Dětská psychiatrie v Lounech se snad dočká modernizace

0
303
psychiatrie
Jeden z pokojů pro duševně nemocné pacienty v Dětské psychiatrické nemocnici Louny, která spadá pod Ministerstvo zdravotnictví ČR. / Foto: DPN Louny

Plán stavebních úprav v Dětské psychiatrické nemocnici Louny, která dlouhodobě trpí nevyhovujícím stavem, představí ministerstvo zdravotnictví do konce března. Podílet se na něm bude majitel budovy i vedení dětské psychiatrie v Lounech.

Na nevyhovující podmínky v lounské Dětské psychiatrické nemocnici [DPN] upozorňují média, pacienti, odborníci a nově dokonce i celebrity několik let. Loni na sociálních sítích kolovaly fotografie z léčebny, na nichž jsou vidět omšelé stěny a jen základní vybavení pokojů a prostor, ve kterých se děti a mládež léčí i několik měsíců. Nyní Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] zástupci ombudsmana Vítu Alexandru Schormovi slíbilo, že do konce března spolu s vedením nemocnice a majitelem objektu připraví a představí plán stavebních úprav. Ten by měl prostory pro dětské duševně nemocné pacienty o něco zvelebit.

„Dětští pacienti zůstávají v nemocnici týdny i měsíce. Není fér, že se kromě svého závažného duševního onemocnění musí potýkat i s místními nedůstojnými podmínkami. Neutěšené prostředí psychice léčených dětí rozhodně neprospívá,“ upozorňuje v této souvislosti zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm.

Na druhou stranu čistě z hlediska již slyšených proklamací odpovědných úřadů a činitelů by musela být lounská dětská psychiatrická léčebna už dávno “zbrusu nová”. To ale není, prozatím k žádné viditelná nápravě nedošlo.

Zanedbaná dětská psychiatrie v Lounech

Lounská dětská psychiatrie spadá pod ministerstvo zdravotnictví, které je jejím zřizovatelem. Ředitelka zdravotnického zařízení v minulosti k na internetu kolujícím fotografiím ze zařízení mimo jiné uvedla, že nemocnice funguje v pronájmu. A tak je složité provést nějaké stavební úpravy. Nicméně ani takový argument není pro zástupce ombudsmana namístě.

„Bez ohledu na to, komu budova nemocnice patří, by stát měl umět zajistit dětem vhodné podmínky pro léčbu,“ říká Schorm.

„Současný stav, kdy například chybí dveře do pokojů, a dokonce i na toaletu či do sprch, je absolutně nepřijatelný,“ uvedl zástupce ombudsmana k situaci v Lounech už loni v prosinci krátce před schůzkou na MZ ČR.

Česko má jen 25 soudních znalců v dětské psychiatrii

Zdůraznil, že děti na psychiatrii pobývají třeba čtvrt roku i déle. A je tedy potřeba, aby stát i pacientům v psychiatrických nemocnicích zajistil vyhovující bezpečné a důstojné prostředí pro léčbu.

„Není možné, aby veřejné zdravotnické zařízení zůstalo odkázané na příspěvky dárců,“ řekl.

Čímž naráží na to, že po zveřejnění fotek z lounské nemocnice se veřejnost začala skládat ve veřejné sbírce na vybavení a dílčí opravy v tomto zdravotnickém zařízení.

Péče o duševní zdraví dětí v Česku

Nevyhovující prostory a další problémy řeší veřejný ochránce práv s nemocnicí a ministerstvem, jako jejím zřizovatelem, již od první návštěvy v roce 2011. A prostředí pro pacienty se v nemocnici od té doby výrazně nezměnilo.

„Děti stále pobývají ve strohých pokojích s minimem vybavení. Některé pokoje mají vykachlíkované zdi nebo mříže na oknech. A na odděleních chybí dveře na toalety či do sprch,“ zdůrazňují zástupci úřadu veřejného ochránce práv.  

Deprese děti přivádí i k sebevraždě, chybí pomoc

Teď podle Schorma ministerstvo přislíbilo, že bude na řešení zvelebení nemocnice pracovat jak s majitelem objektu, tak vedením nemocnice, ředitelkou Nikol Přibilovou. Z takového sdělení je patrné, že zřejmě došlo k upuštění od plánu, kdy se jako ideální řešení jevila stavba úplně nové budovy na novém pozemku ve stejné lokalitě.

Máme potíž udržet základní psychiatrickou péči

Zástupce ombudsmana se s vedením ministerstva setkal ve věci nápravy nevyhovujícího stavu v lounské dětské psychiatrii naposledy koncem loňského roku. Na jednání mu zástupci resortu řekli, že nemocnice se v posledních dvou letech pod vedením nové ředitelky zaměřovala na zlepšení poskytované péče. A také posílila personální kapacity, když přijala více lékařů a zdravotních sester. Nyní tak snad na řadu přijdou úpravy pokojů a dalších prostor, ve kterých tráví dětští pacienti i několik měsíců.

VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here