 27 700 lidí, z nich 778 v Karlovarském kraji. Nejčastějším nádorem v tomto regionu byla rakovina plic. Ročně v ČR lékaři potvrdí kolem 60 tisíc nových onkologických nálezů. Do roku 2030 má toto číslo vzrůst asi o pětinu na 72 tisíc nových onkologických diagnóz ročně. Proto je podle lékařů třeba zajistit dostupnou léčbu ve všech regionech.

Vzhledem ke každoročním nárůstům zhoubných nádorů považují onkologové za důležité, aby se zajistila dostupnost onkologické péče regionální i sociální. Lékaři se dnes stále častěji setkávají s pacienty i se třetím a čtvrtým zhoubným nádorem. V 80. a 90. letech šlo o výjimečnou situaci.

Zhoubným nádorům se dá předejít očkováním, upozorňuje EK

Nejmodernější onkoléčba se pacientům dostává právě v komplexních onkologických centrech, která fungují ve všech krajích s výjimkou zmiňovaného Karlovarského kraje a Středočeského kraje. S rostoucím počtem nově diagnostikovaných nádorů podle předsedy České onkologické společnosti [ČOS] Igora Kisse přibývá i počet pacientů v těchto velkých centrech.

„Je potřeba využít dalších kapacit na okresních pracovištích, aby ji měli pacienti, kteří nepotřebují vysoce specializovanou léčbu, ideálně v místě bydliště,“ uvedl Kiss na lednovém mezioborovému kolokviu Prague Onko.

Vedle KOC začínají fungovat i regionální onkopracoviště

V roce 2021 se v KOC léčilo v průměru 73 procent pacientů s nově odhaleným nádorem. Mezi kraji ale panují velké rozdíly, upozornil Igor Kiss. V Praze se v KOC léčilo 90,7 procenta pacientů. Přes tři čtvrtiny pacientů se pak léčilo jen ve třech krajích. Naopak ve Středočeském kraji se mimo KOC léčila třetina nemocných, na Vysočině přes 39 procent a v Karlovarském kraji, kde KOC chybí, 56 procent pacientů se zhoubným nádorem.

Z kapacitních důvodů ale není reálné a z medicínských důvodů ani nutné, aby do KOC směřovali všichni pacienti, upozornil Kiss. Jejich péči nepotřebují podle odborníků například lidé v pozdním stadiu rakoviny v obecně špatném zdravotním stavu. Dále lidé s raným stadiem běžného nádoru. I proto postupně vznikají regionální onkologická centra [ROC] navázaná na KOC. Tato centra fungují v nemocnicích s onkologickou ambulancí a lůžkovým oddělením, které mají s podáváním protinádorové léčby zkušenosti.

Počet onkologických nálezů roste. Péče v krajích zaostává

Loni na podzim bylo ROC schváleno šestnáct, jsou mezi nimi například krajská nemocnice v Karlových Varech, tři jihočeské nemocnice, Náchod, Nové Město na Moravě, Prostějov, Břeclav, Šumperk nebo Kolín. Zdravotní pojišťovny stanovily seznam 17 účinných látek z moderních, centrových léků na různé nádory, které mohou podávat i tato regionální centra.

Podle vedoucí lékařky Ústavu radiační onkologie Fakultní nemocnice Bulovka Petry Tesařové se České republice v mezinárodním srovnání dostává kritiky právě kvůli regionálním rozdílům v dostupnosti onkologické léčby. Velké rozdíly kraje vykazují i co do počtu nově zachycených nádorů.

Do ROS je zapojen každý poskytovatel akutní lůžkové protinádorové péče působící v daném regionu. Skupiny mohou sdružovat i další typy zařízení podílejících se na péči o onkologického pacienta. Například následná lůžková a paliativní lůžková péče, diagnostika či prevence.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here