Zhoubným nádorům se dá předejít očkováním, upozorňuje EK

2
2213
ockovanim
Foto: Freepik.com

Rakovina je druhou nejčastější příčinou úmrtí lidí žijících v Evropě. Před ní jsou už jen nemoci oběhové soustavy. Některým zhoubným nádorům se ale dá efektivně předcházet. Nutný je odpovědný přístup ke zdraví, ale i očkování.

Očkováním proti lidskému papilomaviru [HPV] se dá riziko rozvoje rakoviny vyvolené tímto virem snížit až o 40 procent. Stejně tak navozenou ochranou podáním vakcíny proti žloutence typu B [HBV], která často vede k zánětu jater a následné rakovině. Na onkologickou prevenci očkováním upozorňuje Evropská komise [EK]. Její doporučení k tomuto očkování je součástí Evropského plánu boje proti rakovině.

„Každý rok přijde v EU v důsledku rakoviny děložního čípku o život téměř 14 000 žen a je hlášeno více než 16 000 nových infekcí žloutenkou typu B,“ říká eurokomisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová.

Díky dostupným vakcínám proti oběma nemocím má Evropa podle eurokomisařky velkou šanci dostat na minimum výskyt rakoviny děložního čípku a dalších nádorových onemocnění, za kterými stojí lidský papilomavirus či virus žloutenky typu B.

„Komise je připravena podpořit členské státy všemi možnými způsoby, aby se snížil počet osob, jichž se rakovina dotýká,“ dodává Kyriakidesová.

Každý čtvrtý občan EU umírá na rakovinu

Podle odhadu eurokomisařky se dá přibližně až 40 procentům případů rakoviny v zemích EU předejít, to ukázněným životem [zejména bez tabáku, alkoholu a přejídání, pozn. red.] a očkováním. Nicméně podle tento týden zveřejněné zprávy EK členské země EU v roce 2021 vydaly na tuto prevenci pouhých pět procent ze všech výdajů směřujících do zdravotnictví.

Onkologická prevence očkováním

Vzhledem k možnostem předcházet rozvoji zhoubných nádorů z infekcích vyvolaných lidským papilomavirem a virem žloutenky B očkováním, nabízí EU členským státům podporu zvýšení proočkovanosti proti těmto nemocem. Jejím cílem je zvýšit proočkovanost proti HPV u dívek do roku 2030 na 90 procent. A výrazně chce zvýšit zájem o vakcínu také u chlapců.

„Cílem plánu boje proti rakovině je rovněž zajistit přístup k očkování proti HPB a jeho větší využívání, zejména s cílem předcházet rakovině jater,“ dodávají zástupci EK.

Žloutenka je sedmou nejčastější příčinou úmrtí v Evropě

Upozorňují dále, že v některých zemích EU se proočkovanost dívek proti HPV stále pohybuje pod 50 procenty. Údaje o proočkovanosti chlapců nejsou ve všech unijních zemích ani plně k dispozici.

„Návrhem EK poskytuje členským státům podporu při zvyšování prevence rakoviny, se zvláštním zaměřením na ochranu dětí, mladých lidí a zranitelných skupin obyvatelstva,“ říká Margaritis Schinas, místopředseda pro podporu evropského způsobu života.

Doporučení EK pro zvýšení proočkovanosti proti HPV a HBV
  • Poskytování bezplatného nebo plně hrazeného očkování.
  • Zajištění snadné dostupnosti vakcín s důrazem na rizikové a zranitelné skupiny obyvatel.
  • Začlenění plánů boje proti rakovině očkováním do svých vnitrostátních plánů.
  • Posílit komunikace a cílit ji na rodiče dospívajících dětí a mladé osoby.
  • Monitorovat a analyzovat data o proočkovanosti,
  • Stanovit cíle pro očkování chlapců proti HPV.
  • Zavedení elektronických registrů očkování.
  • Spolupráce s ostatními unijními zeměmi v oblasti onkologické prevence očkováním.

U HBV zajistit dosažení cílů stanovených WHO:

    • 95% proočkovanost [3. dávkou] dětí proti HBV,
    • 95 % těhotných žen vyšetřených na hepatitidu B,
    • 95 % novorozenců očkovaných poporodní dávkou vakcíny proti HBV.

K posílení prevence zhoubných nádorů nabízí EK členským státům finanční podporu v programu EU4Health. Zároveň v letošním roce zahájí společnou akci na podporu členských států při zvyšování proočkovanosti proti HPV. V ní chtějí unijní představitelé upozornit rovněž na další pohlavně přenosné nemoci, konkrétně další žloutenky a virus HIV. Z unijního rozpočtu půjde na tuto osvětu 20 milionů eur, dodávají evropští představitelé.

–RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Rakovinu bych neřešil.Za pár měsíců bude předveden nový lék na léčbu všech druhů rakoviny. Bude to nejpozději do konce tohoto roku.

  2. Je to lež, jako věž. Existuje 100 typů virů HPV, vakcina je na 6 druhů a k tomu ještě těch, které rakovinu nezpůsobují a populace je jimi promořená a proti nim odolná.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here